utgave nr 8 2001
Kysten Rundt
Ankerdrammens organiserte venner
”Ankerdrammens venner” er en nasjonal organisasjon med mange ”filialer”. Med andre ord: Det er mange båteiere som setter ankedrammen høyt. Ankerdrammens venner i Oslofjorden holder seg innenfor svenskegernsen i øst og Stavern i vest. Og de samles gjerne på Gåsøkalven i Tønsbergfjorden rett utenfor Melsomvik. Her hadde de primo juni grillfest, leker for barn og voksne – et to dagers opplegg kun til kos og samvær.
Om du tror det eller ei er faktisk foreningens overordnede mål å bekjempe alkoholmisbruk under seilas og heller søke forståelse for den ”lille skarpe” som tradisjonelt inntas etter fortøyning og oppankring. Dette er syvende året ”filialen” har hatt tilsvarende kosetreff.
Vil noen være med i samme venneforening, kan de kontakte Torund Ambjørsen på 33 32 23 68 eller mobil på 92 04 45 52.
Alt under ett tak
Framnes Maritime Senter i Sandefjord har som mål å bli Norges mest komplette senter for fritid og yrkesbåter. Etter at vi besøkte senteret ulitmo mai, rett før den offisielle åpningen, skulle det ikke forundre oss om dette blir en realitet i nær fremtid.
Her får du kjøpt båter, påhengsmotorer, dieselmotorer, seilloftet er på plass, den maritime skolen kurser deg og du kan kjøpe det du måtte ønske av maritim elektronikk. I tillegg finnes en velassortert båtbutikk og havnen har gjesteplasser for den som kommer med båt. Pølsen i rosinen vi håper noen vi kose seg med er at senteret er åpent 24 timer i døgnet og de vurdere å kunne være behjelpelig med proviant – i hvert matvarer fall i enkle former og noe mer avansert av det fluidale.
”Komet-pris” til Moss
Hvert år deler Yamaha Motor Norge ut en høythengende pris som går til den båtforhandleren som kan vise til sterkest salgsutvikling i året som gikk. Aadne Skolt i Yamaha Centeret i Moss overtok salgsjobben så sent som i januar i fjor. Han fikk en bråstart, men klarte likevel kjapt å akselerere i jobben med en tredobling av båtsalget i 2000 i forhold til året før.
Kompassroser fascinerer
Vi vet det så godt, men av og til blir vi ekstra imponert over hvor flinke folk er – både med båtene sine og med sine maritime hobbies. Per Jonny Odden i Kristiansund har i et par år laget forskjellige kompassroser til bord han skal ha i båten og hjemme. Han har også felt ned kompassroser i dørk/dørkluker og gulver.
Dette er en ren hobby, men hvis andre pusler med de samme tankene, treffes Per Jonny på telefon: 71 58 25 38/ 90 92 20 34.
Kreative havnebetjenter?
Denne fortøyningsklysa fant vi på hurtigrutekaia i Mehamn. Mangre trosser er nok røket før man fant på å lage en anordning av tau og bildekk – for å avlaste trossene.
La oss båtfolk holde en noe strammere stil, hva?
Lødig i Loen
Helgen 11. til 13. mai ble det arrangert Storbåtmesse i Loen i Nordfjord. Sammen med Hotel Alexandra hadde initiativtaker John Olav Lefdal lagt opp til et eksklusivt arrangement i naturskjønne omgivelser – der Fairline, Azimut, Boesch, Storebro, Princess, Pershing og Ferretti var blant utstillerne.
TEKST OG FOTO: ATLE KNUTSEN
Ferretti-representant i Norge, John Olav Lefdal fra Stryn, savnet en møteplass for storbåtkunder i Norge, og så nabobygda som en perfekt ramme for et slikt arrangement. Ofte står det ikke på viljen til å gjennomføre slike idéer i denne delen av landet. Derfor ble det messe, i et gnistrende maivær tre dager til ende. Rundt 100 inviterte gjester forlystet seg med båter og god mat i båthavnen og på Alexandra, mens det øvrige publikum fikk anledning til å beskue båtene på søndag.
- Til å være første gang, føler jeg at oppslutningen har vært veldig bra. Messen ble en presentasjonssuksess og vi har fått mange gode tilbakemeldinger fra kunder og konkurrenter. Det er allerede på det rene at dette blir en årlig tilstelning. Med et salg på 3-4 båter sier vi oss meget godt fornøyd, sier Lefdal.
Storbåtmessa i Loen er et spennende initiativ som svar på en økende interesse for storbåt i Norge. Nettopp derfor må man vokte seg vel for å bli ekskludrende, eller gi evenementet et tilsnitt av lokalt båttreff med tilhørende interne festtaler – men snarere vende blikket utover fjorden, som intensjonen synes å være.
Båtnavn...
Ikke alle navn er like treffende, men her synes vi eierne har vært reale. Det er jo ikke alle som skryter på seg noe som helst og holder en lav profil- i tillegg har de i motsetning til de fleste andre holdt seg til hankjønnet – Styggen. Vi synes egentlig den var litt tøff og sjarmerende.