utgave nr 10 1991

Ekkoloddet fant sulten seistim

Publisert Sist oppdatert

Ekkoloddet fant

SULTEN SEISTIM

Av Anne Marit Klokk

Herlig å dra opp ei harpe med fisk på alle krokene! Fiskekassen fylles og du hiver harpa uti på nytt. Lar den gå helt ned midt i seistimen. En kikk på ekkoloddet. Er vi fortsatt der vi skal, eller har vi drevet av for mye i forhold til stimen under oss?
80 fine fisker tok vi på en time.

Harpe, regle eller helkle. De fleste amatørfiskere bruker denne allsidige fiskeredskapen til dorging. I sommer gjorde vi det på en annen og veldig trivelig måte. Et skrivende ekkolodd fortalte oss hvor seistimen sto i dypet, vi slapp redskapen rett ned, ventet til vi hadde full pott før vi dro opp snøret med fisk på hver krok. Det gikk unna! Stemningen steg ettersom fisken var villig. Vi fikk 80 sei på en times tid.

Savnet sluregear

Det eneste problemet var å få båten til å ligge stille. Strømmen førte oss vekk fra stimen, og vi måtte søke tilbake ved hjelp av ekkoloddet. Det var da vi ønsket oss et sluregear, slik at vi kunne holdt båten helt i ro over all denne sølvskimrende herligheten.
Seien fant vi på ca 30 meters dyp. Denne torskefisken er en utpreget stimfisk og lever som regel i de øvre vannlag. I blant går den dypt og kan stå nær bunnen. Ofte samler den seg i kjempemessige stimer på steder der det finnes mye åtedyr, så som i fjordmunninger og på grunner i skjærgården.

 

Harpa er allsidig

Harpa brukes til tre forskjellige typer fiske - bunnfiske, dorging og pilking. Bunnfiske er hyggelig familiefiske, hvor det anbefales at man agner krokene med reker eller blåskjell, lar snøret synke til bunns og haler opp en meter. Vi brukte ikke agn. I seistimen bet fisken sultent på bare kroker.
Dorging foregår med harpa under kjøring for sakte fart med snøret hengende etter båten. Man dorger helst innover mot land og på grunner.
Pilking med harpe kan man enten gjøre fra oppankret eller drivende båt. Man bør sjekke at snøret glir gjennom fingrene, slik at ikke pilken slår opp og fester seg til snøret.
Man kan få enn rekke forskjellige kroksett som passer til harpa. Løse søkker kan man også kjøpe i varierende tyngde. Skal man gå etter makrell eller sild, finnes spesielle kroksett som kalles for hekler.