utgave nr 11 2009

Kysten rundt:

Publisert Sist oppdatert

Debut for sjøleir
RØYKEN: En hel uke med morsomme og spennende aktiviteter som seiling, båtturer, vindsurfing, fridykking og kajakk var noe av det de 48 ungdommene i alderen 11-15 år fikk boltre seg med under den nyetablerte sjøleiren i regi av AktivCamps.
I begynnelsen av juli ble sjøleiren arrangert for første gang ved leirstedet Strandheim i Røyken kommune i Buskerud. Bak den nyetablerte sjøleiren står prosjektleder Henrik Torper. Tidligere har han og AktivCamps arrangert vinterleire for ungdom, men i år var det første gang sommerleiren ble avviklet. Uten sponsorer, økonomisk støtte eller offentlige tilskudd har 26 år gamle Torper selv tatt initiativet til leiren og blar opp av egen lomme for å ta ungdommens interesser og ønsker på alvor og gi dem en uforglemmelig opplevelse.
- Gjennom hele livet har mine hobbyer og interesser vært svært viktig. Jeg har brent for noe, opplevd mestring, og hatt følelsen av å være god til noe. Interesser som snowboard og surfing har ført meg på mange turer, gitt meg mange opplevelser, og ført meg i kontakt med mange nye mennesker. Dette er noe jeg ønsker å formidle videre, forklarer læreren ved Backpacker/Ekstremsport og Snowboard-linja ved Elverum Folkehøgskole.
På sikt er håpet å kunne etablere både vinterleirene og sjøleirene som faste tilbud, men foreløpig gleder Torper seg over spenningen over å endelig få satt alle planene og forberedelse til sjøleiren ut i live. På Strandheim er det plass til 90 deltagere, så om årets debut viser seg å være vellykket har leiren noe å gå på.
Gigantisk besøk
BERGEN: En av verdens største yachter, med det superkorte navnet ”A”, var på Norgesbesøk i sommer. I Bergen dominerte den havna fullstendig.
Ifølge Time Magazine skal båten være eid av russeren Andrej Melnichenko, og ha en prislapp på rundt to milliarder kroner – noe som gjør den til verdens dyreste privateide yacht. Designet er signert Phillip Starck, som utvilsomt har vært inspirert av u-båter da han tegnet den 119-meter lange båten, bygget hos Blohm & Voss i Kiel i 2008. Formasten stiger opp som et periskop, og den karakteristiske baugfasongen leder tankene mot de gamle jagerne og deres ”wedder-baug”. Den gigantiske båten dominerte helt Bryggen i Bergen da den lå der ved to anledninger i sommer. Mystisk og med sus av fjernere himmelstrøk, åpnet den fra tid til annen de store lukene i skrogsiden, som åpenbarte leketøy i en størrelse som for de fleste av oss er en drøm i seg selv. Et mannskap på 42 mann står til eierens disposisjon når båten er på tur – som i sommer blant annet gikk til Oslo og Hardanger.
FOTO: ATLE KNUTSEN

Nytt stoff?
HAUGESUND: Bommet vi på bunnstoffet i fjor?
Da denne Sagaen kom på land i Haugesund, var det en stund siden sist… En liten vårpuss var på sin plass – og kanskje vi skulle prøve et annet bunnstoff?
FOTO: ATLE KNUTSEN

Til himmels
ARENDAL: Småbåtsalget skal ha gått bra i sommer, men denne karen siktet enda høyere – over Tromøybrua i Arendal.
Av og til er fotografen på rett sted til riktig tid, som da denne Windyen tok fart i Tromøysund og siktet seg inn mot Tromøybrua en dag i juli. Tidenes bilde ville det ha blitt – om ikke båten hadde stått på land.
FOTO: ATLE KNUTSEN

Fin feriefrokost
GRIMSTAD: En tur innom gjestehavna i Grimstad bød i sommer på en hyggelig overraskelse. Fra i år av kan du bestille frokost dagen i forveien, og som blir levert i båten morgenen etter.
Tilbudet er et samarbeid mellom den lokale handelsstanden og Cafè Ibsen, og i følge daglig leder Anita Nicolaysen har frokostleveringen så langt blitt godt mottatt. Nicolaysen fikk selv ideen under en feriereise i Europa med bobil, da hun med største selvfølgelighet ble spurt om hva slags brød hun ønsket å bestille til frokost, ved ankomst på campingplassen.
Resultatet har blitt at Nicolaysen i sommer selv går rundt i båthavna i Grimstad og tar opp frokostbestillinger, som leveres på tre valgfrie klokkeslett dagen etter.
Filosofien min er at vi gjerne vil få båtfolket til å bli værende lenge i Grimstad.
Og her er det ikke snakk om fisefine frokostbrett, men hele brød og påleggspakker spesialtilpasset livet om bord, nyrørt jordbærsyltetøy, godt brød, eggerøre, laks og mye annet snadder.
– Vi ønsker å tilby noe annet enn det du finner hos dagligvarekjedene.
Foruten smaksopplevelsen deler Nicolaysen også ut informasjon om hva som skjer i Grimstad og gratisbilletter til Ibsen-museet sammen med en byguide.
– Dette er et prøveår hvor vi vil forsøke å finne rutiner som fungerer, sier frokostsjefen, som tror det er havnene hvor det skjer noe hyggelig som en ikke forventer skal skje, som blir husket når turen er over.
FOTO: ATLE KNUTSEN

”Tvillingtårn” på Svanhild
TEKST OG FOTO: FRODE KLOKKERNES
Galeasen Svanhild fra Florø, bygget i 1889, er en flott skute som de siste årene har gått gjennom et omfattende restaureringsarbeid. Denne sommeren har mastene fått sine strøk med terpentin og tjære, og i den anledning fikk Svanhild montert sine to ”tvillingtårn”.
Det er slett ikke så enkelt med vedlikehold i slike høyder, men med 11 etasjer stillas gikk arbeidet sikkert og greit unna. Men det var likevel en svært luftig arbeidsplass for dugnadsgjengen på Svanhild, der de jobbet 26 meter over dekket. Og bruken av ”tvillingtårnene” var nok langt mer effektiv – enn om en skulle bruke den gamle metoden med å heise folk opp og ned for å arbeide med mastene. Gamle gode Svanhild er nå blitt en både velholdt og vakker, og klar for nye spennende utfordringer.