Tollvesenet jakter på «momsbåter»
Tollbetjentene ligger ikke bare på riksgrensen. De kan følge deg helt inn i hjemmehavnen for å sjekke om båten er ulovlig importert - eller om du har smuglet.
Tollkrysseren «Svinør» er i full sving med å avdekke båter som er ulovlig importert til landet, båter som det ikke er betalt moms for.
Lettvint å smugle båter
-Det er for lettvint å smugle båter inn i landet, uttalte Tollvesenet til Båtmagasinet for ett år siden. Den nye 40 fots tollkrysseren «Svinør» ble straks etter sjøsetting satt inn i jakten på båter som er tatt inn i landet ulovlig, altså båter som det ikke er betalt moms for ved passering av grensen. Nylig var Tollregion Oslo og Akershus sammen med Skatt øst ute for å lete etter syndere. I følge lokalavisen i Asker og Bærum foreligger det ennå ikke noen klare resultater fra den siste kontrollen.
-Dette er et tidkrevende etterarbeid som blant annet må utføres av Skatt øst og politiet, sier kontorsjef Paul J. Ask i Tollregion Oslo og Akershus til Budstikka.
Har sine metoder
-Tollvesenet sier de har flere metoder og triks for hva de skal se etter i jakten på smuglerbåter. De samarbeider tett med politiet, Kystvakten, og tolletatene både i Sverige og Danmark.
Det er ikke uvanlig at nordmenn kjøper båt i utlandet og har Sverige som hjemmehavn. Da er fristelsen stor for å ta seg en liten søndagstur inn i Norge. Det kan bli en svært dyr tur. Straks du passerer grensen med en slik båt utløser det krav om moms.
Kjenner ikke omfanget
Tollvesenet vet at det smugles båter. De har ikke dokumentasjon på om det er et økende problem, men de mener økt tilstedeværelse og synliggjøring skal virke avskrekkende. I samme åndedrag som det jaktes på båteiere som koser seg på sjøen i «momsfrie» båter, ser betjentene etter smuglervarer. Det foretas daglig kontroller av båter langs hele kysten og ofte helt inn til hjemmehavnen.
- Ja, folk kan bli stoppet på brygga hjemme. Men vi går frem på en nennsom måte, sier kontorsjef Paul J. Ask til Budstikka. Vi har gjerne en samtale med dem som er i båten før vi går om bord. Men vi ser at det ikke er så mange som smugler alkohol via båter, det er mer vanlig at det gjøres med bil, sier Ask.