utgave nr 3 1992
Lofoten og Vesterålen- et paradis
HAVPADLERNES PARADIS
Av Anne Marit Klokk
Lofoten og Vesterålen regnes for et av verdens fineste områder for havpadling. I august i fjor samlet 50 padlere fra åtte nasjoner seg til en ukes treff og konkurranse over 280 km. Målet er å doble deltakerantallet hvert år fram til l993. Da vil man søke om status for det første offisielle EM i havpadling.
Arctic Sea Kayak Race kalles havpadlertreffet som ble arrangert i Lofoten og Vesterålen for første gang i august i fjor. Et tiltak som har vært planlagt over flere år i det aktive havpadlermiljøet som finnes både i Tromsø og Bodø. For to år siden ble opplegget lansert på kajakkmessen i London, og arrangørene skaffet seg kontakter og oversikt over de mest aktuelle miljøer og land hvor man kunne forvente deltakelse det første året.
Totalt 50 padlere fra åtte forskjellige nasjoner deltok. l5 av dem stilte i havpadlekonkurransen som gikk over 280 km i løpet av fire dager. De resterende deltok i en mer sosial sammenheng - i en havpadlesamling over fem dager i Vesterålen med mulighet til å delta i et felles maraton over 48 km fra Nyksund til Sortland avslutningsdagen.
Arrangementet er den første havpadlerkonkurransen i verden som går over flere dager og med distanse opp mot 300 km. Det var derfor ekstra spennende for initiativtakerne å gjennomføre løpet og treffet parallelt og kjøre en felles avslutning. Vinner av konkurransen ble den tidligere verdensmester Harald Amundsen fra Bærum med trondheimspadleren Edgar Tofte på annen. Responsen for opplegget totalt sett var overveldende, og årets arrangement (3.-8. august) har lenge vært under planlegging.
Fin farkost
Interessen for kajakk og padling er for oppadgående, både ute og hjemme. Vi hører stadig om superlette farkoster, nye materialer, bedre sjøegenskaper, arrangementer og rekorder. Havpadlemiljøet er spesielt, men ikke lenger en egen gruppe. Mosjonspadlerne er en stor gruppe i stadig vekst, det samme gjelder også de som ferierer i kajakk. Enten man tar egen kajakk på biltaket, eller leier utstyr og finner seg fine vann eller havstrekk, er like aktuelt.
En havkajakk er en spesiell farkost som rommer mer enn de fleste drømmer om. Den er 60 cm bred, fem og en halv meter lang og har et volum på ca 300 liter. I tillegg til padleren har havkajakken en lastekapasitet på mer enn l00 kilo. Med en slik farkost kan man virkelig begynne å snakke om å dra ut på lengre ferieekspedisjoner.
En erfaren og trenet padler kan mestre kajakken i liten storm med opptil fem meter høye bølger. Dette krever selvsagt styrke, utholdenhet og innsikt i værbildet. Vi ser dem i stadig større antall, havpadlerne som frekventerer store deler av vår lange kyst, alene eller i gupper. Mange havner i Lofoten og Vesterålen, og alle begeistres av eventyret i fjordene der nord. Maken til miljø har man bare i Alaska og på New Zealand.