Båtmagasinet Nr 7 2013

58º04’510’’N 07º50’571’’Ø Havn: Verftet i Ny-Hellesund

Noe å unne seg: Hammerslagene har stilnet på Verftet i Ny-Hellesund, erstattet av velduft og gastronomisk håndverk. Her møtes Norge anno 2013 og Norge anno 1800. Skal du unne familien en riktig matopplevelse i sommer – gjør det hos Bølgen & Moi i Søgne-skjærgården.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Kystkulturen har alltid vært i forandring. Fiskeriene, uthavnene og byhavnene, naustmiljøene og båttypene. Verftet i Ny-Hellesund er et førsteklasses eksempel på at forutsetningene for bosetting og næringsliv helt ute randsonen av Norge, er skiftende. Men når noe forsvinner, dukker annet opp.

En viktig havn

Ny-Hellesund gikk inn i en blomstringstid fra midt på 1600-tallet og nådde en befolkningsmessig topp rundt 1850 med over 200 innbyggere. Årsaken var Ny-Hellesunds strategiske plassering og gode havneforhold i seilskutetiden. Derav betegnelsen uthavn (i motsetning til naturhavn), som hadde en helt sentral plass i datidens logistikk av handelsvarer ut og inn av landet. Seilskutene var avhengig av vind, og innover i fjordene gikk distribusjonen smidigere med småbåter. Det var til disse stedene impulsene fra verden først nådde landet, og uthavnene var rikt utbygd med både skole, postkontor, losstasjon og gjestgiveri. ”Det kongelige priviligerte gjestegiveri” på Kapelløya fikk sin tillatelse allerede i 1690. Men i takt med at dampen utkonkurrerte seilskutene, avtok uthavnenes rolle som knutepunkter og antallet innbyggere sank kontinuerlig frem til vår tid. Men nå har husene fått en ny funksjon som fritidsboliger, på sjøen ferdes fritidsbåtfolket, og opplevelsesmarkedet skaper nye muligheter.

Gorumet i havgapet

På grunnen til det gamle mekaniske verkstedet Bentsen & Sønner AS, som holdt driften i gang i 99 år frem til 2008, sto Verftet ferdig i fjor sommer. Stedet smelter sammen med omgivelsene med en ytterst respektfull arkitektur. Her er 19 utleieleiligheter for folk som ikke kommer med egen båt, men for oss båtfanter er det en god betongbrygge på 25 meter for restaurantens gjester. Nytt av året er en tursti på 1,2 kilometer fra Olavsundet hvor overnattende båter kan ligge.

Ved Verftet er det opparbeidet en liten sandstrand for de minste i ly av fjellet. Og den gamle Solar-tanken fra verkstedtiden, har fått navnet “Fritanken” og rommer en av kystens mest spektakulære utleiesuiter.

Stedets mange tilbud til tross, var det restauranten til Bølgen & Moi som lokket oss til et stopp ved Verftet. I fantastiske lokaler serveres førsteklasses mat, basert på lokale råvarer, menyen komponeres ut fra hva som er tilgjengelig akkurat den dagen, urtene hentes fra egen hage, og restauranten har eget bakeri. Om man ikke er klar for mange retter inne i restauranten, kan man få enklere servering på bryggekanten.

Tilbud som Verftet er det ikke mange av langs kysten, de kan stort sett telles på én hånd. Vi skal ha der en stopp i sommer også.

HAVNEFAKTA: VERFTET, NY-HELLESUND

 

Posisjon (Olavsundet):

58º04’510’’N 07º50’571’’Ø

Kommune:

Søgne i Vest-Agder

Sjøkart:

Hovedkart N9, Båtsportkart serie D

Den norske los:

Langesund-Jærens Rev NL2B

Nærmeste by:

Kristiansand

Antall gjesteplasser:

 

  • For overnattingsgjester:

I Olavsundet

  • For dagsbesøkende:

25 meter brygge ved Verftet

Restaurant:

Ja

Kontaktinformasjon:

Telefon 404 77 947

www.nyhellsund.com