utgave nr 9 2006
Gjør det selv: Montere posisjonsalarm
Gjør det selv: Montere posisjonsalarm
Enkel alarm
TEKST OG FOTO: LARS H. LINDÈN
TIL NORSK: JØRN SØDERHOLM
Hvert år kommer minst et par nye posisjonsalarmer ut på markedet. I dag finnes rundt ti ulike system. C-pod fra Pilotfish Marine ble premierevist på båtmessene i vår. En svært interessant egenskap ved dette systemet er at båteieren kan installere alt selv. Selv de fleste sjøforsikringsselskap har godkjent dette, og gir lavere premie og egenandel.
De fleste posisjonsalarmer er utstyrt med en GPS-enhet som lagrer båtens posisjon, fart og kurs, samt en GSM-enhet som formidler all informasjon via SMS til eierens mobiltelefon. Alarmen aktiveres enten med en skjult knapp i båten, en fjernkontroll, en SMS-melding eller med en pc via internett.
Når man aktiverer alarmen i C-pod passerer all informasjon om båtens posisjon, kurs og fart en server hos produsenten Pilotfish Marine. Dersom båten flyttes mer enn 250 meter, sendes en SMS-melding til eierens eller en annen forhåndsbestemt mobiltelefon. Via mobiltelefonen eller pc/internett kan man også få varsel om brann, høy vannstand i kjølsvinet eller starte varmeapparat eller air-condition-system. Alt avhengig av hvilke givere som er installert i båten.
Egen webside
En innloggingskode følger med hver alarmenhet. Koden gir adgang til produsenten hjemmeside, der båteieren kan lage en personlig side for sin båt. Her gjør man alle innstillinger av alarmmottakere og deres mobilnumre. Her legger man inn varslingstider for hele systemet, om for eksempel kommunikasjonen skulle bli forstyrret. Her gjennomfører man både aktivering og deaktivering av båtens ulike alarmfunksjoner. Den personlige siden har til og med et kartbilde som viser båtens eksakte posisjon med et symbol. Pilotfish hevder systemet fungerer i hele Europa.
De fleste posisjonsalarmer består av en grunnpakke der basen er en alarmenhet som skal monteres skjult og kobles direkte til båtens batterier. De fleste har også et lite innebygget backup-batteri som tar over om hovedstrømmen skulle brytes. Til denne enheten finnes det så en mengde tilbehør som enten inngår i grunnpakken eller må kjøpes ekstra. For eksempel GSM-antenne, bevegelsesdetektor, magnetkontakt til luker og dører, tråkkematte, sirene, vann-nivåindikator og brannvarsler.
Rask montering
De senere årene har vi gjennomført et par monteringer av posisjonsalarmer som ikke har vært helt enkle, og som i noen tilfeller krever autorisert installatør. Også oppstarten etter montering har vært kranglete.
Nye C-pod er derimot svært enkel å montere og starte opp. Alle tilkoblinger til alarmgivere skjer gjennom USB-tilkoblinger eller lignende. GSM-antennen skrus fast på alarmenheten. GPS-antennen har et borrelåsfeste som settes fast inne i båten og ledningen skrus i alarmenheten. På en aluminiumsbåt må GPS-antennen monteres utvendig. Har man forberedt hele installasjonen gjennom å trekke strøm direkte fra batteriet og funnet et egnet monteringssted for alarmenheten, tar hele installasjonen opp oppstarten toppen to timer.
Det eneste som kan ta tid er "pene" kabeltrekk, det vil si hvis man må løsne på deler av innredningen for å få fram eksempelvis alarmkontakter til dører og luker. Men dette kan også forberedes ved bygging av nye båter, eller senere ved hjelp av installatør eller båtverksted. Vi fikk hjelp av Seal Comfort AB på Lidingö utenfor Stockholm for å få gjemt alle ledninger bak innredningen. På åpne båter som mangler dører og luker finnes ikke dette problemet. Magnetkontakter og IR-sensorer (infrarøde bevegelsessensorer) er ikke til nytte i åpne båter, men her er det i første rekke forflytting av selve båten som fører til varsling av eieren.
Pris:
Grunnpakke: kr 8.625
IR-sensor: kr 500
Fjernkontroll: kr 1.000
T-hub: kr 188
Relè: kr 225
Mer informasjon:
Produsent: www.pilotfish.net
Importør: www.belamarin.no