utgave nr 3 2011
Leserbrev: Volvo Penta og garantiansvar
Garantiärenden i marinbranschen kännetecknas oftast av en hög grad av komplexitet. En slutsats som vid en ytlig betraktelse kan förefalla uppenbar, kan vid en närmare undersökning visa sig vara tveksam eller till och med felaktig.
Garantiärenden i marinbranschen kännetecknas oftast av en hög grad av komplexitet. En slutsats som vid en ytlig betraktelse kan förefalla uppenbar, kan vid en närmare undersökning visa sig vara tveksam eller till och med felaktig.
Därför ställer Volvo Penta vissa minimikrav när det gäller dokumentation i samband med garantiärenden. Vi vill ha korrekt information för att vi ska kunna värdera anspråken och för att vi ska kunna förbättra vårt kvalitetsarbete – till fromma för våra kunder. Vi tycker att detta är en fullt rimlig utgångspunkt.
Därför är det ytterst beklagligt att Båtmagasinet i sin senaste ledare raljerar över Volvo Pentas hantering av garantiärenden. Volvo Penta uppmanas att betala och ta ansvar – utan att ställa några frågor. Sådana detaljer anses nämligen vara pedanteri och ovärdigt ett storföretag.
Jag vill betona att 100% av våra norska kunder som har drabbats av injektorproblematiken har tagits hand om och fått hjälp av Volvo Penta – i de flesta fall har kunderna fått helt nya motorer. Enligt vår uppfattning tar vi därmed vårt ansvar och det är tråkigt att trots detta beskyllas för att lämna kunderna i sticket.
Det står Båtmagasinet fritt att anklaga Volvo Penta för inkompetens för att vi inte har hittat någon rotorsak till injektorproblematiken, men detta beror inte på att vi har nonchalerat frågan. Vi har bedrivit utredningen intensivt och vi har begärt hjälp av nationell och internationell expertis inom flera olika sakområden.
Antalet inrapporterade fall av injektorproblematiken minskar nu stadigt. Vi har sedan starten 2003 haft totalt 82 inrapporterade fall. 79 av dessa har förekommit i Norge. Volvo Penta har sedan starten sålt drygt 60.000 exemplar av D4/D6-serien över hela världen.
Mats Edenborg
Kommunikationsdirektör
AB Volvo Penta
Tap av omdømme
Fordi de temaer som tas opp i Båtmagasinet er innenfor mitt interesseområde er jeg en ivrig leser av Båtmagasinet. Har derfor også fulgt med i debatten om hvordan Volvo Penta har behandlet sine kunder med hensyn til aktuell sak som senest Hans Due har kommentert i Båtmagasinet.
Jeg er helt enig i det Due sier angående saken, derfor vil jeg føye til at det er merkelig at ledelsen hos Volvo Penta ikke ser at slike saker er med på å gi motorfabrikkanten et tap av omdømme som på sikt kan bli vanskelig å rette. Volvo Penta er ikke den eneste som tilbyr motorer til båteiere i Norge. Hadde jeg skulle kjøpt meg en marinemotor så ville jeg skydd Volvo Penta som pesten.
Det er sannsynligvis sikkert at om man kjøper marinemotor til sin båt, så har folk flest ikke tid og kanskje heller ikke den økonomi som skal til for å begi seg ut på en ørkesløs krangling med Volvo Penta om noe skulle skje med motorinnstallasjonen i garantitiden. Man må huske på at ny båt er kostbar og en ny motor som koster minst kr 1.200 pr hk ikke gir særlig rom for umiddelbar bytte av motor.
Valg av Volvo Penta kan slik jeg ser det være omtrent som å kjøpe katta i sekken.
Dag Sommer
Vadsø
"Faktura etter mer enn to år"
Ser at noen stusser over at man får faktura etter mer enn to år. Verksteder som tar på seg reparasjonarbeid for kunder har dette som en del av bedriftens satsningsområde, og man lever faktisk av det arbeidet man gjør og de pengene som derav kommer inn.
I en hektisk tid kan det noen ganger gå litt tid før utført arbeid blir fakturert. Derfor har vi som kunder selv ett ansvar for å etterlyse faktura på jobber vi vet andre har utført for oss, særlig når tiden som er gått fra jobb til utfakturering er over. 2 år!
dagsom
Månedens innlegg:
Nå som kjempekonkursen i Lunde gruppen er et faktum, vil dette etter min mening få konsekvenser for resten av bransjen, spesielt i det øvre prissjiktet.
Konkursen er jo først og fremst tragisk for de ansatte og kundene som blir skadelidende, men når verdiene i konkursboet skal selges ute på markedet, tror jeg prisene på dyre båter vil falle yttligere og kampen om de stadig færre kundene blir hardere. Hordan vil bransjen takle dette? Mange sliter hardt allerede før denne konkursen. Sannsynligheten for at andre går med i dragsuget er stor.
th
Import fra USA
Fra vårt forum på www.batmagasinet.no har vi hentet en liten dialog som kan være oppklarende for mange. Signaturen Bob skriver:
Er det noen som har erfaring med å importere båt fra USA? Jeg vurderer å kjøpe en gammel trebåt med bensinmoter. Båten er fra 1965, motoren er nyere. Jeg har blitt fortalt at båter som har "levd" utenfor EU må CE merkes, men at det er en aldersgrense? Vet noen hva aldersgrensen er?
Vet noen hva prosessen med å CE merke en båt koster?
Hva skjer hvis jeg ikke CE merker båten, og bare bruker den?
Signaturen JM svarer:
Ved import fra USA må både båt (2,5-24m)og motor være CE merket, Båt som har vært i bruk innefor EU/EØS FØR 16 juni 1998 ( mao importert til EU/EØS området før direktivet var satt i kraft)trenger ikke CE sertifisering, også andre unntak finnes. Å få utført CE merking og utstedelse av dokumentasjon er omfattende og dyrt, uansett må det finnes samsvarserklæring fra produsent, uten denne er det uaktuelt.
Motoren kan også lage enda større problemer enn båten, utslippskrav etc. Skal dette være aktuelt må leverandør i USA ha all disse papirene få disse sjekket FØR du handler båt slik at du ikke snubler under inntolling, det blir dyrt.
Ellers kan du lese mer på denne adressen: https://www.sjofartsdir.no/no/Aktuelt/CE-merking_av_fritidsfartoy__mareritt_og_velsignelse/