utgave nr 10 1998
Eventyrsommer i Nord-Norge
Eventyrsommer i Nord-Norge
Dovent storhav, tropenetter, kjælende bris og midnattssol i baugen. Netter til å nyte friheten på havet og sjøfuglenes selskap før sommernatten maner dem til ro. Eller jovialt samvær til ut i gryende morgentimer i nordnorske gjestehavner. I år ga rause værguder folk i nord fortjent kompensasjon for mange middelmådige somre.
Tekst og foto: ROAR BERG-HANSEN
I år var det definitivt Nord-Norges tur. Mens båtfolk i sør fortvilte over sommeren som regnet vekk, kunne forbløffede nordlendinger gni seg i øynene og våkne til fantastiske dager. Tropenetter avløste hete sommerdager, godværsuke etter godværsuke, stort sett hele sommeren gjennom.
Og godvær i nord, betyr store naturopplevelser for båtfolk. Kyststripen fra Brønnøysund, inngangsporten til Nord-Norge, og helt opp til Kirkenes nær russergrensen, har så mye vakker kystnatur og rik kystkultur å by på, at man rekker bare en brøkdel i løpet av ferien. Trengsel langs leia er ukjent her oppe. Kanskje bortsett fra noen mindre gjestehavner som ble ganske tettpakket etterhvert som både vestlendinger og særlig trøndere i hopetall kastet loss og satte kursen mot det nordnorske sommereventyret.
I Bodø, den av de nordnorske gjestehavnene som sommerstid har flest besøkende, var det i sommer hele 500 meter flytekai og 135 meter fast kai tilgjengelig for båtturister. - God plass til alle, sier Charlotte Marie Ringkjød, Bodøs havnevertinne. - Dagsrekorden denne sommeren var 70 anløp av fritidsbåter, og antallet gjestedøgn vil nok øke betraktelig i forhold til de 1200 fra slutten av juni til midten av august i fjor, sier hun til Båtmagasinet. Og hun så utelukkende smilende fjes blant gjestende utlendinger og nordmenn.
Til kyststevnet
I gjestehavnene langs nordlandskysten var det en salig blanding av tyskere, svensker, nederlendere, svensker, trøndere, møringer og en og annen østlending. I alle slags farkoster fra slanke havkajakker til pompøse cruisere. Seilbåttrafikken langs nordlandskysten ser også ut til å være økende. Noen var på vei til Kabelvåg for å delta på Forbundet Kystens årlige stormønstring av trebåter. Deriblant Tønsberg-mannen Gunnar Ring-Nilssen og Bodil Hegg i deres nydelige motorkutter “Thea”.
Ring-Nilssen vil nok mange båtinteresserte huske. I sin tid hadde han en sentral stilling i Selco-fabrikken, og kjørte båtrace, blant annet i konkurranse med Båtmagasinets herværende redaktør. Hans første møte med Nord-Norge var på flottører, som ambulanseflyger i sjøfly. Opplevelsene langs nordlandskysten var mange. Blant annet glemmer han ikke så lett en episode for 30 år siden da to av Marinens motortorpedobåter duret gjennom Brønnøysundet og laget bølger som førte til at sjøflyet hans havarerte og sank ved kai. Ring-Nilssen bor i vinterhalvåret i Florida, men synes Nord-Norge i godvær er noe av det mest fascinerende en båtentusiast overhodet kan tenke seg.
En annen verden
“En annen verden” karakteriserte norskættede Paul Arnold Knoph fra New-York Nordlandskysten. Den ivrige båtentusiasten som farter mye på kanalene ved Long Island i sin raske 23-foter, fikk en uforglemmelig natt med småseifiske i midnattssol. Noe å fortelle kompisene hjemme. Dra fisk i lyse sommernatten, mens niser veltet seg i en blikkstille overflate bare ti meter fra småbåten. Et høydepunkt, og balsam for sjelen for en stresset New Yorker, som ikke kunne la være å forundre seg over stillheten på storhavet og i den helgelandske skjærgård. - Selv om skrålende måker riktignok ga høylytt beskjed om at de ville ha sin del av fangsten hans.
Det var mange som hadde rike opplevelser i den nordnorske skjærgård denne sommeren. På jomfruelig folketomme strender, på akterdekket med en forfriskning i sene kveldstimer, eller trivelig passiar med båtnaboer i havnene. Nordlandskysten er utvilsomt mest besøkt av båtfolk som kommer sørfra, med Svolvær i Lofoten som endepunkt for de fleste. Men noen fristes til å dra lenger nord, til en natur som da åpenbarer seg som enda villere og mektigere enn Nordlandskysten. Og til havstrekk som blir åpnere og ikke så skjermet som på Nordlandskysten hvor du alltid kan stikke innaskjærs om storhavet skulle yppe seg.
Skår i gleden
Var det så bare sol og idyll? Nei, godvær i nord og økt aktivitet på sjøen, førte til høyere ulykkesfrekvens. Mens ferierende båtfolk i sine fritidsbåter av noen størrelse stort sett har unngått alvorlige problemer, unngikk dessverre ikke Nord-Norge dødsulykkene med overbelastede åpne småbåter. Den alvorligste var ved Skjervøy i Troms i midten av juli der fem mennesker mistet livet. Denne ulykken sammenholdt med de mange ellers i landet, har rettet ny oppmerksomhet mot voksnes unnfallenhet i bruk av redningsvest. Men godværssommeren i Nord-Norge vil utvilsomt huskes best for de mange positive opplevelsene på havet.