Julesmak på «Akevitten som har krysset Driter´n 2 ganger»
Flasken har et navn som kanskje ikke vekker smakssansene, men den er blitt en lokal favoritt og står på hundrevis av julebord i Fredrikstad i år, juleutgaven av «Akevitt som har krysset Driter’n 2 ganger».
Du har nettopp lest i Båtmagasinet at det finnes over 450 forskjellige akevitter på Vinmonopolet, og mange av dem med nær tilknytning til kystbyer og kystkultur, men du har ikke fått med deg at julestjerna skinner som bare det, ute på Driter´n, holmen utenfor Kråkerøy som er ferd med å bli en turistattraksjon på grunn av en akevitt med det spesielle navnet.
En sprø idé ble suksess
Det startet som en sprø idé i en kameratgjeng, men «Akevitten som har krysset Driter’n 2 ganger» er blitt en suksess som hittil er produsert i over 17.000 eksemplarer og som i år også er kommet som i egen juleutgave med et opplag på 2022 flasker. Allerede neste år vil opplaget ekspandere med ytterligere én flaske.
Driter´n ligger vest for Kråkerøy og nord for Store Fruholmen i Fredrikstads skjærgård. Noen sier Dritærn, Driteren eller kanskje Drettnos, litt avhengig av hvem du er og hvor i plankebyen du bor.
Akkurat som Linje
Og det litt ufine navnet? Mye tyder på at det gamle båtfolket fortøyde her for å gjøre sitt fornødne på vei fra byen og ut til Fredagshølet. Og når akevittgründer og entasiasten Magnus Stensvik Wilhelmsen fikk ideen om å lage den perfekte akevitten til lokalpatriotene, måtte det legges inn i planene at den skulle runde en viktig lokal destinasjon to ganger, akkurat som den kanskje noe mer eksklusive Linjeakevittens ferd på Wilhelmsen-skipene rundt ekvator to ganger.
- Våres er veldig kortreist, den, forstår du, smiler Wilhelmsen som benekter slektskap til rederiet med samme navn.
-Ikke akkurat skip vi bruker heller, men en god, gammel båt eiet av en kamerat i gjengen som egner seg til den slags seilas. Ikke bare fraktes batchen to ganger rundt holmen. I ritualet inngår også at eikefatet krysser holmen bærende.
Nå også juleutgave
Ideen til å utvide sortimentet med en egen juleakevitt, forklarer Magnus slik:
-Vi vil jo på en måte vise at julestjerna også skinner på Dritern´n i jula, selv om båtfolket har fortøyd for vinteren og holmen er forlatt. Det er blitt en fin tradisjon for vennegjengen å besøke holmen og gjerne pynte enebærbusken i god tid før jul for å få de edle dråpene ferdige til julebordsesongen setter inn, sier hans.
– Årets juleakevitt har en distinkt smak av jul, med aromaer som granbar, ener og nellik, sier entasiasten. Den hemmelige oppskriften bygger på tradisjoner fra den originale «Akevitt som har krysset Driter’n 2 ganger», som er utviklet i samarbeid med tidligere Se og Hør-redaktør Odd Johan Nelvik og Det Norske Brenneri i Grimstad, nettopp som en hyllest til sjø- og skjærgårdslivet i Østfold.
Egen Driter´n-låt
Det ser ut til at varemerket Driter´n er i ferd med å ta av. Ikke bare er det akevitt på Vinmonopolet, også T-skjorter, gravlaks og ikke minst sjømannsgenseren i strikket versjon i nettbutikken, en «Dritender».
Om få dager lanseres også en egen Driter´n-låt og video fra den berømte holmen. Det er med andre ord ikke bare akevitten som skal sette østfoldingene i julestemning i år.