utgave nr 9 2
Sjøsikkerhetssenter på Lysaker
Sjøsikkerhetssenter på Lysaker
I juni ble Sjøsikkerhetssenteret på Lysaker i Oslo åpnet. Senteret er et samarbeidsprosjekt mellom Sollerudstranda skole, Redningsselskapet og Gjensidige NOR. Sikkerhetssjekk av båter, slipp og forebyggende virksomhet vil være blant hovedaktivitetene.
Tekst og foto: Atle Knutsen
- Idéen om å etablere et sjøsikkerhetssenter på Lysaker ble unnfanget i 1998 etter den store ulykkessommeren på sjøen. Stedet var et naturlig valg siden det allerede foregår en omfattende maritim virksomhet i området. I et nytt bygg på 800 kvm vil vi skape et helhetlig kompetansesenter som er unikt i norgessammenheng, og som vi håper kan danne et mønster for tilsvarende etableringer andre steder i landet. Et utvalg kompetansepersoner og institusjoner skal bidra til økt trygghet og service for båteiere i Indre Oslofjord. Samtidig vil senteret kunne utvikle et enda mer positivt maritimt miljø rundt Sollerudstranda skole. Senteret ble offisielt åpnet 17. juni og skal i fremtiden forene alle initiativtakernes interesser, nemlig å drive skadeforebygging på sjøen, forteller Knut Viker, som er prosjektleder og soussjef i Gjensidige NOR.
Slipp
Det nye bygget på Sollerud vil romme både kontorer og en stor slipp- og verkstedhall som kan romme båter opp til 50 tonn eller 20 meters lengde. Slippen skal kunne ta opp båter også utenom feriene og arbeidsdagene. Slik vil man kunne unngå det mange har opplevd, nemlig å få ferien spolert fordi småskader ikke kan repareres før sommeren er over. Ved senteret vil det finnes kompetanse som kan foreta reparasjoner på både plast og tre i tillegg til motorer. Videre vil Gjensidige NOR benytte slippen til inspeksjoner av båter i forbindelse med skadetaksering og sikkerhetssjekk av fritidsbåter. Sikkerhetssjekken innebærer at fagpersonell går gjennom båten og påpeker eventuelle mangler som bør utbedres før man legger ut på tur.
Også Sjøredningskorpset, som er stasjonert på Lysaker med redningsbåten Stadt, vil benytte slippen når de assisterer havarister som må på land.
Kursvirksomhet
Maritim opplæring og kursvirksomhet vil utgjøre en viktig del av senterets virksomhet. Her vil man kunne ta båtførerkurs, fritidsbåtskipperkurs og VHF-kurs. Det vil også bli arrangert sjøsikkerhetskurs for skoleelever og barn.
Maritim sjef i Redningsselskapet, Stein Storlien, har stor forståelse for at mange nybegynnere ikke har like god peiling på sjølivets mange utfordringer til å begynne med.
- Vi ønsker å hjelpe underveis og gi folk muligheten til å lære. Vårt engasjement i dette prosjektet bygger på vår formålsparagraf, som blant annet vektlegger forebyggende og oppdragende virksomhet. Dette som en tilpassing til skiftende vilkår for vår virksomhet, i en tid da skøytenes oppdrag i stor grad er ufarlig assistanse. Med økte kunnskaper og ferdigheter blant båtførere ville også mange av disse situasjonene vært unngått. Samarbeidet med skolen er dessuten et ledd i å involvere elevene i arbeidet vårt slik at de kan delta i Sjøredningskorpset når skoletilbudet opphører. Alle samarbeidspartnere er representert med sine servicetilbud i området, men senteret som sådan skal drive seg selv, avslutter Storlien.