utgave nr 7 1992

Ekkoloddet finner fisken

Publisert Sist oppdatert


    LA LODDET

    FINNE FISKEN

    Av Anne Marit Klokk

    Om du er ute etter sild eller makrellstim, en flokk med sei eller enslige rugger i torskefamilien, er ekkoloddet en effektiv hjelper. Når du ser fisken på skjermen, vet du hvor dypt den står. Hvis du ikke ser den, vet du at du fisker forgjeves og bør lete et annet sted.

    Et ekkolodd forteller deg mye om det du har under kjølen. Du får kjapt beskjed om du fisker i et totalt fisketomt område og må flytte til en annen plass. Er det fiskesignaler på skjermen, enten i form av prikker eller rene fiskesignaler, kan du lese av nøyaktig hvor dypt fisken står og måle til snøret i den riktige dybden. Mange markerer en meter på rekka, slik at de kan få målt til antall meter snøre helt nøyaktig når de gir ut.

    Ekkoloddet plasseres

    Uansett om man bruker båten bare til fiske eller andre formål, bør ekkoloddet finnes innen synsfeltet til den som styrer båten. Den som fisker bak i båten, bør også kunne se skjermen. Den mest naturlige plassen for ekkoloddet er på styrepulpitens overside eller på vinduets bøyde ramme.
    I dag er det nesten utrolig hva et ekkolodd kan fortelle deg, og ved å gå opp i pris kan du få vite vanntemperatur, båtens hastighet og en rekke andre opplysninger. De rimeligste ekkoloddene koster under kr. 3000. Apparatene drives av strøm og må enten kobles på båtbatteriet eller ha egne småbatterier. Det finnes bærbare ekkolodd som kun trenger to 6-Volts batterier. Disse loddene er praktiske til isfiske eller å ha med ut i jolla.

    Montering

    Vi har tidligere beskrevet hvordan du monterer et ekkolodd selv. (BM ll/89 side 76).For å ta det kort, følger det gjerne med en monteringsfot hvor man fester skjermen med en vingemutter. Foten plasseres enten direkte til underlaget eller via et mellomstykke med hurtiglås.
    Kabelen til ekkoloddet må gå adskilt fra kabelen til senderen for å unngå forstyrrelser fra andre el-installasjoner. Loddet krever en spesiell sikring .
    Ekkoloddets sender (svinger) festes akter, slik at den får roligst mulig vann. Leddet i senderens fot gjør det mulig å variere vinkelen på senderen. Man kan også bruke en brakett akter og montere foten i brakettens stillbare del.

    Alarm

    De fleste ekkolodd er slik at man kan koble inn en alarm når fisken er i anmarsj. Når alarmen går og du ser fisken, leser du av dybden og gir ut riktig antall meter snøre. De fleste fiskeslag svømmer horisontalt, det vil si at de stort sett holder seg på samme dybde. Bortsett fra sildestim som kan fly opp og ned. Du ser det lett av loddet om du har en sildestim under båten.
    Vet du at det er småfisk under båten, er sjansene gode for å få en større rovfisk. Den står jo gjerne i eget matfat. Småfiskstimene går ofte dypt og i renner. Når det gjelder fiskens appetitt, er den normalt på topp når det er høytrykk og raske skifter i været. Under lavtrykk og trykkforandringer er den ikke særlig interessert i mat.

    Laks og sjø-ørret

    Nå har vi lov til å fiske etter ørret og laks med stang og snøre. Laksen finner du i sild-og brislingstimene. Den jager gjerne i sjiktet 5 til l5 meter ned. Du finner riktig dyp med ekkoloddet og hvis silda står høyt, kan laksen være like ved. Den biter til de forskjelligste tider, men sikrest morgen og kveld. Prøv med sølvsluker i klarvær og gullsluker i skyet vær.
    Ørreten er aktiv tidlig på morgenen og i kveldingen. Den trives best i friskt og klart vann, i sund og ved odder med strøm. Om sommeren jager ørreten i perioder. Er man ute med dorg, hugger ørreten gjerne i det vinden løyer og like etter. Den er ikke så nøye på agnet, men midtsommers kan man gjerne friste med friske farger.