utgave nr 4 2006

Test: Kartprogrammet Software On Board

Publisert Sist oppdatert

Test: Kartprogrammet Software On Board

Vil - men får ikke til

SOB er et ambisiøst kartprogram. Det har mange funksjoner du normalt ikke trenger – men mangler noen grunnleggende egenskaper. Det er antakelig det dårligste kartprogrammet vi har testet til nå.

TEKST: TERJE BØLSTAD

Vi ble tipset om SOB (”Software On Board”) av en norsk bruker som har brukt det en tid, og sier at han er svært godt fornøyd. Programmet skal ha over 40.000 brukere over hele verden. Det var med stor forventning vi lastet ned SOB (versjon v90.5.02). Men skuffelsen var stor. Sjelden har vi slitt så mye med å forsøke å få et program til å virke som forventet.

Ukonvensjonell

SOB har et uvanlig brukergrensesnitt som det tar tid å bli fortrolig med. Her er ingen Windows-typiske ”pull-down”-menyer på toppen, bare noen få verktøyknapper. Så få at man kan narres til å tro at programmet har begrenset funksjonalitet, og derfor er enkelt å bruke. Slik er det ikke. Mange funksjoner startes (eller aktiveres) ved at man trykker på en bestemt bokstav på tastaturet, eller en funksjonstast (F1 – F12), eller ved ukonvensjonell bruk av museklikk. Et viktig ”Raw NMEA Data” vindu får man for eksempel frem ved enten å trykke på N på tastaturet, eller ved å dobbeltklikke på kartet. Det er ikke særlig intuitivt!
Dette betyr blant annet at for å lære seg å bruke SOB, må man studere bruksanvisningene i timer og dager.

Funksjoner

Som alle andre lignende programmer, kan SOB vise eget fartøy på et kart på skjermen. Kartet flyttes automatisk etter hvert som båten beveger seg. Man kan planlegge turer ved å tegne kurspunkter og/eller ruter på kartet, som man siden kan navigere etter. Men det er ikke mulig å overføre dem til en GPS. Det synes å være mulig å navigere samtidig til flere kurspunkter, men på grunn av forskjellige feil er det ikke enkelt å vite hvilket punkt man egentlig navigerer til. Bruken av ruter var heller ikke helt enkel å forstå.
Programmet kan vise nattskjerm og styre en autopilot. Det har verktøy for å måle avstander og kurser/peilinger på kartet. MOB-funksjonen er enkel å bruke, og SOB kan motta og vise info fra forskjellige NMEA-kilder, som vind og dybde. Med AIS-mottager tilkoplet PCen, kan andre fartøyers posisjon og MMSI-nummer vises på kartet. Posisjonen for andre fartøyer som trackes på en tilkoplet radar kan også vises på kartet. Programmet kan også motta NMEA-data via Internett (i tillegg til fra PCens COM-port). NMEA-data kan lagres i filer og ”spilles av” om igjen. Av mer fancy funksjoner kan nevnes storsirkelnavigasjon, og automatisk generering av ruter for systematiske søk på havet. SOB kan brukes sammen med en trykkfølsom skjerm. Programmet skal kunne gå på Windows 2000 og XP, på en PC med 500 MHz og 64 MB RAM eller mer.

Ustabilt

Det er sjelden vi opplever så ustabile og feilbefengte PC-programmer. Programmet kræsjet ofte, med en standard Windows feilmelding. I noen tilfeller ville det ikke starte opp igjen før PCen ble slått av og så på igjen. I enkelte tilfeller – ved navigering til et kurspunkt eller i en rute – ble musemarkøren låst til ”Destination”-vinduet, slik at det ikke var mulig å utføre noen andre funksjoner. Da var det heller ikke mulig å stoppe programmet på vanlig måte. ”Hide”-knappen på Data-vinduene syntes ikke alltid å fungere. Noen funksjoner virket bare hvis de ble gjort i en bestemt rekkefølge. Og så videre, og så videre.
Dette er høyst uakseptabelt – i hvert fall hvis man har betalt for programmet – og vi forundres over at noe så lite gjennomtestet har funnet veien ut på verdensmarkedet.

Simulator og kart

Programmet har ingen egen simulatorfunksjon, men bestikknavigering (DR, ”Dead Reckoning”) gjør omtrent samme nytten. Fin mulighet, men den er tung å bruke. Det er ikke mulig å plassere båten med musepekeren på på kartet. Den ønskede posisjonen må tastes inn manuelt, med et posisjonsformat som tilsvarer hele grader og desimalgrader (!). Riktignok finnes det en konverter, som regner om fra grader, minutter og desimalminutter, men det er temmelig upraktisk og tungvint. Båten kan styres i DR-modus med tastene R (for ”right”) og L (for ”left”). Farten skal kunne justeres med tastene for pluss og minus, men det fungerte ikke.
SOB er ett av de få kartprogrammer for PC som kan bruke C-maps vektoriserte kart. Dette er relativt gode kart, som er spesielt interessant for norske småbåteiere. Andre kart for PC-kartprogrammer finnes ofte ikke nord for Trøndelag, mens C-map dekker hele verden. C-maps kartvalgprogram er lagt inn i SOB, og med C-maps CD er det mulig å kjøpe kart rett fra SOB. Vi er ikke særlig begeistret for hvordan man velger hvilket kart som skal vises i SOB – eller hvordan man kan flytte/bevege kartet på skjermen. Valg av kart kan kun gjøres ved å zoome ut eller inn. Vi fant ingen mulighet for å velge et kart fra en liste over installerte kart. Kartet flyttes vanligvis ved å klikke på det stedet man vil ha plassert midt på skjermen. Det er ikke mulig å dra kartet med musepekeren dit man vil – slik vi kjenner fra Windows og mange andre kartprogrammer.

En gratis versjon med det meste av funksjonalitet kan lastes ned fra produsentens webside. Hvis du registrerer deg får du en oppgradering som blant annet gjør det mulig å styre en autopilot. Mer avanserte funksjoner – bortsett fra Internett NMEA – koster US$ 50. Ønsker du også å kunne ta i mot NMEA-data fra Internett – for eksempel for å kunne få vist posisjonen til andre båter (som har mulighet for å sende sine NMEA posisjonsdata ut på Internett) koster programmet US$ 100.

Oppsummering

+Bruker C-map kart, med tidevannsinfo
+Bestilling av C-map kart-områder direkte fra programmet
+Omfattende søkbar (PDF) bruksanvisning (og Quick-card) på engelsk
+Støtte for AIS og Radar (ARPA)
+Støtte for NMEA-data fra Internett
+Nattskjerm og MOB
+Styring av autopilot (ikke testet)

-Ukonvensjonelt brukergrensesnitt
-Tar lang tid å lære seg
-Beveging og zooming av kart
-Mange programvarefeil
-Kræsjer ofte

Mangler:
·Overføring av kurspunkter og ruter til GPS
·Flere samtidige kartvinduer
·Valg av kart fra kartliste
·Online hjelp

Mer informasjon:

DigiBOAT Pty Limited (Australia), www.digiboat.com.au

Sammenligning med noen andre vanlige kartprogrammer:


Kommentarer til tabellen:

Egenskaper/funksjonerDLSOffshoreSeaClearFugawiOziTikiWInChartSeaProSOB
NavigatorExplorerNavigatorPlannerLite
MOB-funksjonNeiJaJaJaNeiJaJaNeiJa
Overføring av kurspunkter til GPSJaJaJaJaJaJaNeiNeiNei
Styring av autopilotNeiJa (*)JaJaJaJaJaJaJa
Simulator-funksjonNeiJaJaJaJaJaJaNeiJa (DR)
Føring av tekstloggJaNeiJaNeiNeiJaNeiNeiJa (****)
Spor (“track”)JaJaJaJaJaJa (*)JaJaJa
Overføring av spor fra GPSNeiJaNeiJaJaNeiNeiNeiNei
“Dead Reckoning”NeiJaJaNeiNeiJaJaNeiJa
Flere samtidige kartvinduerNeiJaNeiJaJa (*)Ja (*)NeiNeiNei
Goto Waypoint (kurspunkt)NeiJa (*)NeiJaJaJa (*)NeiJaJa
NattskjermJaJaJaJaJaJa (*)NeiJaJa
Kan bruke BSB raster-kartNeiJaJa (**)JaJa (*)JaNeiJaNei
Kan bruke C-map vektor-kartNeiNeiNeineiNeiNeiJaNeiJa
Kan bruke egen-skannede kartNeiNeiJaJaJaNeiNeiNeiNei
Kan også brukes på PDANeiNeiNeiJaJaNeiJaNeiJa (***)
Språk på skjermenNorskEngelskNorskNorskNorskNorskNorskNorskEngelsk
Språk i bruksanvisningNorskEngelskSvenskNorskEngelskNorskNorskNorsk/EngelskEngelsk
Ca. pris (inkl mva)1.3001.30001.1005001.3001.5002.100700
Våre vurderinger
----------------------------------------
Håndtering av kart-+++++++++-+
Håndtering av kurspunkt og ruter-+++++++---
Brukervennlighet++-++++----

(*)Ikke i Basic,- eller gratis-versjonen.
(**)SeaClear kan foreløpig ikke bruke de nye (beskyttede) BSB4-kartene.
(***)Med operativsystemet XP Light.
(****)Kun for manuell skriving.

DLS, Offshore Navigator, SeaClear, Fugawi, OziExplorer, Tiki Navigatorer, WinChart Planner og SeaPro Lite er tidligere testet her i Båtmagasinet i henholdsvis nr. 9/2002, 12/2002, 3/2003, 4/2003, 10/2003, 8/2004, 3/2005 og 3/2005. Programmet WinChart Planner er identisk med PC Planner fra Maritim.

Skala: ++ Meget bra, + Bra, - Ikke så bra, -- Dårlig