Nr. 8 2013

Portable toaletter: Når nøden er størst

Selv vi med små båter er like trengende som folk med store. Et portabelt toalett er løsningen der det ikke er plass til et vanlig toalett. Vi kan leve med mobbing om ”Bæsj and carry” og ”Bæsj og bær”.

Publisert Sist oppdatert

TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN

 

Mange mindre båter kommer med portabelt toalett som standard eller som tilleggsutstyr. Typisk monteres det under et sete i lugar, eller det kan være gjort plass i stuverom eller konsoll. Fordelen med slike toaletter er at man slipper tilkobling til vannsystemer, og at man heller ikke trenger skroggjennomføringer. Nettopp derfor kan portable doer også være en god løsning i eldre trebåter, hvor man kvier seg til å lage hull i skroget. Ulempen er naturlig nok at de har begrenset kapasitet, fare for uønskede odører og at de fleste av dem ikke er særlig bekvemme. Som regel fungerer slike toaletter som en nødløsning for trengende sjeler. Uansett er det en forutsetning at det portable toalettet er montert på en slik måte at man ikke risikerer det slenger rundt. Det innebærer at de må settes i et dedikert, tilpasset rom eller monteres på festebrakett. Slike braketter følger enten med, eller kjøpes som ekstrautstyr.

Porta Potti

Som regel kalles alle portable toaletter for Porta Potti. Men det er slik at dette er et produktnavn for toaletter fra Thetford – oppfinneren av slike toaletter. Dette på samme måte som Jeep er blitt et begrep for en spesiell type bil og at alle portable musikkanlegg i sin tid ble kalt Walkman. (Sony). Det er mange produsenter av portable toaletter, men fortsatt er det originalen, Porta Potti, som er mest anerkjent og som har det største utvalget. De er også ledende når det gjelder utvikling av bærbare doer. Vi kan ikke uten videre gå god for at originalen er bedre enn de mange kopiene – hvor mange av dem er en del rimeligere. Imidlertid vet man at man får et kvalitetsprodukt om man velger originalen, og man kan være sikker på å få tak i reservedeler – uansett hvor man er i verden. Porta Potti leveres med 3 års garanti og med produsentens lange erfaring har de utviklet systemer som minimerer luktproblematikk og fare for søl. Så veldig stor er heller ikke prisforskjellen. Biltema selger en populær modell til like under 500 kroner. Seatronic har en temmelig identisk modell (LaPlaya) som de selger enda litt rimeligere. Seatronic har dessuten portable toaletter fra Dometic. Dette er toaletter som kvalitetsmessig nok er på høyede med Porta Potti, og de har en veldig kompakt modell (modell 972). Rimeligste Porta Potti har en prislapp på litt i underkant av 700 kroner (hos Maritim). Den mest populære modellen er Qube 365 som har god sittehøyde, ferskvannstank på 15 liter og avfallstank på 21 liter. Den koster hos Maritim 849 kroner inkludert festesystem til dørk. De fleste båtutstyrsbutikker har et godt utvalg bærbare toaletter, men finner du ikke det du er på jakt etter kan du prøve butikker som selger hytteutstyr og butikker som selger utstyr til campingvogner og bobiler.

Prinsippet

Uansett merke, så fungerer de stort slike toaletter på samme måte. De består av to hoveddeler som med enkle grep kan skilles fra hverandre. Den øverste delen består av toalettskål/toalettsete og ferskvannstank for spyling samt pumpe. Den underste delen er avfallstanken med tømmerør. Innholdet tømmes via tømmerøret. Et lukkesystem mellom de to hoveddelene hindre er at stiger opp lukt og sørger også for at avfallstanken er tett når den skal transportere til tømmested. De fleste modellene har nivåindikator som indikerer når avfallstanken må tømmes, mens de mest avanserte modellene også har nivåindikator for spyletanken. Typisk er kapasiteten til ferskvannstanken cirka 15 liter, de miste modellene litt mindre (f. eks 10 liter). Den store forskjellen er i kapasiteten på avfallstanken, og det er denne som avgjør den fysiske størrelsen på de transportable toalettene.  De minste modellene har en avfallstank på cirka 10 liter, mens de største modellene har en avfallstank på opp til 21 liter. For at avfallet i avfallstanken skal brytes ned, og for å minimere gassutvikling brukes det sanitærvæske. Dette stoffet bidrar også til å smøre bevegelige deler i systemet. Dosseres i henhold til bruksanvisning på aktuelt sanitærvæske. Det anbefales også å bruke ferskvannstilsetning i ferskvannstanken. Det renser og beskytter toalettskålen og gjør spyling mer effektiv. Væskene er tilsatt dufter, men det kan diskuteres om denne duften er så mye bedre enn skitlukten. Thetford har et stort utvalg sanitærprodukter som selges hos de fleste båtutstyrsbutikker. Til Porta Potti følger det med prøveflasker med Aqua Rinse (for ferskvann) og Aqua Kem Green (for avfallstanken).

Dass Deluxe

Størrelsen er ganske lik når det gjelder dybde og bredde på de ulike portable toalettene. Typisk er de rundt 35 centimeter bred og rundt 40 centimeter dyp. Høyden kan derimot variere fra 30 centimeter til cirka 45 centimeter. Det sier seg selv at det er ganske ubekvemt å bruke et toalett med lav sittehøyde. Da sitter man med knærne oppunder ørene. Skal du gå til anskaffelse av en bærbar do, må du vurdere hvor mye plass du har til disposisjon. Er det plass til et relativt høyt toalett, så er det absolutt å foretrekke. Porta Potti har lansert en modell med betegnelsen ikke mindre beskjeden enn ”Excellence” – fint skal det være selv for en do. Produsenten omtaler det også som juvelen blant flyttbare toaletter! Vi har prøvd den, og kan bekrefte at det ikke er noe skit. Sittehøyden er 44,3 centimeter, og det føles omtrent som å sitte på et vanlig hjemmetoalett. Ferskvannstanken er på 15 liter og avfallstanken på 21 liter, fysiske mål 448 x 388 x 450 millimeter. Den har nivåindikator både for avfallstank og vanntank. En fiks liten detalj er integrert toalettrullholder. Toalettet kommer i to ulike utgaver, med manuell og elektrisk spyling. Den elektriske pumpen drives av seks AA-batterier, som skal holde til 500-700 spylinger. Den manuelle modellen har stempelpumpe som er enkel å betjene og er rimeligere. For bruk i båt må toalettet monteres på festebrakett. Juvelen produseres i fargene hvit, elfenben, granitt og rubinrød. Ikke alle disse fargene er tilgjengelig i Norge. Pris hos Maritim er kr 1649,-.

Tips for toalett

Det er viktig å informere alle brukere, særlig gjester, om bruken av toalettet.

Bruk bare lett oppløsbart toalettpapir (f. eks. Thetford Aqua Soft). Vanlig papir tar mer plass i avfallstanken og fører lettere til at systemet tetter seg til.

Bruk egnede sanititærprodukter og følg anvisningene nøye.

Husk å tømme avfallstanken når indikatoren tilsier det, eller litt før. Start turen med tom tank. Kan tømmes på tømmestasjon, i vanlig toalett eller på sjøen om man er i forsvarlig avstand til land.

Rengjør hele toalettet jevnlig. Bruk midler etter anvisning fra produsenten. Vanlige husholdningsprodukter kan skade deler i toalettsystemet.

Grundig rengjøring av hele systemet og tanker før vinteropplag eller dersom man ikke skal bruke det i en periode.

Husk at uansett hvor stort det portable toalettet er, så er kapasiteten begrenset. Bruk toaletter på kai når det er tilgjengelig. Menn kan slå lens over ripen når det er forsvarlig.

Stående tissing medfører lett søl.

Sjekk jevnlig at toalettet er forsvarlig sikret mot underlaget.

Det skal aldri annet enn ”naturlig” avfall i toalettet.

Er kapasiteten begrenset kan du ha en egen pose til toalettpapir, i stedet for å putte det i doen.

På nett:

Porta Potti:                www.portapotti.no

Maritim:                     www.maritim.no

Seatronic:                 www.seatronic.no

Biltema:                     www.biltema.no