PASS PÅ: Bandene er igjen ute etter utenbordsmotoren din. Akkurat nå er spesielt undervannshuset attraktivt, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Nå går organiserte tyveribander etter undervannshuset

Gjensidige forsikring advarer om fare for tyverier av undervannshus på utenbordsmotorer. Flere er stjålet den siste tiden. Selskapet mener kan være en ny trend blant kriminelle.

Publisert Sist oppdatert

- De siste månedene har vi fått flere meldinger om at den nedre del av påhengsmotorene er fjernet. Disse har ofte en verdi på flere titalls tusen kroner og er lette å stjele og omsette, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Bandene herjer igjen

Igjen er det internasjonale organioserte bander som er i søkelyset. På denne tiden av året er tyveri av utenbordsmotorer omfattende og et stort problem både for båtiere, forsikringsselskap, Sekurmark og politioet. I mange tilfeller er det mobile kriminelle som opererer i flere områder samtidig.

Store verdier

Det er store verdier som forsvinner fra havnene. Tall fra Finans Norge viser at forsikringsbransjen utbetalte 60 millioner kroner etter melding om 1400 tyverier av eller fra båt det siste året. Ca. 25 prosent av dette var båtmotorer som forsvant. Gjennomsnittserstatningen er på over 40.000 kroner.

- Vi ser at tyveriraidene går i bølger og at det ofte er organisert. Flere motorer kan forsvinne fra en havn, og noen dager senere skjer det samme i nærliggende båthavner, sier Voll.

Litt oppgitt

Voll er likevel mest oppgitt over hvor dårlig sikret mange av disse båtene er.
- Mens de fleste av oss låser døren til bilen, ligger ofte båter med kostbare motorer til flere hundre tusen kroner – nærmest usikret ved brygga, sier han.

De beste rådene 

Gjensidige gir skadeforebyggende råd. Disse harmonerer med en ti-punks sjekkliste som Securmark har utarbeidet.

 

Sikkerhetssjekken:

1. Planlegg hvor – og hvordan – du ønsker å låse båt og motor. Unngå å låse båten i baugkroken da denne er lett å klippe.

2. Sjekk at wire/kjetting og lås er i god stand. Bruk FG-godkjente produkter. Disse får du kjøpt de fleste steder du kjøper båtutstyr.

3. Ta bilder av båt og motor, fra ulike vinkler, utvendig og innvendig. Bildene er svært nyttig ved eventuell anmeldelse og etterlysning av båten. Vi anbefaler å ta nye bilder før hver sesong. Det er ofte enklere å ta gode bilder før båten sjøsettes.

UT AV LANDET: Beslag av motorer fra Norge, gjort av tysk politi. Foto: Securmark

4. Hvis du har mulighet: Velg en båtplass hvor det er organisert vakthold.

5. Merk båt og motor med FG-godkjent tyverimerkingssystem.

6. Advarselsmerker på båt og motor har stor preventiv effekt. Bytt ut slitte merker.

7. Gjør en vurdering av hva slags utstyr du har liggende i båten og hva du tar med deg hjem. Unngå å oppbevare kostbart og lett omsettelig utstyr synlig i båten.

8. Har du gjort oppgraderinger på båten i løpet av vinteren? Sjekk forsikringene dine og sørg for at også oppgraderingene dekkes.

9. Ha jevnlig tilsyn med båt for sjekk av låser og fortøyninger.

10. Pass på nabobåten også! Mange tyverier kan unngås ved at alle i båthavna er oppmerksomme og følger med. Flere båthavner har god erfaring med å innføre tyverihemmende tiltak. Sjekk med din båthavn.