Båtmagasinet Nr 7 2013
Kaikanten: Med Hole på skjæret mm
Kystværet på app, Hole på skjæret mm
Hole på skjæret:
Er båtliv stillesittende?
Nordmenn er noe for seg selv. Som eneste folkeslag i verden synes vi det er stas å gå to timer med en 25 kilos ryggsekk for å komme frem til en hytte som holder 20 minusgrader inne. Når hytta etter to dager er varm, må vi gå hjem igjen – men vi er enige om at et var en fin tur.
Slik sett synes mange nordmenn at båtliv blir for stille. For lite aktivitet, liksom. De som synes det er antagelig folk som aldri har hatt båt.
Båtliv er nemlig ikke mye stillesitting. Har du båt, finner du fort ut at det alltid noe som er i stykker. Båt er lik trøbbel. Derfor er båtliv aktivitet. Enten du eier tre eller tupperware gir det unike muligheter for lav åling i smale rom, klatring i master, hodestående i skott, henging i tau og krabbing både på dekk og dørk. Og det siste er ikke forbeholdt lørdagskvelden.
Årets vinter har forløpt forholdsvis problemfritt. Det eneste som ikke virket etter at båten kom ut av hiet var varmeapparatet, GPS’n og vannpumpa. Slikt gir trim.
Varmeapparatet står for så vidt greit til, men for å få koblet fra ledningen må sete, oppvaskkum, dørk, kran og venstre skrog demonteres. I alle fall virker det sånn. Kaloriforbruket blir omtrent som å gå en mil på ski. Dette kaloriforbruket blir likevel for en bagatell å regne når varmeapparatet er reparert og satt på plass igjen – og alle de nevnte delene montert igjen. Da oppdager du at varmeapparatet fortsatt ikke virker. Alt demonteres en gang til, og når du har gjort det kommer du på at du hadde glemt å skru opp eksoslokket på utsiden. Den banningen som da følger har et kaloriforbruk som kun kan måles på Richters!
Stillesitting – eller bannefritt – blir det heller ikke når du skal bruke vannpumpe med pedal. Etter å ha pest som en hval i en forvridd stilling som nesten ville gitt deg innpass på turnlandslaget, er slangene på plass etter høstens demontering. Fornøyd tramper du på pedalen. Men kommer det noe vann? Nei da! Svarte #%&#^*¤#!
Det er jo helt umulig at den ikke virker? Alt vannet ble jo tappet av i høst for at ingen ting skulle fryse i stykker?
Det er på dette tidspunkt båtliv ikke bare er trim, men også mental helse. Du kommer nemlig på at vannpumpa kanskje ikke virker hvis det ikke er vann i den? Fjorårets Farris-rest får jobben med å være vann i pumpa. Dessuten er det morsomt eventuelt å få Farris i springen. Hva skjer? Vips, den virker! Hvor genialt løsningsorientert går det an å bli!
Bildet på GPS'n hadde "frosset" fast, men på andre tur virket alt som normalt. Slik sett ble båtliv stillesittende igjen.
Men det varer ikke så lenge...
Hole
Mye rart å finne på ekkolodd
Hos marineelektronikkleverandøren Raymarine går det en månedlig konkurranse om beste skjermbilde. Konkurransen kaller de ” Dragonfly in action”, myntet på deres lille kombiinstrument med 3D-ekkolodd og kartplotter. Vinner denne måneden var Ben Garlick fra Queensland i Australia. Han sendte inn dette skjermbildet som viser en flokk med skilpadder på vei opp til overflaten for å hilse på Ben mens han putret rundt med båten sin på grunt vann utenfor østkysten av Australia.
BÅTBITEN
Den trofaste leser
vil huske konkurransen vår ”Båtbiten”. Vi presenterte en del av en båt, så var det bare å fortelle oss hvilken båt det var.
Til glede for gode gamle og nye båtfolker er vi i gang igjen med ”Båtbiten”. Da er det bare å bruke sine kunnskaper eller rett og slett gjette på hvilke båter vi presenterer.
Løsningen må vi ha på mail til
batbiten@aller.no innen: 13. juni.
Vi kårer en vinner som vil motta
Båtmagasinets T-skjorte.
Svar på forrige båtbit var den norskproduserte Nor-Dan Summer Family, en populær turbåt på 1980-tallet. Arnstein Rødset fra Langevåg viste svaret.
T-skjorte er på vei.
Kystværet på app
Kystverket har nå lansert appen ”Kystvær”. Både fritidsbåter og annen kysttrafikk vil få sikre og oppdaterte målinger om seilingsforholdene i sitt område.
Mobiltjenesten vil sende kontinuerlige målinger på vind- og siktforhold i Sør-Norge. Disse kan leses på mobiltelefon via app, eller via SMS-tjeneste.
Tilgang på oppdaterte og nøyaktige målinger av vind- og siktforhold er et godt hjelpeverktøy for å planlegge sikker sjøferd for både større og mindre fartøy som planlegger seilaser i kystnære strøk.
Stor interesse
─ Systemet var i første omgang tenkt etablert for loser og trafikkledere som et verktøy for bedre trafikkovervåking og planlegging av seilaser, sier prosjektleder Harald Åsheim i Kystverkets Senter for los og VTS. Målestasjonene har blitt testet ut i spesielt utsatte områder en stund, og de har vakt stor interesse blant publikum.
-Derfor sørger vi nå for at også folk flest skal kunne nyte godt av Kystverkets tjeneste, sier Åsheim.
Sør-Norge først
De første åtte målestasjonene er nå utplassert i Sør-Norge. Fem av disse er siktmålere, utplassert i virkeområdet til Brevik VTS ved ulike kystlokasjoner i Telemark og Vestfold. De resterende tre er vindmålere utplassert ved Torungen fyr utenfor Arendal, Oksøy fyr utenfor Kristiansand og Lille Presteskjær fyr ved Rekefjord sør av Egersund.
I løpet av året skal ytterligere 22 vind- og siktmålerne plasseres ved ulike værutsatte og utfordrende ferdselssteder langs norskekysten.
Kystverket samarbeider nå med Meteorologisk Institutt med å utveksle værdata og koordinere utplasseringer av sensorer.
Likevel ikke henlagt
Nå blir det slutt på forskjellsbehandling i vannscootersakene.
Riksadvokat Tor-Aksel Busch slår fast at det ikke er holdepunkter som tilsier at etaten i dag har adekvat grunnlag for å la være å straffeforfølge ulovlig bruk av vannscootere.
Med en moderne vannscooter, med en støysvak 4-takstsmotor, ble Joakim Verdich stoppet den 26. juli 2012 og anmeldt i Arendal. Nøyaktig en uke senere ble Joar Ekornes stoppet og bøtelagt i Ålesund på en helt lik farkost men nektet å vedta boten. Verdich måtte møte i tingretten 28. september i fjor og ble idømt bot, mens Ekornes fikk saken uventet henlagt fra påtalemyndigheten den 30. januar i år.
Forelegg til Ekornes
Men så blir det ikke henleggelse likevel. Politiet har nemlig sendt nytt brev til Jens-Tore Ekornes der de skriver at saken har vært tatt opp av Riksadvokaten etter henvendelse fra Båtmagasinet om ulik behandling på rettsområdet. Statsadvokaten i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane har derfor besluttet å omgjøre henleggelsen og gitt ordre om å utstede nytt forelegg i saken.
Enig eller ikke…
I fare for å pådra oss vrede fra halve befolkningen, våger vi likevel å vise hvorfor kvinnen så ofte sammenlignes med skipet.
Vi er klar over redaktøransvaret, men våger likevel å videreformidle noen teser. De er absolutt ikke kjønnsnøytrale, vi ser det, men begrunner publiseringen med videreformidling av en gammel og total avleggs kystkultur. Det er ikke gitt at redaktøren er enig i forfatterens meninger. Da har vi kanskje gardert oss nok.
Ikke hindre de små….
Det er som kjent ikke størrelsen det kommer an på. Sjøen er for alle. Ingen skal hindre deg å nyte livet i superyachten, men heller ingen skal hindre de små….
Et sted skal man som kjent starte. Sjansen er tilstede for at både bil og båt byttes ut når familieforøkelsen blir et faktum…
Sagatreff
I anledning av at Sagaklubben er 5 år i år, arrangerte klubben sitt landstreff Kristi Himmelfartshelgen Skånevik. Klubben hadde lagt opp til et hyggelig program i anledning treffet.
Arrangementet var lagt opp som et familietreff, og det kom konvoier med Sagabåter fra både nord og sør for Skånevik, og det var også deltagere som kom helt fra Østlandet. Bildet viser Saga-båter på rekke og rad i havneanlegget til Krambua Bensin og Storkiosk. Her var det reservert plasser til 30 båter, og det er tydelig at det ble fylt helt opp.(Foto: Idar Refsnes)