utgave nr 12 2008

Kysten rundt september 2008

Publisert Sist oppdatert

Kysten rundt september 2008


Pantebåten


I hele sommer har denne båten fartet opp og ned Oslofjorden fra Kristiansand til Oslo og tatt imot panteflasker. Vi traff på båten i Blindleia der to blide gutter tok imot panteflasker og drikkevarebokser fra de båtferierende og betalte ut panten over båtripa.
Det er Norsk Resirk (www.resirk.no) som står for pantebåten som har fått det velklingende navnet ”Panter’n”. Båten har fartet langs kysten på Østlandet, Sørlandet og Vestlandet hver sommer siden år 2000, og samler inn titusener av bokser og flasker hver sesong. Mannskapet har også en hjelpsom tradisjon for å taue havarister og bidra til generell opprydning i skjærgården. Pantebåten Panter’n er, i likhet med bokser, laget av aluminium.
– Vi får alltid masse positiv respons på de stedene vi besøker, sier skipper Emil Spieler Palmers, som gjerne hadde sett at folk var flinkere til å rydde opp etter seg når de er ute på øyene. Sommeren 2008 bestod mannskapet av Emil Spieler Palmers, Jacob Spieler Palmers, Rune Sagvolden og Mats Kjensli Dyrseth.

Ryddefolket


Skjærgårdstjenesten langs kysten er uvurderlig for båtfolket. Disse oppryddingsmaurene farter rundt blant holmer og skjær og setter ut søplekasser og sørger for å tømme dem i uthavner og friluftsområder. Her er det Skjærgårdstjenestens båt i Arendal som vi traff på i Flostaleden i sommer.
Skjærgårdstjenesten ble først etablert I Oslofjorden i 1992 etter initiativ fra Miljøverndepartementet med det formål å få etablert en operativ tjeneste som skulle drive renovasjon og skjøtsel i de mest brukte friluftsområdene I hele fjorden, fra svenskegrensen i øst til Telemarkskysten. I dette samarbeidet deltar også kommunene og fylkeskommunene med økonomiske bidrag, I tillegg til de statlige midlene som danner grunnlaget for tjenesten.
I dag er Skjærgårdtjenesten etablert i hele kyststrekningen forbi Lindesnes til og med Bergen i vest. Antall båter som inngår I flåten til Skjærgårdstjenesten, utgjør i dag totalt 40 båter av varierende størrelse. Felles for disse er at de bærer fargen og logoen til Skjærgårdstjenesten.

(

Bladjentene i Skjærhalden

SKJÆRHALDEN: I sommer har Båtmagasinet trålet kysten rundt fra Bergen til Oslo. Som vanlig har vi sanket mye stoff til reportasjer som vil prege bladet utover året. Og som vanlig har vi truffet hyggelige, ekte båtfolk i alle havner.
Enkelte steder fikk vi god assistanse til å dele ut ferske båtblader og fine T-skjorter. Som her i den store, fine gjestehavnen på Skjærhalden. Thea Aasen (13) var på båtferie med familien fra Ås. Hun hadde med seg venninnen Camilla Kristiansen (14). De vandret rundt på bryggene og gjorde en flott sommerinnsats for bladet som skaper båtglede hele året.

Storfiskere i Holmsbu

HOLMSBU: Den nye flotte gjestebrygga i Holmsbu brukes til mer enn sikker fortøyning av båter. Den er et ypperlig utgangspunkt for fiskeglade båtfolk. Morten Ravnaas og Geier Eriksen fra Holmestand legger båtturen med familiene over til Holmsbu mange ganger i løpet av sesongen, blant annet for å slappe av i en fluktstol, men en liten kald en, og fiskestanga duppende i sjøen. I løpet av den lille timen Båtmagasinet var på besøk, fylke de en pen bøtte med makrell.
-Dette er det perfekte liv, sier de to kameratene, som ellers er fulle av lovord om Holmsbus store gjestfrihet til folk som kommer på besøk sjøveien.

Bluescruise på Heddalsvannet

NOTODDEN: Det er riktig at bluesen tilhører litt eldre ungdom. Ekteparet Siri og Hans Aarness er levende eksempler på det, hun 87 år, han 92 år.
Ekteparet storkoste seg på ”Telemarken” sammen med 120 andre, til toner av Little Victor. Den fantastiske båtturen er en del av tilbudet under Notodden Bluesfestival. Den to timer lange båtturen har alltid slått godt an under festivaldagene, men det er ikke hver gang værgudene til de grader stiller seg på arrangørens side. Sola gjorte sitt til å få pensjonistparet og alle andre til å holde takten med go´foten.

Brudeferd til Jomfruland

Det varmer et båthjerte å oppleve en ekte brudeferd langs kysten. Dette skjer faktisk flere steder enn i Hardanger. Lørdag 2. August steg Astrid Austvik Jacobsen og Magnus Ellegård Olsen om bord i prototypen av en Solvik i Kragerø for å la seg føre ut til vigselsplassen utendørs på Jomfruland. Rett før brudeferden i den åpne båten, kom regnet i strie strømmer, men under selve ferden var det vakker sol og god sommerstemning i Kragerøs skjærgård. Den flotte solværsbåten er en (mer om båten kommer mer om båten kommer mer om båten kommer mer om båten kommer mer om båten kommer mer om båten kommer mer om båten kommer mer om båten kommer mer om båten kommer).