utgave nr 3 2
Røykvarslere redder liv
Røykvarslere redder liv
Monter en ombord NÅ!
Røykvarslere er påbudt i hytter og hus. Hvorfor man glemmer dem i båt, kan ingen svare på. Pulverapparater finnes, men noe så enkelt og billig som en røykvarsler, har man til og med glemt i de såkalte ”brannreglene” fra Sjøvettkampanjen!
AV ANNE MARIT KLOKK
Man regner med at mer enn 200 fritidsbåter rammes av brann hver sommer. 60 av dem totalhavarerer. Den vanligste årsaken er teknisk svikt, opplyser lederen av Sjøvettkampanjen i Sjøfartsdirektoratet, Tore Kamfjord.
-Dere kjenner brannårsakene, men hvordan takle dem?
-Vi har brannreglene og gir ut informasjonshefter før sesongen.
-Men røykvarslere er ikke nevnt?
-Nei, pussig nok. Men det må vi få gjort noe med. Det er egentlig underlig at man ikke har stresset dette før. Alle har jo røykvarslere hjemme og på hytta. ”Brannreglene” er inne for redigering. De skal inneholde fakta som informerer om hvordan man unngår brann, eller kall dem forsiktighetsregler om du vil, sier han.
Giftig brannrøyk
Tallene sier at de fleste båtbranner oppstår i havn og i nærheten av andre båter på grunn av lekkasjer, defekte bensin-eller dieselinstallasjoner eller i forbindele med kokeapparatet i byssa. Men branner oppstår også om natten på grunn av røyking på senga, stearinlys, parafinlamper, ofte i kombinasjon med alkohol. I en trang sovelugar med moderne tekstiler og skumgummimadrasser kan utvikling av giftig røyk være dødelig på bare sekunder.
At eldre trebåter er mest utsatt i en brannsituasjon, stemmer ikke. Nyere båter med moderne kunststoffer brenner raskere og er mer eksplosjonsutsatt. Stoffer i møbler, gardiner, dørktepper og klær gir sammen med skumgummimadrasser raskt overtenning og en livsfarlig røyk-og gassutvikling.
Brannhemmende klær og sengetøy er verdt å satse på, selv om alle stoffer tar fyr i en storbrann. Tynne lette gardiner fater lettere enn tykke, tyngre stoffer, gjerne i ull og silke. Polyester og andre kunststoffer i nylon smelter og gir stygge brannskader på huden.
Vekk fra byssa
En røykvarsler bør monteres nede i båten og unna matos og kokkelering. Mange motorbåter har byssa oppe og da er det enkelt å skru opp en røykvarsler i taket både i salong og sovelugar. Det finnes to hovedtyper. Den ioniske er den vanligste og den reagerer kraftig på røyk og flammer. Den optiske varsler kald røy og ulmebrann. Det finnes røykvarslere på markedet som har begge funksjonene og disse passer bra i båter.
Husk at røykvarslerne må testet jevnlig og trenger nytt batteri en gang i året. Tiden burde være perfekt ved sjøsetting nå om ikke så lenge....