utgave nr 4 2
Kysten Rundt
Nå er isen borte...
Nyttårsaften 1999 ble en vinterlig maritim opplevelse for paret May-Idd Øyjord og Odd Geir Antonsen fra Bærum. Årets siste morgen våknet de innefrosset i Middagsbukta pga. en natt med ti minusgrader. Ombord var det godt og varmt og etter en gedigen brunch med herlig hummer på menyen, forsvant isen og de kunne bevege seg inn til Rådhusbrygga i hovedstaden hvor det var et show på scenen og på himmelen som alle har hørt og lest om.
Nå er vi i deilige april og isen er borte for i år. De som ikke har kommet seg ombord og begynt pussen allerede, får ta påsken til hjelp. Det er ikke alle som er så vinterentusiastiske båtfolk som disse to som både feirer jul og nyttår på sjøen!
Ny Shetlandskonvoi i juli
Shetlenderne markerer tusenårsskiftet midt i juli, og 12. juli drar en armada norske båter ut fra Florø med kurs for Lerwick.
Florø Båtforening planlegger også en avstikker til Orkenøyene under oppholdet. Dersom det er interesse for dette blant deltakerne, vil det bli lagt til rette for en rundtur på øya med besøk på de forskjellige historiske steder som knytter vår historie sammen med øyfolket der.
Også på Orkenøyene foregår det folkefest denne uka, så begivenhetene og opplevelsene kan bli mange.
På denne turen kan konvoideltakerne bruke egen båt eller følge med ferge tur - retur Lerwick.
Programmet på Shetland er enkelt. Sjømatfestival i Lerwick med medbragt norsk sild, kransenedleggelse på gravene til de soldatene som falt på Shetland under siste verdenskrig og
tur til Scalloway. Museet der forteller mye om kontakten mellom de to landene, og da spesielt fokusert på trafikken over Nordsjøen under krigen.
Havneområdet i denne lille byen byr på store utvidelser og forandringer.
Konvoiledelsen har satt 100 båter som maksimum. Av sikkerhetsmessige grunner er minimum størrelse 26 fot, men anerkjente gode og trygge båter kan få dispensasjon etter vurdering. Konvoien vil bli delt inn i tre fartsområder, for snekker, halvplanerer og planende båter. Seilbåter vil bli delt inn i egen gruppe og seiler etter hva vær og vind bestemmer. Meningen er å være tilbake i Florø 20. juli.
Mere messer...
I slutten av måneden dvs. 29. april til 1. mai er det båtutstilling i Tønsberg for fjerde år på rad. Messen har nå forandret navn til Østlandets Båtmesse og ligger på samme sted, i gjestehavna midt i byen. I fjor var det over 70 utstillere og man satser på ytterligere vekst i år. Gjestehavnen er utvidet siden sist og mange ledende leverandører av båter og utstyr er påmeldt.
På Sørlandet, nærmere bestemt i Arendal, satser arrangørene av Sørlandets Båtmesse sterkere enn noen gang i forbindelse med sitt 20 års jubileum. Utstillingen åpner torsdag 1. juni og varer til og med søndag. På land blir det noen endringer fra tidligere og i Pollen blir det ny layout av bryggene. Alle båtene blir liggende med siden til kai/flytebrygge, slik at det blir enklere å komme ut for prøvekjøring. Spesialtema i år er velvalgte ”Sammen om sikkerhet på sjøen”.
Vesterålens Moby Dick
I Vesterålen inviteres turister og andre på hvalsafari med Gunnar Magne Vornes som er skipper på skuta ”Genius” og har med hvalguide ombord. Det er mye hval å kikke på og fotografere i farvannet. Utenfor Andenes danset et dusin digre spermasetthvaler for oss på 30 meters hold i fjor sommer. Beist som er 20 meter lange og veier 60 tonn! Når hvalen er oppe for å puste, gir den seg god tid og blåser mange ganger med korte mellomrom. Havhester og andre lavtflygende fugler blåses til himmels!
Det finnes også andre spennende overraskelser i farvannet. Brugden er en 7 – 8 meter lang helt ufarlig hai som trives nordpå i kaldt vann. Med sin skarpe rygg- og halefinne ser den nokså skrekkinnjagende ut, men den beiter kun på plankton, det samme som de store hvalene. Vi traff en brugde tett inn på skuta i fjor sommer og fulgte den et kvarters tid før vi fant de store ruggene lenger ute.
Så er dere i Vesterålen, avtal et stevnemøte med Moby Dick!
Rogaland Båtmesse i mai
Siste helg i mai, den 27. og 28. arrangeres båtmesse i Tananger indre havn 12 km utenfor Stavanger. Havnen har 250 båtplasser og mye plass på land både uten-og innendørs. Rogaland Båtmesse 2000 vil inneholde de vanlige ingrediensene: Nye båter, båtutstyr, bruktbåter, organisasjoner med maritim tilknytning og publikumsaktiviteter.
Hummeren Hotell og Stiftelsen Kystkultursamlingen i Tananger er samarbeidspartnere. Hotellet ligger i indre havn og tilbyr vanlige fasiliteter pluss en diger uteterrasse, perfekt for forfriskninger og maritime diskusjoner og forhandlinger.
Opplysninger: Tlf.: 51 53 25 70. På Internett: www.rogabaat.no
Det ”rør seg” på Rørø!
De siste årene er det kommet skikkelig fart på båtlivet i deler av Trøndelag som tidligere har vært beskjedent bebåtet. Spesielt på Sør-Hitra har mye skjedd den siste tiden. Takket være, ifølge velinformerte kilder, forretningsmannen Trygve Reimers som holder til ved Kvenvær. Han har fått med seg venner til de mange hundre øyene på utsiden av Sør-Hitra og fraflyttede hus er blitt landsteder. I tillegg er diverse virksomheter som har ligget nede, åpnet igjen og båtene strømmer til.
Etter at tunellen mellom fastlandet og Hitra ble åpnet for noen år siden, tar bilturen fra Trondheim under tre timer. Noen bruker båt og hytte hele året, men de fleste dyrker våren og sommeren der ute. Handelsstedet Rørø er fra 1600 tallet og det eldste på Hitra. Stedet ligger beskyttet i Rørøsundet sydvest for Kvenvær og har stor kulturhistorisk interesse på grunn av de mange skipsforlis gjennom tidene.
Tøffe (åre)tak på Jæren
Kanskje tenkte han at ”jeg er så liten og havet er så stort”, Bengt Nilsfors da han la ut i sin lille farkost en stormfull vinterdag på Jæren. Surfing er en sport vi forbinder med solfylte strender på Hawaii, men er man godt rustet, kan sporten utøves også i Norge, selv om vinteren. De store brytende bølgene gjør Jæren til et populært mål for tøffe gutter og jenter som liker å drive surfing på brett, seilbrett eller små surfekajakker.
Sikkert vårtegn
Strandnelliken eller fjærekoll som den også kalles, er en av de første plantene som dukker opp langs svabergenbergene om våren. Sammen med tjelden er den vel vårt sikreste vårtegn. Som kystbefolkningen er den tøff, hardførog nøysom og klorer seg fast på steile svaberg ytterst mot havet. Den bryr seg hverken om storm eller nedbør. Vi forbinder strandnelliken gjerne med sommer og sol i havgapet, men bare vent. Snart dukker den opp og da vet du at våren er i rute!