utgave nr 11 2007
Kysten rundt juli/august 2007
Kysten rundt juli/august 2007
Kumler og kultur
RØVÆR: De entusiastiske jentene bak Røvær Kulturhotell lover et innholdsrikt program i sommer. Utenfor det lille hotellet som åpnet for to år siden, ligger en flott gjestebrygge på 40 meter. Hotellet vil være arena for en lang rekke temakvelder og kulturopplevelser gjennom sommeren. Vigdis Haarr, som driver hotellet sammen med søstrene Ingunn og Helga Rasmussen, har vikingetokt og barnehelg på programmet 13.-15. juli, hver tirsdag gjennom sommeren er det kveldsbuffet på hotellet, og hver onsdag er det kulturkveld. Under gourmetkvelden 20. juli kan man nyte lokale råvarer fra land og hav, dagen etter kommer Jim Stärk å holde rusfri konsert for hele familien.
Vigdis Haarr, som serverer Rørværs suverent beste kumler hver torsdag, kan tilby gjestende båter eget dusjrom med vaskemaskin og bryggeplass med strøm for 150 kroner pr døgn. Fullstendig sommerprogram finner du på www.opplevrovar.no
Den store vårpussen
BERGEN: Selv om mange bruker påsken til å stelle med båten, er det slett ikke alle som blir blanke i blikket av å tenke på vårpussen. Skoleskipet Statsraad Lemkuhls 258 fot lange skrogside er i overkant av hva vi drømmer om å gå løs på med malerulle. Noen må imidlertid gjøre det, om Bergens stolte bark fra 1914 skal være skinnende hvit gjennom sesongen.
(FOTO: ATLE KNUTSEN)
Nye gjesteplasser i Alta
ALTA: - Behovet for båtplasser er raskt voksende, konkluderer havnekaptein Bjørn Lange i Alta.
I juni besluttet havnevesenet å legge ut betongbrygger med 20 nye faste- og gjesteplasser ved hurtigbåtkaia i Bukta.
- I tillegg til økt behov for gjesteplasser, har også båtforhandlerne i Alta ytret ønske om plasser til demobåter, forklarer havnekaptein Lange, som regner med å ha de nye bryggene på plass i løpet av 2008.
- Etter at vi bygget ut 80 plasser i Urnesbukta for to år siden, har pågangen økt markant. Vi legger nå ut en ny marina med 20 plasser på Nyvold, men vi har også planer om å legge ut ytterligere 60 plasser til de som står på venteliste i Urnesbukta. Når vi er ferdig med utbyggingen neste år regner vi meg å ha totalt 270 kommunale båtplasser i Alta, i tillegg til båtforeningens egne plasser i Skaialuft. Vi jobber med å legge området rundt hurtigbåtkaia til rette for båtfolket. Den nye hurtigbåtterminalen har toalettfasiliteter og dusj tilgjengelig for båtfolket, foreller Bjørn Lange.
Skjærende trist
HAMMERFEST: Fangstskuta Vestis skulle få et stolt sorti ved innseilingen til Hammerfest. Ivrige dugnadskrefter fikk båten hjem og plassert i en betongkrybbe på land, og der ble den stående som et hult skrik fra fortiden. En skjebne på havets bunn ville vært båten mer verdig. I motsatt fall kunne det kanskje dryppe noen gasskroner fra Melkøya på båten – som kunne blitt et praktfullt, opplyst landemerke for den raskt voksende byen på Finnmarkskysten.
(FOTO: ATLE KNUTSEN)
Volvo med cruisekontroll
Det flyter lekre ting i Oslos havnebasseng på vakre sommerdager. Store, lekre cruiseskip med full kontroll og små lekre Volvoer med cruisekontroll.
FOTO: AMUND RICH. LØKEN
Drivstoff på Tau
Fra 01.juli i år blir det mulig for båter å fylle bensin og avgiftsfri diesel på Tau i Ryfylke. Tankanlegget vil ligge rett til høyre for landemerker Tau Mølle. Marinaen har en kai på 25 meter med en minste dybde på 5 meter. Drivstoffanlegget vil være døgnåpent og ubetjent. Det vil være mulig å betale med bankkort, Visa og MasterCard/Eurocard.
FOTO: ASLAK LIE
Beste vestkant?
Jeg fant, jeg fant, sa Askeladden. Ølbokser, mange ølbokser, melkekartonger, noen pent brukte bæreposer, flasker og et utvalg små planker som er kjekke å ha for motorverksteder som reparerer undervannshus.
Den noe spesielle søppeldyngen setter et usminket preg på fasjonable Aker brygge. Med hovedstadens store mangler på båtplasser er det utrolig hva båtfolk er villig til å akseptere.
FOTO: AMUND RICH. LØKEN
Hit, men ikke lenger
Tekst og foto: Svein E. Børresen
Det vekket en del harme i Stavern da Sjøheimvernet inntok byen. Ikke fordi Sjøheimvernet kom, men fordi kommunen stengte av en viktig del av moloen der båtene skulle ligge fortøyd. Både båteiere og lokalbefolkning mente at dette var å ta avgjørelser over hodet på folk. Kommunen rådspurte ingen før den høye porten ble montert.
I dag har kommunen langt på vei lagt seg flate for sin manglende samarbeidsvilje. Nå er det er snakk om at porten skal stå åpen, men at det blir et fysisk stengsel fra moloen og ned til bryggene der Sjøheimvernets båter ligger fortøyd.