Inneholder kjøpslenker
Norsk høytrykkspyler gjør rent bord
Åtte høytrykkspylere er grundig testet. Vinneren støyer minst og hevder seg godt med effektivitet og praktiske løsninger.
I disse dager er det mange varehus og nettbutikker som frister med gode tilbud på slike vaskere. Nettsiden Tek.no har testet åtte høytrykksspylere. Menyen består av populære modeller fra 1999 til 3899 kroner.
En høytrykksvasker kan være et meget bra verktøy når du skal rengjøre bil, hus og båt. Men det krever at du setter deg inn i hvilke dyser du bør bruke når, og ikke minst hvilket trykk du skal bruke på de ulike overflatene.
Når du begynner å bli trygg på hvordan du bruker høytrykksspyleren, vil den effektivisere tiden det tar for eksempel å vaske huset ditt betraktelig. Så lenge maskinen gir fra seg nok vann, i tillegg til et godt trykk, vil skitten flakse av overflatene langt raskere og bedre enn om du står med kun en hageslange og kost for hånd.
Se utvalg av høytrykkspylere her
Ulemper med høytrykksspylere
Selv på harde overflater som asfalt eller betong skal man være forsiktig med å sette dysen for nære, spesielt om man bruker en rotordyse. Denne er meget kraftig, og skal i alle fall ikke brukes på bilen din.
Har du planer om gjøre unna vasken på en søndag, eller har en nabo som ikke er spesielt glad i støy, skal du dessuten tenke deg litt om med en høytrykksspyler. De bråker ikke på langt nær like mye som for eksempel en plenklipper, men er likevel høylytte nok til at de kan være til irritasjon.
Husk å sjekke hvor mye strøm spyleren du vurderer å kjøpe trekker. Ofte kan du bruke en kurs på 10 ampere, men for å være på den sikre siden burde du ha en kurs på 16 ampere. I denne testen brukte vi det siste, selv om mange av spylerne på papiret skal kunne brukes med det minste valget.
Slik tester vi
Når vi har testet disse maskinene har vi sett på flere områder.
Det første er hva som kreves for å komme i gang. Med det legger vi vekt på hvor mye montering som trengs før du kan starte å bruke produktet. Som regel trenger du kun en stjernetrekker for å feste enkelte deler på maskinen før du er klar til dyst.
Når spyleren er montert tar vi en kikk på de praktiske løsningene rundt maskinen. Hvor enkelt er det å sveive inn/oppbevare strømkabelen, er det trommel for slangen til spyleren, og hvordan oppbevares tilleggsutstyr som ekstra dyser og såpedispenser? Vi ser også på om maskinen har egenskaper som egen fothviler, som du kan bruke til å holde produktet fast mens du sveiver inn slangen.
Vi ser også på rekkevidden til maskinene, altså hvor lang slange og kabel som følger med i esken.
Vi sjekker hvor mye maskinene støyer. Her har vi målt med en støyapp på mobiltelefonen, hvor denne er plassert én meter unna maskinen, mens vi bruker den roterende dysen. Samtidig har vi lagt litt vekt på hvilken type støy maskinen gir. Noen er nemlig litt mer høyfrekvente og intense enn andre, som ikke nødvendigvis gir et høyere desibeltall, men som i praksis oppleves mer plagsomt og støyende.
Vannmengde og trykk
Som det ligger i navnet bruker disse maskinene trykk for å «skyte» vannet ut. Kombinert med dette er det viktig hvor mye vann maskinene gir deg. Uten nok vann blir ikke vaskeresultatet godt nok – og det tar mye lenger tid. Sammenlign det gjerne med å dusje med en veldig aggressiv sparedusj kontra en tradisjonell dusj. Til å måle dette brukte vi et fem meter langt takrennerør med et par buer på seg – for at alt vannet skulle bremses og samles i bøtten i den andre enden. Vi brukte den flate dysen til spylerne, som du som regel bruker oftest, og spylte inn i røret i 20 sekunder. Deretter veide vi bøtten med en kjøkkenvekt for å se hvor mye vann som var samlet opp, og ganget dette med tre for å få antall liter i minuttet. Denne testen gjorde vi tre ganger med hver av maskinene for å få et mer nøyaktig gjennomsnitt.
Se utvalg av høytrykkspylere her
Kombinasjonen av trykk og mengden vann gir utslag på vaskeresultatet. Her har vi delt testen opp i flere underlag – for å teste alle de ulike dysene. Vi startet med å bruke den roterende dysen på betong og asfalt, hvor trykk og vannmengde virkelig kommer til sin rett. Så fant vi frem den flate dysen, hvor en båt, hus, trapp og impregnert terrasse fikk seg en omgang. Til slutt tok vi også en titt på såpefunksjonen til de ulike modellene, hvor en bil ble prøvekanin. Først ble den såpet inn, så vasket med den flate dysen.
Som alltid spiller prisen en rolle. Under testperioden har vi oppdaget at disse spylerne varierer mye i pris.
Vinnerne i testen ble AVA P60 Master, mens Husqvarna PW 360 blir trukket frem som en meget god allrounder, Stihl RE 129 Plus som en solid og god maskin, Bosch AdvancedAquatak 150 blir omtalt som en høytrykkspyler som gir mye for pengene, og Kärcher K5 Premium Full Control som kompakt og lett spyler.