utgave nr 3 2003

Test: Alkaliske batterier

Publisert Sist oppdatert

Test: Alkaliske batterier i økonomipakninger

Ukjent batteri vant

Du kan kutte batteribudsjettet med mange hundre prosent ved å følge rådene i vår test av alkaliske batterier i økonomipakninger. Det batteriet vi trodde var best, er faktisk taperen i denne testen. Vinneren er et batteri som de færreste har hørt om.

Tekst : Terje Bølstad

Som småbåteiere er mange av oss storforbukere av vanlige små 1,5 volts ”pen-light” batterier. Batterier som vi bruker i GPS, walkman, håndholdt VHF-radio, lommelykter, etc. Fordi vi bruker så mange batterier, er vel de fleste av oss opptatt av å finne frem til den beste batteriøkonomien. Derfor har vi i denne testen konsentrert oss om batterier som selges i store pakninger med 8 eller flere. Det gir som regel en lavere pris per batteri enn om de blir kjøpt i pakninger med 4. Vi har kun testet de alkaliske (og ikke de dårligere kull/sink) batteriene. Betegnelsen på denne type 'pen-light'-tørrbatterier er LR6, R6, AA, UM3, AM3, Mignon, Stilo eller MN 1500.
Vi tok en runde på byen, og besøkte mange butikker hvor vi antok at de solgte batterier. Alle forskjellige økonomipakninger vi fant, ble kjøpt. Om vi ikke har fått med alle, har vi nok fått med oss de mest synlige på dagens marked. Batteriene ble innkjøpt på delvis tilfeldige steder. Derfor vil prisene andre steder kunne variere noe fra de som er oppgitt her.

Bruk i GPS

En GPS trekker strøm fra et batteri i området mellom 75 og 200 mA, avhengig av type GPS og antall batterier den bruker. For best mulig å simulere en typisk GPS og mye annet elektronisk utstyr, som f.eks. en liten radio, eller en walkman med CD eller kassett, ble batteriene testet med et strømuttak på ca. 100 mA. Levetiden for hvert batteri ble målt i hele timer, til batterispenningen falt til 0,9 volt.
For denne type bruk var vi overrasket over å finne at batterilevetiden var tilnærmet den samme for alle batterier, samme hva de kostet! Alle batteriene varte i vår test fra 26 til 29 timer. Levetiden i virkelig bruk vil naturligvis variere fra disse tallene, avhengig av hvor mye strøm utstyret bruker.

Mer krevende bruk

Lommelykter, håndholdte VHF'er, digitale kameraer og enkelte andre typer utstyr krever mer strøm. Det er denne bruken som skiller de gode batteriene fra de dårlige. For å sjekke hvordan batteriene egner seg for denne type – og mer krevende – bruk, ble batteriene belastet med ca. 500 mA, og levetiden ble målt til batterispenningen falt til 0,9 volt. Denne testen tilsvarer for eksempel sammenhengende bruk av batterier i en VHF-radio i en nødsituasjon. Resultatene er vist i tabellen.
Enkelte hevder at batterikapasitet skal måles ved å belaste batteriet en stund, for så å la det hvile lenge, belaste det igjen, osv. Vi testet også batteriene på denne måten, ved å belaste dem med samme strøm i 30 minutter, la dem hvile i minst 4 timer før de ble belastet i 30 minutter igjen, osv. Når batteriene får hvile en gang i mellom, vil de totalt sett kunne vare litt lenger. Men resultatene ble relativt sett omtrent de samme, og påvirket ikke rangeringen mellom batteriene.

Testresultater

ProdusentTypePakkeprisAntall batterierPris per batteriLevetidCa. pris per WattTimeVurdering
IkeaAlkalinekr. 1910kr. 1,90135 min.kr. 1,706
CotechPowerkr. 2910kr. 2,90157 min.kr. 2,205
ABCAlkalinekr. 4012kr. 3,33163 min.kr. 2,505
GPAlkacellkr. 8020kr. 4,00159 min.kr. 3,004
VartaHigh Energykr. 5912kr. 4,19154 min.kr. 3,254
PanasonicPowerMax3kr. 35 8kr. 4,38180 min.kr. 2,905
DuracellPluskr. 60 8kr. 7,50125 min.kr. 7,201
DuracellPlus m/Lekekr. 8912kr. 7,41125 min.kr. 7,101

Tabell over alle batteriene, listet i opp i rekkefølge etter fallende batteri-pris-, med test-resultater. Flere eksemplarer av hver batteritype er testet. Levetiden er gjennomsnittet for hvert batteri. Vurderingen er basert på energimengden det enkelte batteri kan levere i forhold til prisen. Høyeste vurdering er 6. Vurdering forutsetter angitt pris. Batteriets levetid er tiden til batterispenningen har falt til 0,9 volt, ved et kontinuerlig strømforbruk på ca. 500 mA.

Kommentarer til tabellen

Det er interessant å registrere at de billigste batteriene er blant de beste, og de dyreste er de dårligste. Disse testresultatene må være et tankekors for dem som alltid maser om at ”du får det du betaler for” (óg for Duracell). Den vurdering som er vist her, gjelder bare for disse batteriene i økonomipakninger. En tilsvarende vurdering for de samme batteritypene i pakninger på 4, vil kunne bli annerledes.
Hvis du synes at strømmen fra lysnettet er dyr for tiden – med priser rundt 1 krone per kilowatt-time – forstår du kanskje at det er ingenting imot strøm fra små batterier. Selv med det rimeligste og beste batteriet koster strømmen her ca. 1700 kroner per kilowatt-time!

(Følgende er en kort beskrivelse av hver batteri-type.
Hver batteri-type kan plasseres sammen med tilhørende bilde i en ramme.
I stedet for siste setning for hvert batteri ('Terningkast x'), kan en TERNING vises med den rette verdi.)

Ikea

Ved en tilfeldighet fant vi disse batteriene på Ikea. Til en pris som nesten ikke er til å tro. Ifølge det som er skrevet på dem, er de spesiallaget for Ikea av tyske Varta. Det stemmer også med våre målinger. Vi får omtrent samme resultat som for batterier av typen Varta Universal. Det er best egnet for bruk i utstyr som ikke krever så mye strøm, men kombinasjonen kapasitet og pris gjør dette batteriet til testens klare vinner. Hvis du er så heldig å bo i nærheten av en Ikea-forretning, er dette batteriene som gir den aller beste batteri-økonomi for deg.

Terningkast 6.

Cotech Power

Dette er en helt nytt batterimerke i Norge, som du bare finner hos Clas Ohlson. Også de er produsert av Varta i Tyskland. Dette var de nest billigste batteriene vi fant. Kombinasjonen middels kapasitet og lav pris plasserer dem blant de beste i testen.

Terningkast 5.

ABC

Disse batteriene fant vi bare hos Nille. Det fulle navnet er ABC Alkaline Millenium Power. Det står mye rart på pakken om kapasitet, etc, hvor mye er det rene vås, og som du ikke må ta alvorlig. Likevel er dette rimelige batterier med god kapasitet.

Terningkast 5.

GP Alkacell

Dette (til nå) ukjente merket fant vi hos Expert Bonus. De er produsert i Kina. Det var den eneste pakningen med hele 20 batterier vi fant. Fordi datostemplingen synes å angi produksjonsdato, og ikke varighet, tør vi ikke anbefale dette batteriet.

Terningkast 4.

Varta High Energy

Dette er siste versjon av Vartas vanlige alkaliske batteri. Økonomipakningen med 12 batterier fant vi bare hos Clas Ohlson. Batteriene er gode, med bra kapasitet, men pga den relativt stive prisen når de ikke opp blant de beste.

Terningkast 4.

Panasonic PowerMax 3

Dette er testens beste batteri hvis man bare ser på kapasitet. Det er et "all-round" batteri, som egner seg for alle typer utstyr, fra GPS til lommelykt. Det har tidligere kommet best ut i andre lignende tester, som for eksempel i "TV2 Hjelper Deg". Dette er et av de få batteriene som det ikke er så mye å spare på ved kjøp i økonomipakning. Det kan kjøpes til nesten like lav pris per batteri, i pakninger på 4. Hvis du ikke har Ikea i nærheten av der du bor, er dette det batteriet vi vil anbefale. Du finner det bl.a. hos Rema 1000 og Europris.

Terningkast 5.

Duracell Plus

Med lavest ytelse og høyest pris (!) er dette testens klare taper. Selv om det er dårligere enn alle de andre batteriene, koster det omtrent 4 ganger så mye som det beste! Fordi testresultatet var så overraskende og dårlig, testet vi ekstra mange batterier av denne typen, men med samme utfall. Batteriene var ganske ferske, og ifølge datostemplingen skulle de kunne vare helt til 2008. Som det mest profilerte batteri – med TV-reklame som skryter av at det er så mye bedre enn de andre - hadde vi forventet noe annet. Vi har bedt Gillette Group (som markedsfører Duracell i Norge) om dokumentasjon på det de hevder i reklamen, men hadde ikke mottatt noe innen dette ble skrevet. Duracell er et skikkelig overpriset batteri som du bør holde deg unna!

Terningkast 1.

Duracell Plus med leke

Du kan også få kjøpt en "økonomipakke" med 12 Duracell Pluss batterier som også inneholder en leke. I en butikk var det en legobil i pakken, et annet sted var det en Duracell-kanin. Insisterer du på å kjøpe disse batteriene (og være med på å finansiere TV-reklamen for et av markedets dårligste batterier), blir det faktisk noe billigere å kjøpe en pakke med leke, enn en uten.

Terningkast 1.

Mye bløff

På batterier eller innpakning står det ofte en del forbrukerinformasjon. Men som oftest virker det som om det er reklame, og ikke fakta. Bløff og lureri er kanskje mer dekkende ord. Vi fant lite sammenheng mellom de anbefalte bruksområdene trykt på innpakningen, og måleresultatene. Uttrykk som Long Life og High Power betyr absolutt ingen ting! På pakkene til ABC-batteriene står det at "disse nye batteriene varer dobbelt så lenge som vanlige batterier". Det står trykt på alle batteritypene fra det samme firmaet, både de alkaliske og de ikke-alkaliske! Det rene vås. Og lite troverdig! Om ikke batteriprodusentene kan dokumentere alt de skriver om varighet, etc på pakkene, burde dette faktisk være en sak for forbrukermyndighetene.

Kjøpetips

Enkle råd for god batteriøkonomi:
Kjøp kun batterier som er merket ALKALISK (eller ”Alkaline”). Hvis de ikke er det, er de av typen kull/sink (også kalt "brunsten"), som (selv om de kan være billige), har meget kort levetid, og gir en elendig batteriøkonomi.
Skal du bare bruke batterier til GPS eller annet utstyr som ikke er så strømkrevende, viser våre målinger at alle alkaliske batterier varer omtrent like lenge. For slik bruk bør du kjøpe de billigste du finner, uansett merke.
Er du opptatt av å få de billigste batteriene, bør du kjøpe store pakker, med 8 eller flere batterier.
Batterier er ferskvare. Sjekk utløpsdatoen. Bare kjøp batterier som går ut på dato om 4 år eller helst mer. Ikke kjøp batterier du ikke finner datostempling på.
Oppbevar batteriene i kjøleskapet eller i fryseren. Da holder de seg lengst (pga lav selvutladning ved lave temperaturer).
Pris på batterier kan variere mye fra salgsted til salgsted, selv for samme batterimerke. Vi har funnet prisforskjeller opp i mot 100%! Sjekk derfor priser flere steder før du handler.
De billigste batteriene finner du hos Europris, Clas Ohlson, Rema 1000, Rimi og Nille.
Skygg unna stedene der batteriene er dyrest; bl.a. hos Narvesen, Binders/Tybring Gjedde, elektro-kjedene Elkjøp og Expert/Bonus, og på alle bensinstasjoner.