Nordmannen Thure Andersen må møte i svensk rett tiltalt for fyll til sjøs. FOTO: Faksimile Expressen.se

Tatt for båtfyll uten å stå bak rattet

Thure Andersen må møte i retten i Sverige - tiltalt for båtfyll. Men det var hans edru kone som førte båten.

Publisert Sist oppdatert

Det var søndag 10. juni i år at nordmannen ble stoppet av politiet i skjærgården utenfor Tanumshede i Bohuslän. Det spesielle med saken er at det var Andersens kone,

Gunilla Malmberg,

som førte båten. Grunnlaget for siktelsen var at ektemannen ropte en kommando til kona. Andersen ga nemlig kona noen råd og vink for å enklest mulig komme inntil politibåten.

- Jeg sa til henne at hun ikke hadde fått båten ordentlig i akterover, sier Thure Andersen til Bohusläningen, som først omtalte saken.

Nordmannen ble avkrevd utåndingsprøve som viste at han hadde promille.  Mens kona som stod bak rattet var edru. Politiet mente at Gunillas tillegging ikke var smidig nok, og tolket det dithen at det i praksis var Andersen som førte båten.

- Jeg blir jo i realiteten umyndiggjort. Det er fornedrende sier Gunilla Malmberg til avisen.

Hun legger til at saken trolig ville fått et annet utfall om rollene var byttet rundt.

Politiet er klare

Rino Carlsson ved sjøpolitiet i Stockholm sier at alle personer på en båt som anses viktige for sikkerheten kan dømmes for båtfyll.

-Det blir en vurdering fra sak til sak. Er man for eksempel navigatør om bord har man en slik viktig funksjon, og kan dømmes for båtfyll, sier Carlsson til Expressen.se.

Norske regler er ganske like

I lovteksten, som er ganske lik i Sverige og Norge, heter det blant annet "En fritidsbåt skal navigeres slik at det ikke oppstår fare for liv og helse, miljø eller materielle verdier" og "  Ingen som på grunn av sin tilstand må anses uskikket til det, må føre eller forsøke å føre en småbåt.

Loven er altså klar på at føreren skal holde seg under tillatte 0,8 promille. (0,2 og 0,5 i Sverige)

Videre heter det at "Eieren av en småbåt plikter å forvisse seg om at den som han eller hun lar bruke båten, fyller vilkårene for å føre den. Det samme gjelder for den som har rådigheten over båten på eierens vegne."

– Båteieren eller den som råder over den kan etter loven bli holdt ansvarlig, bekrefter ordenssjef i Fredrikstad, Øyvind Nilsen overfor Fredrikstad blad.

Politiet i Sverige fastholder at Andersen var fører av båten, til tross for at kona stod bak rattet. Kommandoen om å sette båten ordentlig i akterover kan altså bli avgjørende for å Andersen nå blir dømt for båtfyll.

Thure Andersen nekter straffskyld.