utgave nr 1 2008
Mausund utenfor Frøya
Mausund utenfor Frøya
Fristende fiskevær
TEKST OG FOTO: STEINAR JOHANSEN
Ettersom fellesferien er over, byr det ikke på problemer å finne kaiplass. Du skal ikke sove bort sumarnatta, sies det, og vi tar dikteren på ordet. Etter å ha sjekket fortøyningene begir vi oss på land. Vi får følelsen av å bevege oss i et lilleputtsamfunn. Veien er smal, men asfaltert og i førsteklasses stand der den slynger seg mellom velstelte små hus. Snart tar den oss til ei lita bru innerst i vågen, før den fortsetter utover på nordsida. Egentlig er havna et sund mellom to øyer, men her innerst er det så smalt og grunt at åpningen ikke er synbar fra havnebassenget. Det slår meg at folk her ute må være glad i plassen sin, så velstelt og vakkert det er over alt. Avstandene er dessuten overkommelige til fots, og snart er vi tilbake i båten. Egentlig hadde vi tenkt å dra videre morgenen etter, men etter en kort rådslagning blir avreisen utsatt. Mausund er verdt et grundigere bekjentskap.
Må tilbake
Etter dette første besøket har det blitt flere turer til Mausund, eller Mausen som lokalbefolkningen sier. Og stadig vekk ligger nye opplevelser og venter i dette som er det mest aktive fiskeværet på Trøndelagskysten. Ca. 270 fastboende er det her ute, men i sommersesongen mangedobler innbyggertallet seg. Fra tettbebyggelsen rundt havna strekker idylliske veier seg som krokete fingre over broer og sund til bebyggelsen på de nærmeste øyene. Ved havna finner du både butikk og fylling av bensin og båtdiesel. Her ligger også gjestgiveriet Sjøblomsten som serverer førsteklasses sjømat: Saltfiskball med bacon og nypoteter er et must, og ferskfiskball med kålstappe og saltkjøtt er heller ikke å forakte. Om du da ikke foretrekker breiflabb eller kamskjell i stedet. Litt lenger fra sentrum ligger dessuten Den Muntre Matros med egen gjestebrygge og koselig atmosfære.
Mausund hadde sin storhetstid på 1930-tallet, men i motsetning til mange andre fiskevær kompenserte stedet nedgangen i sildefiskeriene på 60-tallet med eksport av tørrfisk til Nigeria og saltfisk til Brasil. Først da denne eksporten opphørte samtidig som det ble forbud mot drivgarnfiske etter laks, gikk folketallet for alvor tilbake. Nå ser det langt på vei ut til å ha stabilisert seg, og godt er det. Uansett oljerikdom blir Norge et fattigere land om vi ikke opprettholder bosetninger som dette.
Samfunn i havet
For oss båtfolk er Mausundvær det naturlige utgangspunktet for å utforske øyrekka utenfor Frøya. Over 5.000 holmer og skjær strekker seg fra Kya i sør til Halten ytterst i Frohavet i nord. Kya har aldri hatt fast bosetning, men i glansårene hadde over 500 fiskere tilhold her under vinterskreifisket. Litt lengre nord ligger Sula, et idyllisk lite fiskevær som kan skilte med både pub, restaurant og rorbuer om du legger turen innom.
Bogøyvær ligger vest om Mausundvær. Med ca. 20 helårsboende er det ikke akkurat urbane forhold vi snakker om, men stedet er vel verdt et besøk. Her finnes både gjestehavn, overnatting og landhandel. Puben på stedet tilbyr dessuten cognac i idylliske omgivelser, gjerne ledsaget av den ”berømte” Bogøylefsa.
Er været til å stole på, er turen videre nordover i øyrekka en opplevelse. Froan er det største sammenhengende havområdet som er fredet som naturvernområde i Norge. Fuglelivet er imponerende, og dette er kjerneområdet for havert i Norge. Faktisk er det også muligheter for seljakt for dem som føler rykninger i avtrekksfingeren når dette leses. Turistinformasjonen på Mausund er behjelpelig med opplysninger og tilrettelegging. Ellers er Sørburøy den største bebodde øya med 40–50 fastboende. Her finnes det fiskemottak, egen grunnskole og butikk. Du finner også fastboende på Gjæsingen og Sauøya. Selv om det ikke er så mange mennesker her i vinterhalvåret, er det et yrende liv i sommersesongen.
Helt i nord ligger Halten, med fyret som landemerke. En gang på 1700-tallet slo folk seg ned på de tre små øyene som ligger så langt ute i Frohavet at man må undre seg over at de i det hele tatt fant fram hit ut. Til gjengjeld bodde de midt i matfatet. Rundt århundreskiftet kunne man telle over 1.000 båter på havna når fisket var godt. Da drivgarnfisket etter laks ble forbudt på 80-tallet, ble fiskemottaket lagt ned og de siste fastboende flyttet. Men om sommeren lever været fremdeles. Lite, og forbløffende frodig, her ute på terskelen til det uendelige.
FAKTA: MAUSUND
Posisjon: 63 52’N, 08 40’E
Sjøkart: 94
Den norske los: Bind 4 – Statt-Rørvik
Kommune: Frøya
Nærmeste by: Kristiansund
Antall Gjestepl: 10
Havneleie pr.døgn. kr 50
Strømavg. Pr.døgn: kr 50
Toaletter: Ja
Dusj: Ja
Butikk: Ja
Restaurant: Ja
Kontaktinfo: www.mausund.no
Nyttige linker: www.gjestehavner.no