Nr 12 2012

Test: Bergkiler

Skal vi velge rustfrie eller galvaniserte bergkiler? Hvilken fasong er best? Vi har testet bergkiler fra drøye hundrelappen til 2.000 kroner.

Publisert Sist oppdatert

 

TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN

Å ligge i naturhavn er for mange essensen av det gode båtlivet, og kombinasjon av allemannsrett og titusenvis av naturlige havner i våre nordiske skjærgårder, gjør bergkilene til en nødvendig del av utrustningen om bord. Bergkiler får man kjøpt både som sett og enkelt-kiler. Både antallet kiler du får med på kjøpet, og ikke minst prisene per sett, varierer. Man kan grovt sett dele bergkilene inn i to grupper: syrefast stål og galvanisert stål. De fleste settene har standardiserte kiler (rette, vridde og vinklede), mens noen produsenter også har spesialkiler som er tilgjengelig i “løsvekt”. De to mest interessante kilene er “Expanderkilen” fra Watski og “Superkilen” fra Aronowitsch & Lyth AB.

Store variasjoner

Det er første og fremst pris og innpakning som skiller de fleste bergkilesettene fra hverandre. De syrefaste settene er de klart dyreste, men prisen varierer også mye blant kilene av samme materiale.

I denne testen har vi lagt til grunn følgende kriterier:

  • Funksjonalitet
  • Pris
  • Emballasje
  • Hva du får for pengene

Vi har ikke foretatt noen metallurgisk analyse av materialkvalitet fordi fortøyningskilene ikke er beregnet for permanente fortøyninger. Fortøyning i naturhavn foregår dessuten vanligvis under stabile og gode værforhold. Man bør ha som grunnprinsipp å alltid “fortøye for storm”, og det er godt sjømannskap å følge med på værmeldingen og sikre båten med et tilstrekkelig antall riktig dimensjonerte fortøyninger og festepunkter i forhold til forventet vindstyrke og –retning.

Pris og kvalitet

Kilene vi har testet leveres dels løse, dels i nylonposer og dels i forseggjorte kofferter. Det dyreste settet kommer fra Robship. Prisen er 1.999 kroner og settet inneholder to rette og to vinklede bergkiler i syrefast stål, samt en syrefast hammer med gummihåndtak. Fordelen med de syrefaste kilene kontra de galvaniserte, er at det harde materialet tåler hammerslagene langt bedre uten å deformeres. De er dessuten rensligere og avgir ikke rustflekker som de galvaniserte etter hvert vil gjøre. Vi har gjennom flere år brukt Argo Marines sett. Det har en hammer med treskaft som etter kort tid begynte å ruste kraftig.

Columbus er også et sett med syrefaste kiler som ligger en drøy tusenlapp lavere i pris enn Robship-settet, men har imidlertid kun tre kiler. Maritims bergkilesett leveres også i en hendig koffert med fire kiler i galvanisert stål. Prisen er kun 298 kroner. De to siste billigsettene i testen er svært rimelige. Watski har en nylonpose med to vridde kiler og en hammer til 159 kroner, og Argo Marine har et sett i en nylonpose med en rett og en vinklet kile samt hammer med treskaft. Prisen for dette settet ligger rundt 150 kroner.

Den beste kilen

“Superkilen” fra Aronowitsch & Lyth (føres av Watski) har en helt annen fasong enn de tradisjonelle kilene, og er den klart beste allround-kilen. Denne er utført i rustfritt stål og er vinklet slik at den tilpasser seg både brede og smale sprekker. Kilen vrir seg fast når den slås ned i sprekken, og er dessuten enkel å slå løs igjen. Kilen er relativt dyr sammenlignet med kiler i galvanisert stål som man kjøper i løsvekt, men den er definitivt verdt pengene.

“Expanderkilen” fra Watski er en avansert bergkile. Den bankes ned i sprekken og deretter slår man fortøyningsringen til siden slik at kilen ekspanderer og setter seg godt fast. “Expanderkilen” er i rustfritt stål og er meget forseggjort, men den har begrensete bruksmuligheter og kan kun brukes i smale sprekker.

De øvrige kilene har standardutforming. Rette kiler passer kun til smale sprekker. De vinklede kilene er mer anvendelige siden vinkelen gjør at de spenner fast i sprekken når fortøyningstauet belastes. Vridde kiler fungerer veldig bra i smale sprekker.

Et bra kompromiss

Om pris ikke var et tema, ville vi ha valgt Robships bergkilesett og supplert dette med to “Superkiler”. Da har man og to suverene “Superkiler” til hovedfortøyningene, samt to rette og to vinklede kiler til avlastningsfortøyninger, og en god hammer. Ulempen med denne løsningen er prisen: Komplett med to ekstra “Superkiler” ender prisen på 2.671 kroner.

Budsjettvarianten av denne løsningen, er Maritims sett i galvanisert stål. Dette inneholder en rett, en vridd og to vinklede kiler samt en bra hammer. Suppleres dette settet med to “Superkiler” ender prisen på snaue tusenlappen og man har bergkiler for enhver anledning i en bra koffert.

Konklusjon

“Superkilen” er den klart beste i testen: rustfritt stål er solid og ruster ikke. Fasongen gjør at den fester seg bra i både smale og brede sprekker. Maritims bergkilesett har alle de aktuelle standardkilene – til en uslåelig pris. Kan man leve med at kilene er galvaniserte og supplerer dette settet med to “Superkiler” har man bergkiler for de fleste situasjoner.

 

 

Produkt

Materiale

Pris

Type og antall kiler

Forhandler

Maritim bergkilesett i koffert. PRISVINNER!

Galvanisert

298,-

1 rett

1 vridd/kryss

2 vinklet

Hammer

www.maritim.no

Robship bergkilesett i koffert.

FLOTT SETT TIL HØY PRIS!

Syrefast stål 316

1.999,-

2 rette

2 vinklet

Hammer med gummi på håndtak

www.flak.no

Columbus bergkilesett i koffert

Syrefast stål 316

829,-

1 rett

1 vinklet

1 vridd

Hammer (best håndtak)

www.flak.no

Argo Marine

Bergkilesett i nylonpose.

Galvanisert

119,-

1 rett

1 vinklet

Hammer (med treskaft)

www.nettbåt.no

Watski bergkilesett i nylonpose.

Galvanisert

159,-

1 vridd 90 mm

1 vridd 150 mm

Hammer

www.watski.no

Expanderkilen

Syrefast stål

375,-

1 kile

www.watski.no

Superkilen

BESTE KILEN!

Rustfritt stål

336,-

1 kile

www.watski.no