utgave nr 5 2008
Årets båtforening 2007- Ljugekrakken til Haramsøya
Årets båtforening 2007
Ljugekrakken til Haramsøya
TEKST: ATLE KNUTSEN
FOTO: ATLE KNUTSEN OG LARS INGE AUSTNES
Det var en begeistret Bjørg Haram, leder i småbåtlaget, som mottok beskjeden om prisen da Båtmagasinet hadde kåret Årets Båtforeningen 2007.
- Haramsøy Småbåtlag er både stolt, takknemlig og glad for vi fikk tildelt Båtmagasinets Ljugekrakk for 2007. Dette er en anerkjennelse for arbeidet alle medlemmene har lagt ned gjennom 47 år. Dette motiverer til ytterligere innsats for laget. Hjertelig takk, kunne Bjørg Haram meddele på vegne av foreningen.
Og krakken ble raskt montert i det fascinerende klubbhuset, en stor sjøbu som ligger ved innseilingen til den kunstig anlagte, og svært intime havna på nord-østsiden av Haramsøy, i Haram kommune - den nordligste av sunnmørskommuene.
Herlig klubbhus
Gjennom flere tiår har småbåtlaget aktivt sikret seg landområder rundt klubblokalet, den såkalte ”Gunnabuda” som foreningen kjøpte i 1977 – sytten år etter at laget ble stiftet i 1960. Dermed hadde foreningen utvidingsmuligheter for småbåthamna og et betydelig område på land da arbeidet med den første moloen ble påbegynt i 1963. Foreningen utvider stadig – på dugnad.
Selv om havna er intim, er den svært lun og trivelig – og her er absolutt hjerterom. Foreningen har egne gjesteplasser, og stiller fasilitetene i klubbhuset til disposisjon for gjestende båter.
Klubblokalet Gunnabuda er et tidligere fiskemottak som gjennom flere års restaurering og ombygging er blitt et herlig klubbhus med mye atmosfære.
- Blant medlemmene har vi fagfolk som snekkere, murere, elektrikere og andre nevenyttige personer. Det er mye takket være deres innsats at vi dag har et så bra anlegg, berømmer Bjørg Haram.
- På den store sjøbua vår, er det stort sett bare noen yttervegger som ikke er skiftet ut. Vi har tatt vare på det opprinnelige og ønsker at de som besøker oss får oppleve et ekte, maritimt miljø. Andre etasjen ble renovert først med kjøkken, stort klubblokale, salong, lugarer, dusj og toaletter. Her har også foreningen sitt kontor..
I første etasje har foreningen dusj, vaskerom med vaskemaskin og tørketrommel og kjøkken som kan benyttes av gjestebåter.
Kreativiteten er stor i foreningen Bjørg viser oss ”Borgøy Bar”, som er et av guttas prestisjeprosjekter i foreningen.
- Vi er meget stolt av baren, og ikke minst det flotte salen med 90 sitteplasser. Damene bidrar med kaffe og vafler under dugnadene, samt også administrasjonsarbeid. En grei arbeidsfordeling. En må gjøre det en er flinkest til. Da blir resultatet best, mener Bjørg, som er foreningens første kvinnelige leder.
Kjent treff
Det store høydepunktet i aktivitetskalenderen til Haramsøy Småbåtlag er småbåttreffet som arrangeres i midten av august hvert år. Treffet gikk første gang av stabelen i 1990, og allerede året etter hadde småbåtlaget besøk av 30 gjestebåter. Etter hvert som treffet har økt i popularitet, har man kommet opp i hele 70 gjestebåter – men trefotsyken har ført til at laget må begrense antall deltakere til 60 – i alle fall frem til år.
- Med full utnyttelse av sjøbua, samt et par partytelt i tillegg gjør at båttreffet kan avikles i sin helhet i tilknytting til hamneområdet. Det er slik båtfolket ønsker å ha det, sier leder Bjørg.
- Tilbakemeldingene fra båttreffgjestene er udelt positive. Mange kommer igjen år etter år, men stadig dukker det også opp nye fjes. De første båtene har faktisk kommet allerede på onsdag for å være sikker på å få plass under båttreffet.
- Laget har gjennom alle år vært opptatt av å sikre seg grunn for å ha muligheter til å utvide havna. I lengre tid har vi sett behovet for en større havn med flere gjesteplasser. I 2007 vedtok vi derfor å utvide havna på østsiden av sjøbua. Dette er vi allerede godt i gang med, og kapasiteten i forkant av båttreffet 15.-17. august i år vil derfor være utvidet, avslutter en strålende Bjørg Haram.
Se også: www.haramsøy-småbåtlag.com
Tidligere vinnere:
Årets Båtforening ble første gang kåret i 1988. Her er en oversikt over de 19 foreningene som har fått utmerkelsen siden da. (Prisen ble ikke delt ut i 2006).
1988: Drøbak Båtforening
1989: Harstad Båtforening
1990: Norsk Motorskøyteklubb
1991: Bodø Båtforening
1992: Gjøvik Båtforening
1993: Trondheim Båtforening
1994: Farsund Motorbåtforening
1995: Florø Båtforening
1996: Risør Motorbåtforening
1997: Skudeneshavn Båtforening
1998: Moss Motorbåtforening
1999: Ålesund Motorbåtforening
2000: Høllefjorden Båtforening, Søgne
2001: Kobbernaglen Båtforening, Karmøy
2002: Båtstø Båtforening, Røyken
2003: Bergen Motorbåtforening
2004: Vindfangerbukta Båtforening, Drøbak
2005: Ikornes Båtforening, Sykkylven
2007: Haramsøy Småbåtlag, Haram