utgave nr 14 2008

Kysten rundt oktober 2008

Publisert Sist oppdatert

Kysten rundt oktober 2008


Kystkulturkunstneren

TEKST OG FOTO: Frode Klokkernes

FLORØ: Bjørn Korneliussen (44) fra Florø har alltid vært levende opptatt av den gamle lokale kystkulturen. For syv år siden startet han Florø Kystkulturlag, og i tillegg er han en kreativ kar som lager de flotteste settebilder med motiver fra kysten.
Bildene lager han gjerne av rekved som han finner i fjæra. Men han bruker også gamle skiferheller, notakork og skjell.
-Å arbeide med disse tingene er rekreasjon for meg, sier han. Hjemme i hagen har han et lite hobbyhus som han kaller ”Lugaren”. Her arbeider han gjerne to, tre kvelder i uken, og her koser han seg med hobbyen sin. Hans flotte maritime bilder er populære som utsmykking både hjemme, og til naust og andre sjøhus. Og han lager gjerne den teksten som kjøperne ønsker seg på bildene.
Bjørn Korneliussen har deltatt på flere messer, og både da og ellers opptrer han gjerne i sin gamle kystdrakt.
- Det var en slik festdrakt mange brukte når de skulle ro til kirken i gamle dager. Og meg uten kystdrakt er nesten som en robåt uten årer, smiler den kreative ”kystkulturkunstneren” fra Florø.

Nytt liv i Fjordbåtforening


En gjeng entusiaster har blåst liv i Den Norske Fjordbåtforening. På forsommeren sto Peter Alexander Hansen i spissen for et trivelig treff på Engøyholmen i Stavanger. Fire av de gamle traverne fra siste verdenskrig hadde funnet veien til kystkultursenteret.


TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN
Den Norske Fjordbåtforningen har vært sovende i nærmere ti år. Foreningen ble stiftet i 1992 og hadde i sine glansdager rundt 50 medlemmer. Etter noen års tornerosesøvn er foreningen igjen på fote, og satser på flere treff og etablering av egen webside, forteller en av initiativtagerne, Peter Alexander Hansen. Han er tidligere Fjordbåteier fra Horten som hadde samlet et tyvetall entustiaster, både med og uten båt.
Under treffet ble det valgt et nytt styre, bestående Svein Rune Børslid (leder), Peter A. Hansen, Kjell Gilje, Egil Jensen og Henry Austgarden. I første omgang skal forsøke å samle flest mulig eiere til foreningen frem mot et nytt treff i Bergen den 29. mai neste år.
Peter Alexander Hansen mener det fortsatt eksisterer rundt 30 Fjordbåter, men er interessert i å komme i kontakt med flest mulig eiere av de gamle Fjordbåtene. (Se også reportasje side 56). Peter Alexander Hansen treffes på telefon 91888429.

Minnes Rokta

ØYSTESE: Lasteskipet Rokta av Øystese forliste på Hustadvika i uvær 3. April 1938, for 70 år siden. Dampskipet var lastet med Altaskifer og var på vei til England da katastrofen skjedde i en forrykkende storm. Kapteinen og fem blant mannskapet på 12 omkom. Det samme gjorde to frivillige som var med på den dramatiske redningsaksjonen ved Gallerskjærene rett utenfor Bjørnsund.
Generalsekretæren i Redningsselskapet, Øyvind Stene, foretok 5. September den høytidelige avdukingen av et vakkert minnesmerke i Øysteseparken, Monumentet er laget av billdhugger Øystein Laupsa fra Øystese. Flere hundre mennesker var møtt frem for å overvære den høytidelige begivenheten.
Etter Rokstadforliset på Hustadvika i Romsdal gjennomførte Redningsselskapet en av sine mest kjente redningsaksjoner med RS Christian Bugge i en av hovedrollene. For første gang ble en redningsaksjon overført på radio via den etter datidens avanserte radiosenderen som Christian Bugge hadde om bord. Det var da Arnulf Øverland ble inspirert til å skrive diktet ”Sjøfolkene på Hustadvika”.

Oscar Tybring hedret

SMØLA: Lørdag 13. September ble kunstneren Marit Lyckanders monument over Redningsselskapets far, Oscar Tybring, avduket på Hopen på Smøla. OSCAR Tybring var idéskaperen og ildsjelen som la grunnlaget for opprettelsen av Redningsselskapet. Det var presidenten i Redningsselskapet, Lars Hellandsjø som sto for den høytidelige avdukingen. Blant gjestene var generalsekretær Øyvind Stene i Redningsselskapet, statssekretær Vidar Ulriksen i Fiskeri- og kystdepartementet og kystdirektør Kirsti Slotsvik. Også fylkesmennene Ottar Befring og Anne Enger var blant gjestene.
Oscar Tybring fikk inspirasjon til et redningsselskap da han som skipslede iakttok et dramatisk forlis utenfor Hoåpen, der et stort antall mennesker omkom. Til tross for dårlig helse og liten støtte for sin idé, dro han på 1880-tallet land og strand rundt og talte utrettelig for en organisert sjøredningstjeneste.
Til sine kritikere, som mente Norskekysten var uegnet for et redningsvesen slik det ble drevet i andre europeiske land, var hans kommentar: ”Nei, det er vel litt for meget forlangt av vor klippekyst, at den skal føye og bøye seg efter Redningsvæsenet. Vi får heller se til at finne et Redningsvæsen der passer til kysten”.
Oscar Tybring var selv ikke tilstede da Norsk Selskab til Skipbrudnes Redning ble stiftet i 1891, men ingen som var der tvilte på at det var hans kraft som utløste de konkrete forberedelsene til å danne Redningsselskapet.

Hval drev i land

OKSØY: Et stinkende kadaver av en bardehval drev inn i fjærsteinene ved Sodefjed i Kristiansand i høst. Sannsynligvis er det det samme hvalkadaver som kystvaktskivet ”KV Nornen” slepte ut i Skagerrak og forsøkte å kjøre i senk.
Det var hobbyfisker Gisle Andersen som oppdaget monsteret som lå langs fjellet et stykke utenfor GE HelthCare i Ramlandsvågen.
Dette blir sikkert en god plass å fiske hummer til høsten, sier Gisle Andersen til avisen Lindesnes. Plan og miljøsjef Ove Torland i Lindesnes kommune vil få kystvaktskipet ”KV Nornen2 til å gjenoppta sitt ikke fullførte oppdrag.
Zoolog Roar Solheim sier til NRK Sørlandet at den 12 meter lange bardehvalen er et sjeldent syn langs norskekysten, og dette kadaveret er det største han noen gang har sett på Sørlandet. Hodet på dyret er borte, og det kan tyde på at en gruppe spekkhuggere har forsynt seg av den delen av hvalen.