utgave nr 11 2005
Vinterklare tips
U:\Baatmagasinet\Bdesk\PRAKTISK\GDS_vinterklar_1105.doc
Vinterklare tips
Her er en huskeliste med noen av tingene du må gjøre med båten før den er klar for vinteren. Høstens plikter er viktige for å møte vinteren med god samvittighet.
1. Metalldeler (aluminium, stål)har godt av en runde med beskyttende olje. Det gjelder også detaljer i rustfritt og syrefast stål. Det kan gjerne gjøres mens båten ennå ligger på vannet. De fleste fabrikanter av pleieprodukter har en beskyttelsesolje til metall.
2. Gjør rent under dørken med et kraftig rengjøringsmiddel. Skrubb med båtens oppvaskbørste, den bør likevel skiftes ut til neste sesong. Bruk oppvaskmiddel i vanntank og skuffer og skap som brukes til matvarer.
3. Lad batteriene fulle før frosten kommer. Fullt oppladede batterier tåler frost, men et flatt batteri kan skades. Lad batteriene annenhver måned gjennom vinteren. Det er ikke nødvendig å lade ut batteriene før de settes på lading.
4. Ta radio og annen elektronikk med hjem. La utstyret tørke noen dager og legg dem i klare plastposer. Ta ut batterier, de kan lekke og grise til eller skade innmaten i lykter og instrumenter.
5. Dersom båten tas på land, bør undervannsskroget rengjøres for slim og begroing før det får tid til å tørke og sette seg fast. Bruk høytrykksspyler eller vannslange og stiv børste. Det bør helst skje på et sted der vann og bunnstoffrester kan samles opp.
6. Sjøventiler og skroggjennomføring er alltid mistenkt for tæring. Ventilen skal se ren og pen ut, og beveges enkelt. Skitt og irr fjernes med stålbørste. Steng og lukk ventilen noen ganger, ta godt i. Bank forsiktig med en liten hammer. Om ventilen holder, og den er nyere enn 15 år, er den antakelig god nok.
7. Eiere av eldre plastbåter bør se etter blærer som indikerer plastpest / osmose. Blærene ses tydeligst i sollys straks båten er på land. I løpet av vinteren tørker blærene inn, uten at osmosen forsvinner av den grunn. Nyere båter er mindre utsatt for osmose.
8. Fuktig treverk i innredningen bør få tørke før frosten kommer. Ellers kan det oppstå frostsprengning mellom skrog og skott. Ta båten tidligere på land, og sett på en varmluftsvifte. Vær oppmerksom på brannfaren, viften bør helst brukes når det er folk i eller nær båten.
9. Båten bør dekkes med presenning. Polert og feilfri glassfiber tåler vann, men nater, beslag, treverk og kontakter har ikke godt av regn. Det kan være syreholdig, og kan føre til frostsprengning.