utgave nr 3 1994
Treverket behandles
Med Clipper og Benar
Av Anne Marit Klokk
Alle trebåteiere drømmer om en båt man kan speile seg i. Skinnende blank og glatt å ta på. Hva gjør man for å få finishen så fin? Vi har bedt ekspertene om å behandle ny furu, teak og mahogni. Jotun er først ut og de valgte å bruke Clipper 1 og II. Vi ba dem ta med Benarolje i tillegg.
Båtfolk, om de har trebåt eller ikke, fasineres av et skinnende blankt treskrog. Om det er nytt eller gammelt, i furu eller mahogni. Vi nikker anerkjennende og blir glad inni oss. Det har noe med vår egen og båteierens kjærlighet til levende tradisjon å gjøre. En utenforstående kan kanskje tro at det bare er en oppskrift på hvordan man oppnår en slik finish, og forundres når det presenteres utallige forslag til superløsninger. Forhold som båten og eierens alder, hvor på kysten man er fra, hva slags treverk vi snakker om og hva eierens far og bestefar brukte, spiller inn.
I vår tid produseres oljer og lakker, tilsatt bl.a. sopphindrende midler, ferdig til bruk. Produktene er skapt med tanke på god beskyttelse, styrke, vakkert resultat og forenklet fremgangsmåte. Det er altså bare å følge bruksanvisningen. Men hva skal man velge? Hva vil produsentene selv velge for best resultat?
Da Båtmagasinet inviterte Jotun til å komme i vårt fotoatelier for å behandle treverk, valgte de selv Clipper 1 og II, den impregnerende oljen og den beskyttende oljelakken som de anbefaler trebåteiere både utvendig over vannlinjen og under dekk. At de i tillegg bearbeidet et teakbord med blank Benarolje, var fordi vi i Båtmagasinet ba dem om det av hensyn til alle våre lesere som sverger til Benar.
Vi presiserer at redaksjonen kjøpte boksene og produsenten skaffet kun pensler og slipepapir. Båtmagasinet skaffet dessuten materialene, biter i størrelsen 20 x 50 cm i ubehandlet teak, furu og mahogni. Vi skal se på hver tresort for seg, hvordan Jotuns representant, Fin Knudsen gikk fram for å gjøre jobben etter oppskriften. Neste gang (aprilutgaven) er det Hempel IFA Coatings som skal bearbeide tilsvarende bordbiter.
Teak
1. dag. Ren, tørr teak ble først pusset over med slipepapir nr. 120, så innsatt vått i vått med Penguin Clipper 1 som er en klar konserverende olje som trekker godt inn i treverket. Fin Knudsen brukte Jordans pensel 3000 som passer til både vann-og oljebasert maling og lakk. Anbefalt forbruk for Clipper 1 er 3 - 6 kvadratmeter pr. liter.
2. dag. Treet hadde fått tørke over helgen og flaten var tørr og ren. Før første strøk med Clipper II, pusset Knudsen over med pussepapir nr. 320. Lakken ble påført jevnt og fyldig og ikke for tykt med den samme penselen. Anbefalt forbruk for Clipper II er 14-16 kvadratmeter pr. liter.
3. dag. Treet fikk tørke et døgn og samme behandling ble gjentatt.
4. dag. Etter et døgn tørk, ny puss med papir 320 og strøk nr. 3 påført.
5. dag. Samme prosedyre.
6. dag. Etter et døgn, var treet helt tørt og klart for fotografering. Temperaturen var ca. 15 grader i rommet hele tiden og nokså støvfritt.
Furu
1. dag. På furu anbefaler Jotun aller først et par strøk grunning med Xylamon, som er et råtedrepende middel. Det bør få tørke i tre døgn. Vi gikk rett på med Clipper 1 etter at vi hadde pusset over den tørre og slipte (slipepapir nr. 120) furubiten. Knudsen smurte vått i vått til materialet var mett, og tørket vekk overskuddet.Han brukte Jordans pensel 3000 også her.
2. dag. Treverket var tørt, og det ble pusset forsiktig med slipepapir 320 før det fikk første strøk med Clipper II. Det skal minst ha fire strøk, står det i bruksanvisningen, og det var det vi satset på for optimal finish. Minimum tørketid er 12 timer. Vi la inn et døgn mellom hvert strøk.
3. dag. Puss med slipepapir 320 og nytt jevnt og tynt lag med Clipper II.
4. dag. Etter 24 timer puss la vi på strøk tre.
5. dag. Samme prosedyre.
6. dag. Treverket var tørt og klart for fotografen.
Mahogni
Mahognibiten fikk nøyaktig samme behandling som teaken ovenfor. Når det gjelder videre vedlikehold av alle tresortene, kan man forsette med å bruke Clipper II eller bruke beslektede produkter som f.eks blank Benarolje og Penguin Ravilakk. Man kan også bruke Bengalac eller Shipolin. Anbefalt tynner er White Spirit, rengjøringsmiddel også White Spirit påfulgt av såpe og vann.
Benar på teak
Blank Benarolje er en kjent værbestandig alkydolje velegnet til trebåter, spesielt innvendig. Den trenger godt inn i treverket og gir en elastisk hinne. Jotun anbefaler Clipper 1 og II og ikke Benarolje utvendig på båter, men vi ønsket å ha det med fordi så mange trebåteiere sverger til Benarolje fra gammelt av. Vi skal se hvordan Fin Knudsen gikk fram.
1. dag. Teakbiten ble pusset med slipepapir 120. Blank Benarolje ble tynnet med 20-30% White Spirit og lagt vått i vått.
2. dag. Ufortynnet Benar ble påført jevnt og fyldig med samme type pensel som de andre bitene, Jordan 3000.
3. dag. Etter 24 timer ble biten pusset med slipepapir nr. 320 og påført et nytt strøk.
4. dag. Samme prosedyre.
5. dag. Samme prosedyre.Fire strøk med lett puss mellom hvert, var nå unnagjort.
6. dag. Fotografering