Seiler til vikingbyen Roskilde
Saga Oseberg seiler nå til Vikingbyen Roskilde i Danmark med et mannskap på 19, i alderen 22 til 86 år. Ferden over Skagerak kan ta alt fra ett døgn til syv dager.
Toktet til Danmark er en belønning til arbeidslaget som trofast og uavbrutt har gjort en innsats for Saga Oseberg det siste året. Gjengen er tilbake i hjemmehavnen i Tønsberg om en snau måned. Om bord i det flotte skipet finner vi et entusiastisk mannskap fra 22 til 86 år.
Godt forberedt
Høvedsmannsrådets leder Lars Bill sier til Tønsbergs Blad at turen er godt forberedt. De har blant annet med seg tre ekte vikinger fra Danmark som har lang erfaring i seilas med vikingskip.
Sikkerhet først
-Sikkerhet er første prioritet, sier høvedsmannen til lokalavisen. For i følge ham er det ingen tvil om at noe kommer til å bli ødelagt.
– Det regner vi med så vi har med utstyr slik at vi kan reparere det på vannet, forklarer han. Hans skip er lastet med ekstra ror, førstehjelpsutstyr og overlevelsesdrakter dersom uhellet først er ute.
Vikingmuseet i Roskilde
Toktet blir et kollegialt besøk til danske vikinger. På det kjente Vikingskipsmuseet i Roskilde vil de besøke de fem vikingskipene som med vilje ble senket ved Skuldelev i Roskilde Fjord rundt år 1000. Skipene ble senket for å sperret den viktigste leia og beskyttet den daværende danske hovedstad, Roskilde, mot fiendtlige angrep fra sjøsiden. Da skipene ble utgravd i 1962, viste det seg å være fem ulike skipstyper, som alle kunne bringe vikingenevidt omkring på handelstokter eller til krigføring. Vikingskipsmuseet som ligger med utsikt over fjorden, ble i 1969 bygget for å gi plass til disse fem skipene som fortsatt er utstilt der.