utgave nr 8 2007
Håndbok i nød
Håndbok i nød
Av Amund Rich. Løken
Jon Winge har akkurat skrevet en bok om alt som ikke er hyggelig med sjølivet, om alt som kan gå galt, fra litt galt til virkelig galt. ”Nødhåndbok for båtfolk”, er tittelen. Kanskje er den ment som en påminnelse om at solskinnsdagene ikke er noen selvfølge, like lite som det er noen selvfølge at den gamle motoren skal putre og gå til evig tid. Den kan faktisk stoppe når vi minst ønsker det. Håndboken er en fordypning i krisehåndtering og gir gode råd om hva som trengs av kunnskap for at vi skal ha ekte båtglede. Båtgleden er ikke der før vi er trygge på oss selv om bord. Innholdet kan gi et kaldt gufs, les den gjerne foran peisen. Det er for sent å ta den frem i båten når ulykka er et faktum.
Vi burde kanskje ikke ofre spalteplass på en samling temaartikler journalisten og båtmannen Jon Winge har skrevet i SEILMagasinet, vi tenker jo bare motorbåt her i redaksjonen. På den annen side er vannet like vått uansett hva slags båt du ramler ut av. Brannen er like uhyggelig, sammenstøtet med skjæret like traumatisk, uværet like uventet, sjøsyken like ekkel og motorhavariet like skjebnesvangert. Derfor er det bare å anbefale boken også til motorbåtfolk. Forfatteren og forlaget har redigert boken med tanke på begge målgrupper.
Den gir viktige råd og innspill, men er selvsagt ingen lærebok. I prinisppet er det vel umulig å forberede seg nok til håndtering av det uventede. Winge skriver lett og i teorien høres alt så enkelt ut, så vi vil gjerne ile til med et tilleggsråd; prøv i praksis det som kan prøves. Som for eksempel å vedlikeholde din båtmotor i størst mulig grad selv. Da kjenner du hver skrue og vet hvor tingene sitter om du en gang må kaste deg ned i motorrommet for å skifte en reim, en slange eller en impeller.
Han har ikke laget noen ”jeg vet best”-bok. Du kjenner deg litt igjen. Om grunnstøting, for eksempel. ”Vis meg en båt med noen tusen mil kystseilas bak seg som ikke har gått på grunn, så skal jeg vise deg en løgner”, sier han. Sant det, for alle gjør det, Marinen, Redningsselskapet og Båtmagasinet. Men han legger jo til at det er, og bør være, litt flaut hver gang, for det er langt mellom de holdbare unnskyldningene.
Nødhåndbok for båtfolk er en bok om å holde hodet kaldt. Det er det som er viktigst, uansett situasjon, ha evnen til å konsentrere seg om de viktigste oppgavene der og da. Det er bare to ting som er akutt farlig på sjøen, det ene er mann over bord og det andre er brann. Begge situasjonene krever lynrask agering. Han har gode råd om det også. Og han viser deg hvordan du enkelt styrer båten etter et rorhavari.
Et viktig kapittel for oss motorbåtfolk er det som handler om motorstopp. Her er mye av stoffet illustrert med instruktive tegninger. Vi anbefaler alle som vil ha viktig basiskunnskap om motoren å lese. Vi har alle noe å lære. Du blir som kjent aldri utlært på sjøen, selv om det kan være vanskelig å innrømme det. Det er en liten trøst at de beste sjøfolkene faktisk innrømmer at begrepet livslang læring er en selvfølge. Les Jon Winges bok, den minner deg på hva du lett glemmer. Men les den hjemme. Det er med denne boka som en instruksjonsboka; det er for sent å bla når ulykken først har skjedd. Da er det riktig handling som avgjør utfallet. ”Nødhåndbok for båtfolket” er utgitt på Pegasus Forlag AS, er på 173 sider og koster 338 kroner.