Nytt & Nyttig

Enklere bestikk for båtlivet
Hva er egentlig den beste metoden for å frakte mat til kjeften? Kombiredskap kan egne seg på sjøen.

Å spise på sjøen er noe ganske annet enn å spise på land, særlig når man er underveis og båten hiver på seg i bølgene. Det finnes i prinsippet fem metoder for næringsinntak:

Direkte hånd-til-munn-metoden – Raskest for fast føde som pizza, burgere og frukt. Ingen ekstra verktøy nødvendig.
Skje-teknikken – Ideell for supper, grøt og yoghurt. Gir god mengdekontroll og minimal søling.
Gaffel-løft – Perfekt for mat som pasta, kjøtt og grønnsaker. Kan kombineres med kniv for økt presisjon.
Kniv-metoden – For den erfarne matentusiasten. Brukes til å skjære, smøre eller i ekstreme tilfeller som eneste redskap for å løfte mat til munnen. Krever presisjon, balanse og en liten dose risiko, ikke å anbefale i rom sjø i kuling.
Sugerør-sug – Suverent for væsker og semi-flytende matvarer som smoothies og shakes. Effektiv og sølefri.
Gravitasjonsmetoden – Løft tallerkenen og hell inn.

Luksus
La oss være ærlige: Hender og pinner finnes overalt i naturen. Et bestikk krever både et emne (oftest metall) og bearbeidelse. Kniv, skje og gaffel er derfor luksusprodukter.
Og som om ikke det var nok, produseres noe bestikk i edelt metall! Sirlig utført av dedikerte håndverkere som smir de vakreste mønstre i spiseredskapene.
I noen kulturer er det skikk å gi sølvskje i gave til nyfødte barn. Slik viser giver at vedkomne har god råd og gaven betyr gjerne at barnet får en god start på livet. Samtidig blir det gjerne sett ned på å bli født med sølvskje i munn.

Hva er best?
Folk som spiser mat strides om hvilke redskap som er best egnet.
Hender har de fleste koblet på kroppen, og man har derfor hendene for hånden til en hver tid. Baksiden er at man fort blir grisete og det er ikke regnet for å være spesielt hygenisk.
Pinner finnes nesten overalt og de vokser på trær! Avskoging og urbanisering har dessverre minsket tilgangen på disse. Metoden er dessuten ganske avansert og man er avhengig av at maten er tilpasset redskapets begrensninger. Det samme gjelder sugerør og gravitasjonsmetoden.
Bestikk består av tre bestanddeler; herunder kniv, skje og gaffel, Hver bestanddel har en deidikert funksjon: Kniv til å skjære, gaffel til å plukke og skje for å øse. Det er det dyreste alternativet, men til gjengjeld svært forseggjort, hyegenisk og brukervennlig. Kniv, skje og gaffel kan likevel være upraktisk når du må holde på tallerkenen for at den ikke skal hoppe avsted når båten hiver på seg.
Mine damer og herrer!
Så hva om det fantes en slags innretning som kombinerte alle disse tingene?
Bærbarhet, enkelhet og dedikasjon. Et moderne alternativ som kan håndteres i rom sjø?
Mine damer og herrer.
Jeg gir dere “SPORK”!
