utgave nr 8 2007
Rett vest
Rett vest
En redningsvest er ikke lenger hva den engang var – bare et flyteplagg. Nå kan den i større grad også være et moteplagg. Ikke la deg lure av design og farger. La bæreevnen avgjøre. Vi har sett nærmere på et utvalg vester og flyteplagg.
TEKST OG FOTO. LARS H. LINDÉN
Dagens båtutstyrsforretninger har ofte egne avdelinger bare med flyteplagg. Vi finner alt fra det helt enkle til fargerike seilvester, trendige opplåsbare modeller og reale overlevelsesdrakter. Og prisen? Fra et par hundrelapper for de enkleste seilvestene, til nærmere ti tusen for avanserte tørrdrakter.
Newtonklasser
Alle flyteplagg og flytevester som selges i dag må være CE-merket. Det betyr at de er testet og godkjent med utgangspunkt i EUs regelverk. Plaggenes flyteevne er delt inn i ulike Newton-klasser, fra 50 til 300 Newton. Sistnevnte kreves for yrkesfolk med tung utrustning. En voksen person med klær trenger mellom 20 og 30 Newton bærekraft for å holde seg flytende. Nesten alle seilvester har minst 50 Newton bærekraft, og er mer enn nok for de fleste.
Den tradisjonelle redningsvesten er som oftest oransje av farge. Med sin bæreeffekt på 100 Newton gir den ønsket trygghet. I slike vester er det plassert flytemateriale framme og i kragen, slik at en bevisstløs person vil bli liggende på ryggen. Redningsvester for barn er tilpasset barnets vekt og enkelte modeller er konstruert for å vende barnet raskt over på ryggen.
Ingen overlevelsesdrakt
Den gamle kjeledressen ble for en stund siden forvandlet til en elegant flytedress. Disse plaggene er verdt sin vekt i gull under den kalde årstiden, ikke minst når man sitter stille i en sittebrønn på lengre turer. Men mange tror dessverre at man da også har kjøpt en overlevelsesdrakt som klarer alle vanntemperaturer. Det er ikke tilfelle. De fleste flytedresser har akkurat samme bæreevne som en liten seilvest, det vil si 50 Newton. Enkelte har bedre flyteevne som varierer noe etter størrelsen. Fordelen med enkelte av disse kjeledressene er at de er vanntette, og kan beskytte kroppen mot nedkjøling over tid om man ligger stille i vannet og flyter på rygg.
Et annet populært plagg er den oppblåsbare flytevesten. Den finnes i flere varianter med manuelle og automatisk oppblåsning, eller begge deler. En liten gasspatron fyller vesten i løpet av få sekunder. De manuelle har et håndtak som man drar i for å aktivere vesten. De automatiske har en ventil med et middel som løses opp i kontakt med vann som igjen aktiverer gasspatronen. Disse vestene har en bæreevne på hele 150 Newton, men kun i oppblåst tilstand. Fordelene med den oppblåsbare vesten er, foruten flyteevnen, er at de er lette og tar liten plass på kroppen. Ulempene er at man ikke kan bære denne form for flytevest under andre plagg (som seilvesten), i tillegg til at de er vanskelige å svømme med etter de er blåst opp.
Passformen er viktig
Det finnes en mengde andre flyteplagg, i form av jakker, elegante vester, spesielle flytevester for padling og fiske. Samtlige har en flyteevne på minst 50 Newton. I alle disse er det ekstra viktig med skrittstropp for å forhindre at plagget ikke flyter opp og legger seg rundt hodet når man faller i vannet.
Passformen er også viktig, og det gjelder selvfølgelig for alle flyteplagg. Prøv alltid plaggene på kroppen og gjerne utenpå sjøklærne før du kjøper. Plagget skal ikke oppleves som noen tvangstrøye. Passformen er viktigere enn vektklassen. Veier du 70 kg og føler deg vel i et flyteplagg som er beregnet til en person på 50 til 70 kg, så velg det. Det finnes nemlig en romslig margin på alle godkjente flyteplagg. En voksen person trenger mellom 20 og 30 Newton bæreevne for å holde seg flytende, og alle godkjente plagg (uansett størrelse) har minst 50 Newton flyteevne.
Bildetekster:
Seglarväst 001:
Den klassiske seilvesten er uten tvil markedets mest bekvemme flyteplagg. Den fungerer også som varmeplagg (når man ikke ligger i vannet) og er lett å svømme med. Riktig størrelse er viktig, ellers flyter den opp som på bildet. De fleste seilvester har en flyteevne på 50 Newton, og de kan brukes av svømmedyktige personer som veier over 30 kg. Seilvesten kan også brukes under ande klær.
Seglarväst 002:
Den siste typen seilvester ser ut som en tradisjonell skivest. De er behagelige å ha på og enkelte modeller har fleece innvendig som bidrar til at kragen ikke blir for skarp mot nakken. Denne form for seilvester er lett å svømme med og har en flyteevne på 50 Newton. Her en modell fra Sailracing.
Jolleväst 001+ 002
De nye jollevestene er en videreutvikling av seilvestene. Jollevesten har et helt fram- og bakstykke, og må tres over hodet og dras ned over kroppen. Med disse har man stor bevegelsesfrihet i armene med tanke på jolleseiling. Vesten er lett å svømme med og har flyteevne på 50 Newton.
Redningsväst 001+002+003+004
Den klassiske redningsvesten er blitt betydelig mykere. Delte flytekrammere bidrar til bedre passform. Redningsvesten har en flytevne på hele 100 Newton og må brukes på personer som ikke er svømmedyktige og barn opp til 30 kg. Redningsvesten er konstruert for å snu en bevisstløs person til ryggstilling. Vesten har ekstra mye oppdrift i front og i kragen.
Her er en serie bilder som illustrerer hvordan vesten fungerer. En voksen person ”ruller” ikke rundt, men bena synker ned samtidig som overkroppen holdes flytende av redningsvestens gode flyteevne. Vesten fås i flere størrelser for barn, og har ulik størrelse på flytematerialet i front for at personen skal rulles rundt så raskt som mulig.
Oppblåsbar väst 002:
De opplåsbare vestene har blitt populære den siste tiden. Det finnes flere varianter med manuelle eller automatisk oppblåsning, eller begge deler. En liten gasspatron fyller vesten på noen få sekunder. De manuelle har et håndtak man drar i. De automatiske er en ventil med et middel som løses opp i vann og utløser patronen. Disse vestene har en flyteevne på 150 Newton, men kun i opplåst tilstand. Når de ikke er blåst opp har de ingen flyteevne. Selv om armene er frie i denne form for vester er de vanskelige å svømme med. Det beste er å ligge i ryggstilling og vente på hjelp. De opplåsbare vestene kan kun brukes som ytterplagg, det vil si aldri under jakke eller liknende. Sjekk passformen i butikken før kjøp. Enkelte modeller er skarpe mot nakken.
Flyteplagg 002
Kjeledressen er gull verdt i den kaldeste årstiden. Ikke minst utendørs på lange turer. De fleste har en flyteevne på kun 50 Newton, ikke mer enn en seilvest. Faller man i vannet er det best å ligge stille på rygg i vannet. Svømming i slike plagg er tungt. Slike dresser finnes i flere ulike materialer, enkelte er myke med bra passform. Andre kan være stive og ubekvemme. Prøv først i butikken. Ønsker man å øke flyteevnen kan man ta på seg en smidig seilvest under plagget.
Suunto 001+002
Suuntos Tørrdrakt. Den er helt tett og i følge tester klarer man seg opp til 2,5 timer i en vanntemperatur på mellom 5 og 10 grader. Men slike tørrdrakter er ikke fullverdige flyteplagg. De kan også punkteres av skarpe gjenstander, og brukes sammen med annet flyteplagg. Denne modellen er todelt og lett å ta på seg. Med en spesiell spenne låser man fast jakken til buksen.
Flytkraft 001
To typer flyteplagg til to ulike årstider. Kjeledress og seilvest. Begge har samme flyteevne på 50 Newton. Kjeledressen er ingen overlevningsdrakt som kanskje enkelte tror, men uslåelig som vindplagg under den kaldeste årstiden.
Flytkraft 003
Alle flyteplagg skal ha en lapp med informasjon om flytevennen. Denne redningsvesten har en flyteevne på 100 Newton og beregnet til en kroppsvekt mellom 60 og 90 kilo. Veier man litt mer enn 90 kilo, og neste størrelse har dårligere passform, så kan man bruke denne vesten. Det finnes marginal flyteevne og passformen er viktigere enn vektklassen.
Cirkapriser for ulike typer flyteplagg
Seilvest (50 N)200 – 600 kr
Jollevest(50 N)500 – 600 kr
Redningsvest(100 N)400 – 600 kr
Oppblåsbar vest(150 N)900 – 1300 kr
Flytevest(50 N)2000 kr
Kjeledress(50 N)2000 – 4000 kr
N= flyteevne målt i Newton
Fakte og tips
• Seilvester skal kun anvendes av svømmedyktige personer som veier mer enn 30 kilo.
• Redningsvester for barn har ulik form som en følge av barnets vekt.
• En tørrdrakt har ikke egen flyteevne og må kompletteres med et flyteplagg.
• En flytedress er ikke det samme som en overlevelsesdrakt.
• Ha alltid flere ulike flyteplagg om bord og ta med ekstra rednings- eller seilvest til eventuelle gjester, eller som erstatning hvis det oppblåsbare vesten ikke fungerer som den skal eller har blåst seg opp.
• Nedkjøling skjer 4 – 5 ganger raskere kaldt i kalt vann hvis man sammenlikner med like kald luft.
• Nedkjøling påvirker raskt bevegelsesevnen, ikke minst i hendene. Vent ikke for lenge med å skyte opp nødrakett.
• Beskytt hodet om du havner i vannet. Her forsvinner en hel del av kroppsvarmen.
• Tap av kroppsvarme er en av de største dødsårsakene dersom man havner i vannet. Varmetapet avhengere av vanntemperatur, klærne man har på og hvordan man oppfører seg i vannet.
• Om man faller i sjøen og vannet er kaldere enn 25 grader er temperaturen den største trusselen. Og der vannet er varmere enn 25 grader er haiene farligst.
Produsenter og importører av flyteplagg.
Baltic: www.balticlifejackets.com |
Gill: www.gillmarine.no |
Helly Hansen: www.hellyhansen.com |
Musto: www.aquaterra.no |
Plastimo: www.termomarisne.no |
Regatta: www.regatta.no |
Sail Raising: www.sailracing.com |
Suunto: www.kellox.no |