utgave nr 7 2005

Småsmart i sommerbåten

Publisert Sist oppdatert

Småsmart i sommerbåten

TEKST: JØRN SØDERHOLM

Når armen er for kort

Når båten skal til kai, longside eller med baugen inn og hekken fast i en bøye, kan det være greit med verktøy som "forlenger" armene. Vi har prøvd tre forskjellige løsninger.

Handy Duck

Handy Duck består av en utløsbar fortøyningskrok og en krok til å løse ut hovedkroken. Vi prøvde et eksemplar montert på et eget, teleskopisk skaft. Handy Duck kan også monteres på og brukes med båtshaker der skaftet ikke er vesentlig grovere enn 25 mm. Utførelsen virker solid. Selve fortøyningskroken er laget i sveitsisk grivory, et glassfiberforsterket kunststoff.
Pris: Fra 315 (kun krok). Testutgaven koster 580 kroner inkludert teleskopisk båtshake. Mer informasjon: Motor Marine AS, telefon 69 91 10 50. www.motormarine.no.
Bruken er enkel:
KLIKK kroken inn på et fortøyningspunkt den kan gripe rund. Dra av skaftet, og båten er fortøyd på kroken til du skal kaste loss igjen.
KROKEN slippes ut ved å dra i dette øyet med utløserkroken.
DEN SLIPPER med et klikk, også når det står hardt press på kroken.

Moorfast

Moorfast baserer seg på å bruke et tau fra båten, gjennom fortøyningspunktet tilbake til båten. Den skal gjøre det enkelt å tre tauet gjennom, uten å bøye seg faretruende langt utenfor rekka.
Ideen er god, om enn ikke av ny dato. Funksjonen er enkel, og Moorfast virker etter hensikten. I alle fall på testdagens ganske hyggelige værforhold. Fabrikanten ser ut til å ha vært opptatt av å lage et rimelig produkt, med en plastutførelse i dimensjoner som virker litt spinkle.
Produktet har etter det vi kjenner til ingen norsk importør. Prisen er knapt 40 pund i UK. www.moorfast.com

Bøyekrok

"Det enkle er ofte det beste", sier en matvarekjede om seg selv. Vi synes det er dekkende også for Bøyekroken, laget i solid syrefast stål. Den brukes der du skal ha bare èn av båtens ender inn mot land, og den andre mot en påle eller bøye.
Knytt et tau i kroken, og klikk deg fast i bøya eller pålen på vei inn mot brygga. Kroken holder deg fast under oppholdet. Kroken utløses ved avgang ved å vri en "spak" som åpner en fjær.
Pris: Kr 698. Mer informasjon: Malfix AS, telefon 22 20 86 82. www.malfix.no

Størrelsen betyr noe

En hver båt må ha en båtshake. Av og til ser man store, dyre båter der mannskapet (ofte kona) står på fordekket med en fislete båtshake som er knapt en daycruiser verdig. "Størrelsen betyr ingenting", sies det. Hm, vi er ikke så sikker på det. I alle fall ikke når det gjelder båtshaker. Takene kan bli tøffe for båtshaken, også i en middels stor bobåt som skal legge til i sterk vind.
Ta en titt om bord i en fiskebåt på samme størrelse som båten din, og sammenligne båtshakene.
Pris: Kr 500. Mer informasjon: Malfix AS, telefon 22 80 86 82. www.malfix.no

Ro din båt

16-foteren som får motorstopp kan uten problemer ros eller padles med medbrakt åre. Hos Malfix fant vi en åre beregnet for litt større farkoster. Åren monteres ekstrautstyr for båtshaken over, og monteres i enden av denne.
Den kan monteres for å lage skyvekraft, enten når du dytter eller drar den gjennom vannet. På returen bretter den seg sammen for å lage mindre motstand. Vi hadde ingen problemer med å flytte en 27 fot lang, tre tonn tung båt mot en frisk bris. Det går på ingen måte fort, men det er et greit nødverktøy for å flytte båten et stykke. Kanskje det siste stykket inn til kaien eller ut av en trafikkert led.
Pris: Kr 900 (inkludert båtshake). Mer informasjon: Malfix AS, telefon 22 80 86 82. www.malfix.no

Sola lader store batterier

Sola ligger støtt over Godvika, og båten ligger godt fortøyd på kremplassen. Familien har bunkers og proviant nok, og intet behov for å flytte båten. Hadde det ikke vært for batteriet, som sårt trenger lading. Man kan jo ikke akkurat la motoren gå i timevis heller, av hensyn til naboene.
Da er solcellepanelet godt å ha. Xponent Flex er en liten, lettstuvet utgave. Fleksibel som en gummimatte kan den stroppes fast hvor som helst, og panelet tåler å tråkkes på.
Arealet er ikke tilpasset store batteribanker og grådige forbrukere, men det holder unna for et nøkternt forbruk. Leveres uten laderegulator, så hold øye med batteriet så lenge panelet er tilkoblet.
Pris: Kr 1.190. Mer informasjon: Seatronic AS, telefon 69 25 09 60. www.seatronic.no

Sola lader små batterier

Småbatterier har man alltid bruk for. Noen sverger til å ha en pakke tørrbatterier eller to liggende, andre vil helst ha oppladbare batterier. Dette er en løsning for sistnevnte; en solcelledrevet lader for småbatterier.
Vi har testet laderen, uten å gå veldig vitenskapelig til verks: Vi dyttet et par tomme, 1800 ah AA-batterier inn, og lot laderen stå for seg selv i båten et par dager. Da vi kom om bord igjen var batteriene oppladet.
Solcellepanelet skal også kunne lade mobiltelefoner, PDAer og lignende, ved hjelp av medfølgende plugger. Vi koblet det til vår Nokia 5140, og fikk bare "lader ikke" i telefonens display.
Pris, solcellepanel: 675. Pris, lader: 962.
Mer informasjon: Maritim AS, telefon 37 00 03 70. www.maritim.no

Hold det fast

Strikkstropper med kuler i endene kan man aldri ha for mange av om bord. Det går på et øyeblikk å feste eller løsne båtshaken eller andre ting med en stropp eller to.
Kjøpes i pakker på fire i de fleste båtutstyrsforretninger, og koster et par tiere pr stk.

Noe i det

Ting som flyter løse rundt kan være en kilde til grenseløs irritasjon. Heldigvis finnes det bokser i utallige varianter til å putte tingene i. Disse to tilhører en serie kalt Skipper-holder. Kolleksjonen inneholder mange forskjellige bokser og holdere, alle i den samme fargen. De leveres ferdig med dobbeltsidig tape. De kan også skrues fast, noe vi har grunn til å tro vil holde bedre i lengden.
Mer informasjon: Maritim AS, telefon 37 00 03 70. www.maritim.no

Trå på fenderen

Fenderstep er rett og slett en fender med tau-øye i hver ende. Dermed kan man bruke den som et trappetrinn fullstendig uten fare for å lage riper eller merker i fribordet.
Heng den på baugen, hekken eller siden. Høyden justeres med tauet.
Pris: Kr 350. Mer informasjon: Seatronic AS, telefon 69 25 09 60. www.seatronic.no

Klar til fortøyning

Fortøyningslinen bør ideelt ha en "ren" ende som ikke flises opp og et øye i den andre enden. Fest øyet i båtens kryssholt, send tauet gjennom et punkt på land og sett det fast på det samme kryssholtet i båten.
Dette ferdigtauet (10 meter, 19 mm) fant vi hos Hovdan i Skippergata i Oslo. Det er i en dimensjon som er godt å håndtere. Det er litt for kort til å fungere som spring eller langline, men som baug- og akterline er det utmerket.
Pris: Kr 895. Mer informasjon: Hovdan AS, telefon 22 41 00 44.

Til badetøy og klestørk

Badetøy og håndklær må - i beste fall - tørkes daglig når familien er på båttur. På den annen side: Frustrerende ofte er det regnvått tøy som må henges opp. Er turen lang nok, er det vel en og annen klesvask som må henges opp.
Jo, du kan henge det på rekka. Men denne klessnora kan være et godt alternativ. Klesklypene løper fritt på snora, og krokene i hver ende gjør det enkelt å henge den opp.
Pris: Kr 32. Mer informasjon: Maritim AS, telefon 37 00 03 70. www.maritim.no