utgave nr 1 201

KNBF

Publisert Sist oppdatert

Leder: 2010 – Et spennende år


Utfordringene står i kø for KNBF i det nye året. 2009 var et godt år for forbundet med en meget betydelig medlemsvekst. Forbundet har nå 172 tilsluttede båtforeninger og ca. 26.000 medlemmer. Utfordringene står i kø i året som ligger foran oss. Det gleder oss spesielt at vi har gjenopptatt samarbeidet med Båtmagasinet og det blir spennende å se hva det kan føre til. Båttinget holdes i Trondheim 9.-11. april. Det legges opp til å sette båtlivet i Norge på den politiske dagsorden. Organisasjonsmessig inviteres Båttinget til å vedta vedtektsendringer som åpner for en betydelig vitalisering av organisasjonen og for en betydelig vekst i medlemstallet, både når det gjelder båtforeninger og enkeltmedlemmer.

Momskompensasjonsordningen vil kunne få stor betydning for våre medlemsforeninger. Sekretariatet har nedlagt et betydelig arbeid for å bidra til en ordning hvor våre medlemsforeninger kan sende inn en revisorbekreftet oppgave over sine driftsutgifter til forbundet sentralt og få refundert en del av sine momsutgifter. Det videre arbeidet med denne sakn har topp prioritet i sekretariatet.
Eiendomsskatt på flytebrygger er i ferd med å bli en viktig sak for forbundet etter at Sarpsborg kommune har vedtatt å legge eiendomsskatt på alle fritidsbåtbrygger, herunder flytebrygger, i marinaer, båtforeninger og i tilknytning til boliger og hytter. Til syvende og sist er det den enkelte båteier som får regningen. Dette vil derfor bli en kampsak for forbundet!

Bøyeprosjektet er en merkesak for KNBF. Takket være en tildeling på 1 million kroner fra Gjensidigestiftelsen, kan KNBF gjennomføre et landsomfattende bøyeprosjekt hvor vår medlemsforeninger legger ut bøyer som kan benyttes av alle båtfolk, uavhengig av medlemskap i KNBF.
Forsikringsordningen Norske Sjø er i fin utvikling og hadde en betydelig økning i porteføljen i 2009. Vår samarbeidspartner, Fender Marine i Bergen, arbeider nå med å videreutvikle KNBF Klubbforsikring. 16 av våre medlemsforeninger har nå KNBF Klubbforsikring og vi har grunn til å tro at det blir mange flere i 2010.
Samarbeid, både nasjonalt og internasjonalt, er viktig for utviklingen av båtlivet også i Norge. I 2009 ble Norsk Båtråd etablert som et samarbeidsorgan mellom KNBF og Norges Seilforbund. Derved kan vi opptre samlet i saker av felles interesse med ca. 300 seil- og båtforeninger og ca. 50.000 medlemmer i ryggen!
Dette er bare noen av de store utfordringene vi stå over for i 2010. På toppen av det hele kan KNBF feire 100-års jubileum i 2011. Planleggingen av jubileet er i full sving og det er grunn til å tro at feiringen i 2011 vil bli gode sjø- og båtfolk verdig.

GODT NYTT BÅTÅR!
Jan H. Syvertsen (signatur)
Generalsekretær

KNBF med Miljøveileder


Forbundet har en meget arbeidsom miljøkomité. Et av målene for komiteens arbeid er å ha ferdig en ny miljøveileder til Båttinget i Trondheim i april. Dette produktet vil gi medlemsforeningene et praktisk verktøy for å bidra til å ta vare på miljøet under båtpussen og i den daglige bruk av båten. En skisse til miljøveileder begynner nå å ta form. Prosjektet er blitt støttet med kr. 25.000 fra Miljøverndepartementet og kr. 50.000 fra Statens Forurensningstilsyn (SFT).

Innseilingen til Bolærne merket


Ting tar tid, men vi kan nå glede oss over at Kystverket har merket innseilingen til Bolærne. KNBF tok opp denne saken med Kystverket for noen år siden. Leden er nå merket i forbindelse med merkingen av ”Årets grunne” som er et resultat av et samarbeid mellom Kystverket, forsikringsselskapet If og båtbladet SEILAS. Kystverket har nå satt ned 4 jernstenger som markerer leden nordvest av Kultane.

Momskompensasjon?


I 2010 vil alle organisasjoner og foreninger som er registrert i Frivillighetsregisteret kunne søke om momskompensasjon. I Statsbudsjetter et det bare bevilget 396 millioner kroner, men det samlede kompensasjonskravet trolig vil beløpe seg til 1,2 milliarder kroner. Dette betyr i så fall at kompensasjonen vil bli avkortet til ca. 33 % av momsbeløpet. Fordelen for våre medlemsforeninger, som er innmeldt i Frivillighetsregisteret, er at foreningen kan sende oss en revisorbekreftet oppgave over foreningens samlede driftutgifter, så vil vi søke om momskompensasjon for samtlige foreninger under ett og sende refusjonen uavkortet tilbake til foreningen. Foreninger som ikke er med i en landsomfattende organisasjon, må sende inn et detaljert, revisorbekreftet regnskap for å få kompensasjon for momsen. For KNBF-foreningene betyr dette at vi kan spare våre foreninger for mye ekstraarbeid. Momskompenasjonen kan derfor i seg selv være en god grunn for båtforeninger, som nå står utenfor forbundet, til å melde seg inn. Vi er i så fall også behjelpelig med å tilpasse foreningens vedtekter til de krav som stilles for innmelding i Frivillighetsregisteret.
Du finner mer detaljert informasjon på www.knbf.no/moms.php
VELKOMMEN OM BORD!

Ny samarbeidsavtale


KNBF’s samarbeidspartner Ørsta Marina Systems AS og Etne Betong AS har inngått avtale om produksjon av betongbrygger. Med 28 års erfaring utvikler, prosjekterer og leverer Ørsta Marina Systems komplette marinasystemer og er den største innen dette området i Norge. Avtalen kan vise seg å være fordelaktig også for KNBF’s medlemsforeninge