Artikkelen inneholder kjøpslenker
Tips til kjøp av kikkert
Kikkerter hører med til utstyret om bord i en båt. De kommer i prisklasser fra noen hundrelapper til mange titalls tusen kroner.
Her gir vi noen tips og råd til deg som skal kjøpe kikkerter, og lenker inn til noen kikkerter som er i salg på nett hos båtutstyrsbutikker.
Ahoy Har et utvalg kikkerter fra flere leverandører, som Optisan, Mate og Outdoor i prisklassen fra 474 til 2168 kroner. Kjøp kikkert hos Ahoy her
Maritimt satser på vanntette kikkerter i litt høyere prisklasse, og har konsentrert seg om et utvalg av vanntette kikkerter av typen Steiner. Kjøp kikkert hos Maritim her
Bruk av kikkert
Båtmagasinet har tidligere tester kikkerter til bruk i båt, og lenker til testene finner du nederst i denne artikkelen. Når du skal velge kikkert til båt er det litt andre kriterier enn for kikkerter til bruk på land.
Hvis du skal kjøpe kikkert, kan det være greit å vite om du bare skal bruke den i båten, eller om du skal ha den med på fotturer også. I så fall vil du kanskje at den skal være så lett som mulig. For bruk i båt er det en fordel om kikkerten har litt tyngde. Da blir den lettere å holde rolig.
Det er to måter å bruke kikkerten på: Enten ser vi noe vi vil sjekke nærmere, eller vi leter etter noe vi håper å oppdage. Den siste bruksmåten stiller høyere krav til kikkerten enn den første. Da holder det ikke bare at den er skarp og forstørrer bildet, den skal helst også ha stort synsfelt som er skarpt hele veien ut i kanten.
At kikkerten er vanntett, er selvsagt også opplagt fordel om bord i båt.
Her er to rimelige kikkerter:
Optisan Watersport (1572 kroner)
Optisan First 7X50 (683 kroner)
Her to litt dyrere kikkerter:
Steiner Kikkert Navigator 7X30 (5499 kroner)
Steiner Kikkert Navigator 7X50 (6599 kroner)
Stell av kikkert
En kikkert er et presisjonsinstrument. Det er relativt små forskjeller på de beste og de nest beste. Det vil også være forskjeller på hva de forskjellige tåler av røff behandling. Det kan være lurt å plassere kikkerten i en holder om bord, så den ikke går i dørken hvis noen bølger skulle komme overraskende. Slike holdere kan man lage selv eller kjøpe ferdige. Vi har fått noen tips en ekspert på området:
– For det første er det stor forskjell på servicen hos de forskjellige merkene. Kjente dyre merker kan du regne med å få deler til også om ti eller 20 år; det er ikke alltid tilfelle med billigere merker. Det er også greit å være klar over at kikkerter som har utvendig bevegelige deler, ofte tåler støt og slag dårlig. Videre forteller han om viktigheten av ikke å pusse i stykker kikkerten:
– Når man bruker kikkert i båt, vil det lett komme salt på kikkerten. Sand og annet kan man også få på linsene. Da er det viktig hvordan man pusser kikkerten. Tørker man dette av med en flik av T-skjorta, vil coatingen skades over tid. Det er faktisk mye verre med masse småriper i coatingen enn én stor ripe ett sted. Løsningen er å skylle av kikkerten i ferskvann. Kikkertene er jo vanntette, så det er bare å sette dem under springen; bruk gjerne litt Zalo, og puss så til slutt med en myk klut beregnet til formålet, sier Jan Erik Røer.
Båtmagasinet testet en rekke kikkerter i 2015. Vi tar forbehold om at ikke alle kikkertene er i salg nå, men her finner du oversikter over rimelige og dyre kikkerter med våre testrangeringer.
Affiliate
Denne saken er skrevet som innhold av Båtmagasinet. Kommersielle lenker i artikkelen henviser til aktører som betaler for eventuelt salg gjennom artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid. Redaksjonens oppdragsgiver er leserne, og vi følger Vær-Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten.