utgave nr 8 201

Kysten rundt: Veteran på Ylvingen

Bli med kysten rundt i vår faste spalte med samme navn.

Publisert Sist oppdatert

 

YLVINGEN:

Det var en vanlig innseiling, bare litt mer krevende, forteller kaptein Ole N. Alexandersen på ”gamle Salten” til Brønnøysunds Avis.

  

En lørdag i mai la det gamle passasjerskipet kurs fra Brønnøysund til Ylvingen, øya på Vega som er blitt verdenskjent etter den populære TV-serien Himmelblå.

- Jeg må rose Thor Olsen på Ylvingen, sier kapteinen. Han holdt oss orientert om dybdeforholdene hele veien. Veteranskipet hadde ikke mye vann under kjølen da hun ankom Ylvingen. Etter opploddingen skulle det være litt dypere enn fire meter. Fartøyet stikker akkurat fire meter, så det var ikke mer enn akkurat.

  

Det restaurerte hurtigruteskipet skal fremover ha et fast anløp på Ylvingen. Det er mange cruiseturister som gjerne vil besøke det flotte øysamfunnet fra TV-serien.

  

M/S ”Gamle Salten” er et av Norges fineste veteranskip. Den er en ekte utgave av 50-årenes kystruteskip fra Salten Dampskipsselskap og gikk i lengre perioder som reserverhurtiggrute langs kysten av Nord-Norge. Nå er skipet tilbakeført til fordums glans med status som verneverdig fra Riksantikvaren.

  

Båten ble bygget i 1953 i Brevik og ble bygget som en ”forlengelse” av Nordlandsbanen Mosjøen-Narvik.

Den ble satt inn som hurtigruteskip i to år etter at St. Svithuns tragisk forliste på Folda 21.oktober 1962. I dag seiler Gamle Salten for Rederiet Saltens AS og det historierike fartøyet har sin egen venneforening.


 

Mer enn smuler til Statsraaden

BERGEN: At Norge er et brødmat-land har kommet seilskuten Statsraad Lehmkuhl til gode. Og det er mer enn smuler som har tilfalt det bergenske skoleskipet gjennom folks brødspising. Siden 1998 har skoleskipet mottatt rundt 16 millioner kroner.
Skuten har vært i bergenske hender siden 1921. Etterhvert som Statsraaden fra 1914 begynte å dra på årene, har midler til vedlikehold vært en utfordring for stiftelsen «Seilskipet Statsraad Lehmkuhl» som nå eier tre-masteren.

-Statsraad Lehmkuhl er en viktig del av bergensernes identitet, på linje med Bryggen, Fløyen og buekorpsene. Det er ressurskrevende å holde en så gammel skute i respektabel stand. Det var derfor kjekt å kunne gi en hånd til Statsraaden i form av Spleisebrødet, sier Cecilie L. Hjortland fra Møllerens.

For hvert solgte Spleisebrød får Statsraad-stiftelsen en krone. Møllerens lanserte Spleisebrødet i 1998, og brødet har siden den gang vært å finne i mange folks brødboks.

Så langt har stiftelsen fått rundt 16 millioner fra Spleisebrødet. I disse dager lanserer Møllerens to nye varianter av Spleisebrødet, Spleiseloff og Spleisegrov. De to nye brødene vil også gi en krone for hvert solgte brød til Statsraaden.

-Vi håper at Spleisebrødene vil gi Statsraad Lehmkuhl en ytterligere økonomisk ballast nå når Spleisebrød-familien har fått to nye medlemmer. Uansett er nok Statsraaden sikret mer enn smuler i fremtiden også. Vårt første Spleisebrød har klart å befestet seg som et populært innslag i folks brødmåltider, tilføyer markedskoordinator i Møllerens, Cecilie L. Hjortland.

 

Eier du årets veteranbåt?

RISØR:

På Risør Trebåtfestival fra 5.-8. august skal årets nye veteranbåter ønskes velkommen ved en høytidelig seremoni. Grensen for å kalle seg veteranbåt er 30 år. Festivalen søker derfor en original og ekstra velholdt mindre motorbåt fra 1980. Den skal være årets representant for 1980-utgavene. Er du eier av en av Norges mest velholdte motorbåter fra 1980, ikke nøl med å sende en mail til anders@sjoexpress.se med bilder og litt informasjon om båten. Kanskje blir det akkurat din båt som blir et trekkplaster på årets trebåtfestival.

 

Kjempeinteresse

RISØR: Risør Trebåtfestival går av stabelen fra 5.-8. august med et program fylt av båtkultur, musikk og livsglede.

- Det er en utrolig interesse i år, sier festivalleder Jon Gløersen. I skrivende stund er det påmeldt over 100 motor- og seilbåter, et tall som fordobles med alle de trebåter som kommer til å ligge ved brygger og kaier rundt hele Risør.

- Det er akkurat mangfoldet som er et av festivalens store kjennetegn. Ved bryggene finner vi alt fra de mest luksuriøse, hurtiggående mahognyracere til klassiske snekker. Fra glinsende krom til hvalnøtt og furu. Alle er velkommen til festivalen. Det er her hele den nordiske båttradisjonen kan vise seg frem.

- Gjennom et tilbud om en helhetsopplevelse med den nordiske kulturen sterkt i sentrum, attrakterer festivalen et stort antall mennesker, sier Gløersen. Og det er akkurat den sjelen vi vil ta vare på, den som gjør Risør Trebåtfestival til noe helt ekstra.

På den sentrale scenen på torget kommer en imponerende samling artister, med Nordic Tenors og Jahn Teigen som trekkplaster.

Mer om Risør Trebåtfestival finner du på www. trebatfestivalen.no. Her kan du også kjøpe festivalpass.