utgave nr 9 2008

Foto for fuktige forhold

Publisert Sist oppdatert

Foto for fuktige forhold

Hvorfor er det alltid sol, blankt hav og blå himmel på bildene fra båtturene? Vi er jo på sjøen i all slags vær? Vi har testet fotoutstyr som tåler vann.


TEKST OG FORO: TROND J. HANSEN

Når værgudene ikke er med oss, er kameraet stuvet bort. Vi er forsiktige med det kostbare fotoutstyret. På den måten går vi kanskje glipp av de beste bildene.
Flere produsenter lager vanntette eller vannavstøtende kameraer. Mange leverer også vanntette hus og poser til vanlige kompakte kameraer. Vi har prøvd fem kameraer for fuktige forhold. I tillegg har vi prøvd en løsning med vanntett hus til et kompaktkamera.
Vannavstøtende eller vanntett
Vi skiller mellom vannavstøtende og vanntette kameraer. Et vannavstøtende kamera tåler fukt bedre enn et vanlig kamera. Det vil si at du kan ta det med ut i regnvær, at det tåler litt sjøsprøyt og fukt. Et vanntett kamera kan også brukes under vann. Skal du dykke med kameraet må det i tillegg tåle trykk, som øker kraftig dess dypere du går. I vår utprøving hadde vi ett dykkekamera, SeaLife. I tillegg prøvde vi et kompaktkamera fra Canon med vanntett dykkehus. De andre kameraene vi prøvde tåler en dybde fra én til 10 meter.

Med vanntette kameraer åpner det seg nye muligheter. Du kan fotografere under alle forhold uten å være redd for å drukne kameraet, du kan ta bilder under alle former for vannsport og du kan ta bilder når du bader. Egentlig er det bare fantasien som setter grenser. Disse kameraene kan brukes under kajakkpadling, surfing eller når du står på vannski. Med noen av dem kan du til og med ta bilder av båten fra undersiden. I forhold til et speilreflekskamera er kompaktapparatene tregere, noe som gjør at du ikke kan ta bilder i rask rekkefølge og det er en viss forsinkelse i systemet. Et speilreflekskamera kan du putte i en vantett pose fra for eksempel Ewa-Marine, solide ”plastposer” som tåler både uvær og dykking.

Vedlikehold
I tillegg til sjøvann og regn tåler de vanntette også snø og støv. En annen fordel er at de tåler støt bedre enn ordinære kameraer. På en annen side krever et vanntett kamera litt vedlikehold. For at det skal være vanntett er de utstyrt med O-ringer ved alle åpninger (til batteri, minnekort, kabler osv). O-ringene må jevnlig gjøres rene og settes inn med silikonfett (som følger med). Det skal bare være et tynt lag med fett, ellers kan det lett samle seg smuss på gummiringene. O-ringene skal skiftes ut etter en viss tid. Etter bruk i sjøvann skal kameraene skylles godt i ferskvann. Det skal ikke ”sjokktørkes”, men med vanlig romtemperatur. Vær oppmerksom på at du stiller svakt med tanke på garantier og forsikring når kameraet brukes i vann. Har det kommet saltvann i elektronikken kan du like godt begynne å spare til nytt med en gang. Husk også at kameraene nødvendigvis ikke flyter selv om de er vanntette. Det er lurt å ha en flyterem på dem.

Vi prøvde to modeller fra Olympus, en fra Pentax, en fra Fujifilm og en fra SeaLife. I tillegg prøvde vi en løsning fra Canon med vanntett hus.

Olympus Mju 850 SW og 1030 SW


Dette er rene sukkertøyet, både lekker, liten og fargerik.

Olympus har lange tradisjoner med å lage kameraer som holder vann. De er også kjent for å ha svært god kvalitet på optikken. Den ”originale” Mju, som benytter vanlig film, skal visstnok være verdens mest solgte. De siste årene har de hatt en rekke vanntette SW-modeller. Modellene er jevnlig oppgradert. Begge modellene er vanntette, støtsikre, støvsikre og frostsikre ned til ti kuldegrader. Kameraene fra Olympus er kompakte og lette.
850 SW er vanntett til 3 meter, mens 1030 SW er tett til 10 meter. Støtsikker mot fall fra henholdsvis 1,5 meter og 2 meter, oppløsning 8 megapixler og 10,1 megapixler. Toppmodellen har litt kraftigere zoom (3,6 x mot 3,0 x). Det finnes ekstra undervannshus til begge modellene om du virkelig skal på dypt vann (40 meter). Begge modellene har det Olympus kaller dobbel bildestabilisering, som bidrar til å forhindre uklarheter som skyldes bevegelse i kameraet eller motivet. 850 SW leveres i tre farger, sølv, sort og rosa. 1030 SW i fargene sølv, sort og grønt. Olympus leverer for øvrig vanntette hus til flere av sine kompaktkameraer. Til den mest populære modellen, Mju 700, er det nå kommet en ”Action Case”, som er tett til 3 meter (koser cirka kr 1.000,-).

Vår vurdering:
Designmessig svært lekre kameraer. Begge modellene er kompakte og lett å ha i lommen. At toppmodellen har vidvinkel tilsvarende 28 millimeter ser vi på som en stor fordel for bruk i båt. Begge modellene er enkle i bruk, med logiske funksjoner. Som vanlig har Olympus utstyrt kameraene med god optikk. At kameraene er så små gjør det litt vanskelig å betjene funksjonene med kalde hender eller dersom du bruker hansker. Objektivt står helt oppe i høyre hjørne og vi slet litt med at fingrene kom med på bildene. Dette er helt sikkert en tilvending. Bildestabilisator er bra når man er i båt. Vi vil spesielt fremheve Mju 1030 SW som et godt båtkamera, men den er en drøy tusenlapp dyrere enn lillebroren som stadig er på tilbud hos fotoforhandlere og elektronikkbutikker. Vi snakket med noen som mistet en 850 SW på sjøen. Det ble liggende på 12 meters dybde en god stund før en dykker hentet det opp. Kameraet som skal tåle 3 meters dybde var like fint.

Pentax Optio W30


Pentax har speilrefleks som er vannavstøtende og støvtett.

Pentax er en av veteranene innen fotobransjen, og har et stort utvalg i både kompaktkameraer og speilreflekskameraer. Faktisk har de et speilreflekskamera som er vannavstøtende og støvtett, for regn og lett sjøsprøyt. Deres vanntette kompaktkamera, Optio W30, har et relativt anonymt utseende, men ofte kan et beskjedent ytre ha gode indre kvaliteter. Kameraet er lite og lett. Objektivet er sentrert og det gjør at det er mindre fare for å få fingrene med på bildet. Kameraet er vanntett til 3 meter og støvtett. Det har en rekke funksjoner, blant annet rask 9 punkts autofokus, vibrasjonsdemping og ansiktsgjenkjenning. Det har 3 x zoom, tilsvarende 38-114 millimeter

Vår vurdering:
En litt anonym, men sympatisk venn i båten. Autofokusen er imponerende bra, kanskje best i klassen. Skjermen på baksiden er bra. Kameraet er svært lett å bruke for nybegynnere, samtidig som det har mange muligheter for dem som ønsker det mer avanserte. Menyene er logisk bygget opp. Som med Olympusene kan betjeningen være litt kronglete om man bruker hansker. Imponerende er at det kan brukes helt opp til 3200 ISO, altså at det kan brukes selv om det er ganske mørkt – men med redusert bildekvalitet. Nærgrensen er på bare 1 centimeter, altså gode muligheter for nærbilder. 7 megapixler er mer enn nok.

Fujifilm FinePix Big Job HD-3W


Fujifilm Big Job er et stort og tungt kamera, konstruert for å tåle juling.

Big Job er nemlig, som navnet antyder, tiltenkt bruk på anleggsplasser og lignende røffe miljøer. Du kan ta biler med hanskene på. Dette gjenspeiles også i enkelte av kameraets funksjoner. For eksempel kan man datomerke bildene, for dokumentasjon av byggefremgang, og et system som i etterkant gjør det mulig å kontrollere om bildene er blitt manipulert eller endret på noen måte. Innmaten i den robuste kroppen er egentlig ganske enkel, men har det som trengs. Zoom tilsvarer 28-85 millimeter. Det tåler en dybde på 1 meter, er støt- og støvsikkert. Oppløsningen er på 6 megapixler.

Vår erfaring
Kameraet er som nevnt ganske stort, men det sitter som et skudd i hånden. Dette er et perfekt kamera for deg som er i åpen båt. Det tåler å slenge rundt og kan lett betjenes selv med ganske tykke hansker eller votter. Vi liker også at det er vidvinkel på kameraet. Vi liker også godt at det går på vanlige AA-batterier (gjerne oppladbare), noe som innebærer at du ikke behøver å gå tom for strøm om du er på tur og ikke har tilgang på 220 volt for lading. Den har også testens kraftigste blits, som rekker opp til 10 meter. Pluss også for at det er sko for ekstern blits. Skjermen er på hele 3 tommer, men dessverre ikke blant de klareste. Imidlertid liker vi at man på skjermen kan få frem rutemønster, som gjør det lettere å få rette horisonter. Det er en fordel at kameraet flyter, så vidt det er. Funksjonene og menyene er enkle og oversiktlige. Det er få finesser, men de fleste av disse bruker vi ikke likevel. At kameraet har relativt få betjeningsknapper gjør det lettere å ta bilder under tøffe, hektiske forhold. Utformingen er slik at det er lite fare for å få fingrene med på bildet.

SeaLife ECOshot


SeaLife er testens dykkerkamera.

SeaLife har spesialisert seg på å bygge kameraer for undervannsfotografer og for dem som ferdes i tøffe og våte omgivelser. Vår prøvemodell er vanntett og trykksikker til 23 meter, men det finnes også modeller som tåler enda større trykk (60 meter), og som er mer avansert. En av modellene ble faktisk kåret blant "Most Amazing Inventions of 2005" av Time Magazine. Når et kamera skal brukes under vann er det viktig at det er enkelt å betjene, også med hansker. Sealifen har derfor ikke mange avanserte funksjoner, men akkurat det du trenger. Det er mulig å montere ekstrautstyr, som vidvinkellinse og ekstern blits til kamerat – noe som er nyttig ikke minst for undervannsfotografen. Kameraet har en oppløsning på 6 megapixler. Det er ikke optisk zoom på kameraet (4 x digital zoom), men savner du det så finnes det på andre SeaLife modeller. Selges av Marinfoto, www.marinfoto.no.

Vår vurdering
Dette kameraet er ypperlig for snorkling og dykking. Det er det også om du trenger et kamera for tøffe forhold i båten. Ikke minst fungerer det god i åpne båter hvor det kan bli både vått og mye juling. Ypperlig også for kajakkpadling og annen vannsport. Kameraet har gummikappe, og det gjør at man får et godt grep. Det betjenes lett med hansker og funksjonene er oversiktlige og lett å komme til. Pluss for at det er egen innstilling for bruk under vann, en innstilling som blant annet korrigerer fargene under vann. Vi liker at det brukes på to vanlige AA-batterier.

Canon Power Shot G9 med undervannshus


Canon har vanntette hus til kompatapparatene.


Canon er verdens største produsent av fotoutstyr. De har ingen vanntette kameraer i sortimentet, men derimot har de vanntette hus til mange av sine kompaktkameraene, fra de enkleste til de mest avanserte. Vi har prøvd toppmodellen fra Canon, Power Shot G9. Spesifikasjonene til dette kameraet er i en helt annen klasse en de andre, men det kan ikke sammenlignes direkte siden det ikke er vanntett. Dette er et kamera mange profesjonelle velger som ekstrakamera. Blant annet for at det kan ta bilder i RAW-format (for proffe og entusiaster). Det kan også brukes med ekstern blits. G9 er solid bygget, men er likevel kompakt – vekt 320 gram u/batterier og kort. Oppløsning 12 megapixler, 6 x zoom fra 35 til 210 millimeter og lyssterkt objektiv. Både autofokus og lysmåling er i toppklasse. Med undervannshuset WP-DC21 kan du bruke kameraet ned til 40 meter. Det er svært enkelt å montere kameraet i huset. Veiledende pris for kameraet er cirka kr 5.000,-, men du får det for rundt kr 4.000,-. Huset koster drøyt kr 2.000,-, laveste pris på nett cirka kr 1.700,-. Dette er det dyreste alternativ fra Canon, de har mange andre modeller med undervannshus, rimeligere og mer kompakte. Mer informasjon på www.canon.no.

Vår vurdering:
Det er på en måte to fluer i en smekk – et førsteklasses kamera som lett gjøres om til undervannskamera eller et kamera for alle tenkelige værforhold. En fordel at huset flyter. Ulempen er at det blir noe større en de vanntette kompaktene, og at betjeningen er litt mer klønete. Man må kjenne funksjonene til kameraet godt, for å betjene knappene på utsiden av huset. Vi savner en noe bedre vidvinkel.

Nyttig på nett:

www.digit.no Side med tester og informasjon om digitale kameraer, utstyr og programvare.www.akam.no Side med tester og informasjon om digitale kameraer og utstyr. Priskalkulator som viser hvor du kan finne det rimeligste utstyret.www.foto.no Side med informasjon om alt innen foto. Diskusjonsgrupper og mange nyttige linker.


* Optisk zoom er en ren fysisk zoom, mens digital zoom er en digital beskjæring av bildet. Det er den optiske som er viktig, for digitalt kan man beskjære på datamaskinen.** Tilsvarende som ved 35 millimeter kamera med film. Bildesensoren på et digitalt kamera er mindre enn ”gammeldags” film, så forholdet blir ikke det samme. For å gjøre det mulig å sammenligne oppgir man tilsvarende 35 millimeter.*** Pris i henhold til Akams produktguide, www.akam.no, per medio april. Billigste pris er som regel nettbutikker. Husk at frakt kommer i tillegg. Fotobutikkene er som regel noe dyrere, men her får du nyttig veiledning og det er lettere å reklamere ved eventuelle feil.

Olympus


Mju 850

Olympus


Mju 1030

Pentax


Optio W 30

Fujifilm


Big Job HD-3W

SeaLife


ECOshot

Oppløsning

8 Megapixler

10,1 Megapixler

7,1 Megapixler

6,0 Megapixler

6,0 Megapixler

Zoom optisk *

3 x zoom

3,6 x zoom

3 x zoom

3 x zoom

Nei

Zoom digitalt *

5 x zoom

5 x zoom

4 x zoom

4,4 x zoom

4 x zoom

Minnetype

XD-Picture Card

XD-Picture Card

Secure Digital (SD)

XD-Picture Card

Secure Digital (SD)

Skjermstørrelse

2,5 tommer

2,7 tommer

2, 5 tommer

3 tommer

2,0 tommer

Brennvidde **

38-114 millimeter

28-102 millimeter

38-114 millimeter

28-84 millimeter

42 millimeter

Optisk søker

Nei

Nei

Nei

Nei

Nei

Videoopptak

Ja

Ja

Ja

Ja

-

Vanntett

3 meter

10 meter

3 meter

1 meter

23 meter

Støtsikker, fall

1,5 meter

2 meter

?

0,7 meter

2 meter

Byggemateriale

Metall

Metall

Metall

Metall, gummi

Metall, gummi

Vekt

136 g u/batteri, kort

171 g u/batteri, kort

160 g m/batteri, kort

385 g u/batteri, kort

230/295 g

Farge

Sølv, rose, sort

Sølv, sort, grønn

Sølv

Sølv/sort

Sølv/sort

Annet

Bildestabilisator. Undervannshus tilgj.

BildestabilisatorUndervannshus tilgj.

Bildestabilisator

Sikring mot manipulasjon

UndervannsmodusMye ekstrautst. tilgj.

Veiledende pris

Kr 2.790,-

Kr 3.690,-

Kr 2.995,-

Kr 3.999,-

Ca. kr 3.000,-

Billigst på nett ***

Kr 1.889,-

Kr 2.989,-

Kr 2.026,-

Kr 3.581,-

-

Mer informasjon

www.olympus.no

www.olympus.no

www.fovi.no

www.fujifilm.no

www.marinfoto.no