Slik lurer du båtbandene
Norske båtmotorer er et lett bytte for utenlandske bander. I fjor forsvant rekordmange båtmotorer fra norske havner.
Her er fem råd for hvordan du kan unngå båttyveri (se video).
– Vi ser at de utenlandske båtbandene allerede har startet sesongen. Nylig fant vi norske båtmotorer i Tyskland som var på vei til Baltikum. Mai er faktisk høysesong for tyveri av båter og båtmotorer, sier Roar Isaksen, sjef for havnepolitiet i Oslo.
2009 ble et rekordår med 1329 stjålne båtmotorer på landsbasis, en økning på 62 prosent fra året før, viser tall fra Kripos. Politiet frykter at 2010 skal bli et nytt rekordår.
Organisert kriminalitet
– De siste årene har vi sett at tyveriene har økt betydelig. Dette er organisert kriminalitet, og vi har indikasjoner på at de fleste båter og motorer forsvinner til Baltikum, sier Isaksen.
Av de 1329 båtmotorene som ble stjålet i fjor ble kun 168 funnet igjen.
– At så få motorer kommer til rette, tyder på at de forsvinner ut av landet. Det må være en stor organisasjon som klarer å ta unna alle disse motorene, sier Isaksen.
Flest båter og båtmotorer blir det stjålet i Østfold og Agder-fylkene. If Skadeforsikring utbetalte i fjor over 35 millioner kroner i forsikring til uheldige båteiere. Båtmotorer alene utgjorde 8,1 millioner, en stor økning fra 4,9 millioner året før.
Fem gode råd
If har fem råd for hvordan du kan unngå at tyvene tar båten eller båtmotoren din.
1) Bolt fast motoren i båten. (If krever at utenbordsmotor skal være låst eller boltet fast til skroget.)
2) Merk motoren med Securmark. En tallkode er gravert inn i motoren. Hvis en stjålet motor blir funnet, er det lett å finne eieren. (Det er et krav hos If at motorer over 9,5 HK skal være merket.)
3) Sikre båten med kjetting og lås.
4) Ha båten i en bevoktet havn. De fleste tyverier skjer i ubevoktede havner.
5) Bruk Tracker. En GPS-sender monteres skjult i båten. Beveger båten seg utenfor et visst område, utløses en alarm og eieren varsles på sms.
Kreative bander
Bandene er kreative og kler seg ofte ut som servicefolk eller reparatører så de kan jobbe i fred.
– Selv om vi bolter og låser, er det ikke umulig for tyver å få med seg båt eller motor, men det tar lengre tid. Så jo flere sikkerhetstiltak, desto bedre, sier Harald Jacobsen i If Skadeforsikring.
Noen sikringstiltak gir deg rabatt på forsikringen.
– Du får rabatt, blant annet hvis båten ligger i bevoktet havn, er merket eller har tracker, sier Harald Jacobsen i If Skadeforsikring.
(NW 20.05.2010)