Nr 9. 2013
Wi-Fi antenner fra Digital Yacht
Nyttig for nett: Før om årene var vi fornøyd med en brygge og tilgang til litt vann og strøm. I dag forventer vi å være på nett når vi er i havn.
TEKST OG FOTO: TROND J. HANSEN
Mangel på tilgang til sosiale medier kan for noen være en katastrofe like stor som motorstopp og svidde pølser. God nett-tilgang gir mange muligheter for å ta arbeidet med seg når de er på båttur, og dermed kanskje muligheten for å kunne ta noen ekstra dager på sjøen. De fleste av oss er fornøyd om vi kan få tilgang til nyheter på nett og ta imot e-post og ikke minst følge med på værmeldingen.
Hotspot
De fleste moderne havner og marinaer har et Wi-Fi tilbud, hvor du enten gratis eller ved å betale noen kroner kan koble deg til internett. Men utenfor havnene er du prisgitt den tilgang som du måtte finne i nærheten av kafeér og butikker. Problemet er at rekkevidden til disse hotspotene er ganske liten. Du må være i nærheten for å få forbindelse. Ved bruk av antenner og eventuelt annet tilbehør vil du øke rekkevidden ganske betydelig og vil kunne oppnå å få bedre signaler. Det vil si at du kan ligge fortøyd utenfor det som normalt er rekkevidden, og likevel kunne ta inn signaler sterke nok til at du kan komme deg på nett.
Britiske Digital Yacht har en mengde smarte produkter, både for å kunne lage trådløst nettverk om bord (for eksempel slik at kartplotter kan kommunisere med nettbrett), og for å kunne forsterke Wi-Fi signaler. I tillegg kommer at Digital Yacht har en rekke AIS-produkter, både for kartplottere og nettbrett. De har et komplett sortiment, fra det helt rimelige til det mer profesjonelle. Vi har sett på noen av Wi-Fi produktene, som kommer i prisklasse fra en drøy tusenlapp og oppover.
WL60 antenne for internett
Dette er en cirka 60 centimeter høy antenne som tas frem og monteres ved bruk, normalt når man ligger i havn. Den skal ikke stå på båten når den er i fart. Antennen kan enten festes ved hjelp av sugekopper, eller den kan festes til en stang/rør med dimensjon opp til 50 millimeter diameter. Det følger med gode festesystemer i aluminium, og monteringen er enkel og rask. Den kommer med 5 meter USB-kabel, som kan forlenges med ytterligere 5 meter (USB Aktive Extender USB Bus Powered). Sugekoppene gir god feste og kan stå på i mange dager, samtidig som det er enkelt å ta antennen ned igjen. Typisk rekkevidde er 1 nautisk mil. Det innebærer at du kan ta imot Wi-Fi signaler selv om du ligger i ytterkant av havnen og et stykke unna hotspoten. Du vil også kunne oppnå sterkere signaler. Installasjonen er meget enkel med Plug and Play USB-tilkobling. Programvaren kan enten installeres via nett eller ved medfølgende CD. Denne er for Windows XP/Vista, Win7, Mac OS X eller Linux. Har du har nyere operativsystemer (for eksempel Windows 8) så må du installere programvare via nett. Antennen kan brukes på alle aktuelle operativsystemer. Er du på nett gjenkjenner maskinen antennen når den tilkobles og programvaren installeres automatisk. Antennen får strøm via USB, og trenger ingen tilkobling utover dette. Pris hos Seatronic kr 1.195,-.
WL410 antenne for internett
Denne antennen er nesten dobbelt så lang som den mindre utgaven, cirka 110 centimeter. Rekkevidden er betydelig lengre, opp til 3-4 nautiske mil ifølge produsenten. Det vil si at du kan ligge i ytterkant av havner med Wi-Fi, i byer og i andre havner hvor hotspot kan være et stykke unna unna. Når det gjelder rekkevidde, for begge modellene, så avhenger den av mange lokale faktorer og den kan variere en hel del. Denne antennen er ment for det som kalles halvpermanente installasjoner. Den har 1” innvendig antennefeste og passer til standard antennefester, for eksempel fra Glomex (industristandard 1” x 14). Antennefeste følger ikke med i prisen. Også denne kommer med 5 meter USB-kabel som kan forlenges ytterligere 5 meter, på samme måte som den mindre modellen. Brukes det vanlige USB-kabler som forlengelse vil det redusere effekten og er ikke å anbefale. Denne antenne kan stå på båten når den er i fart, men når det kalles halvpermanent installasjon så er det først og fremst på grunn av at kabelen normalt ikke legges permanent opp. I motsetning til VHF-antenne er det ikke spesielt hensiktsmessig å plassere den i mastetopp - om man har det. Også denne modellen henter strøm fra USB og følgelig er det ingen oppkoblinger ut over USB.
Installasjon av programvare er den identisk med WL60. Også her er det viktig at antennen ikke kobles til datamaskin før programvare er installert, eller om man ikke er koblet til nett. På de nyeste utgavene skal det følge med programvare på USB-minnepinne. På modellen vi prøvde var det programvare på CD. For begge antennene gjelder at det følger med grei bruksanvisning på engelsk. Pris hos Seatronic: kr 3.980,-.
Vår konklusjon
Vi har prøvd de to Wi-Fi antennene i forskjellige havner på Vestlandet. Dette ble gjort utenom sesongen, på en tid hvor det var få andre brukere. Vi opplevde en betydelig bedring av signalene og fikk inn nettverk ganske langt unna – uten at vi vet nøyaktig hvor langt unna. Mange av disse nettverkene forsvant da vi koblet fra antenne. Vi vil tro at den minste antennen er den som er mest aktuell for de fleste, først og fremst på grunn av prisen. En investering på knapt kr 1.200,- kan lett forsvares, men når man kommer opp i nesten 4000 kroner må man kjenne på om dette er noe man virkelig trenger.
Mer informasjon:
Digital Yacht:
www.digitalyacht.co.uk
Seatronic:
www.seatronic.no
Telenor:
www.telenor.no