utgave nr 9 2001
Folkefest og salt kultur i Bud
Folkefest og salt kultur i Bud
Bud vest for Molde dannet den perfekte arena for forbundet Kystens landsstevne medio juli. En eim av salt hav, tjære, ull, tørrfisk, røyk og hamp drev over de 200 veteranbåtene som var samlet i havna. Fiske-og redningsskøyter, notbåter, færinger, hvalfangere, skyssbåter, trålere og fritidsbåter av gammel årgang. 11 000 besøkte stevnet og programmet var tettpakket med godbiter.Tekst: ANNE MARIT KLOKK
Stevneleder Kjell Arild Grindvik og hans store dugnadsgjeng beviste at den lille plassen Bud var det perfekte stedet for et slikt arrangement. Her helt ytterst på Romsdalskysten og med beryktede Hustadvika som nærmeste nabo, bor det normalt bare ca tusen mennesker. Forbundet Kysten er en paraplyorganisasjon for bevaring av kysten og dens kultur og under landsstevnet i Egersund i fjor ble Bud og Romsdal kystlag utpekt som arrangør for 2001.
160 båter var påmeldt til Budstevnet. Ikke alle kom, men andre dukket opp i stedet pluss en rekke gjestende fartøyer som lå litt lenger ut i havna. En av årsakene til den store oppslutningen var muligens at påmeldingslistene lå ute på Internett og at arrangørene har vært aktive med presseinformasjon i god tid. I tillegg var det mange båteiere og Kysten-medlemmer som ville ha med seg de andre store begivenhetene i Møre og Romsdal i sommer, nemlig Cutty Sark i Ålesund og selvsagt jazzfestivalen i Molde som swingte seg i gang dagen etter at man pakket sammen i Bud.
Aktiviteter
Budstevnet startet torsdag 12. juli og varte uken ut, men på disse dagene ble det gjennomført et overveldende program, både av aktiviteter og underholdning. Tilbudene omfattet museumsutstilling av romsdalsk kystkultur, kunstutstillinger, fotoutstilling og presentasjon av gamle båtmotorer. Du fikk demonstrert båtbygging og restaureringsmetoder, tjærebrenning, maling, tarebrenning og barking. Norges eneste aktive repslager for tiden, 23 år gamle Ingunn Undrum var på plass og viste håndverket sitt for publikum.
I teltene på land var det salg av kyst- og håndverksrelaterte produkter som keramikk, smykker, trearbeider, spekemat og redskap. Arrangørene hadde fornuftig nok sagt nei til ”blanda drops”. Ingen ballonger og lignende fjas fikk forstyrre det kulturelle budskapet. Her ble det også holdt foredrag og ekskursjoner, vikingleir, barnekor og på kinoen gikk det filmer for store og små.
Underholdningstilbudene sto i kø. Høydepunktene for konsertene innendørs sto Erik Bye og Bud Mannskor for i et fullpakket Samfunnshus. Frænas store sønn, den 20 årige felespilleren Ola Kvernberg sørget for ekstatisk magi med sin jazztrio i teltet fredag kveld. Sin unge alder til tross er han allerede genierklært både ute og hjemme.
Visekabaret, gammeldans, korsang, barnediskotek, jam-session, revy og gudstjeneste sto også på programmet og hadde full oppslutning. Av de mer sportslige aktiviteter kan nevnes vandring i Bud, øyvandring på Bjørnsund, seilas og kapproing.
Kjempeinnsats
Det er mye som skal stemme når et så lite sted som Bud skal ta i mot mer enn 10 000 mennesker på fire dager. Under selve stevnet var 300 frivillige i arbeid og forberedelsene har 15 personer jobbet kontinuerlig med siden påske. I tillegg hadde arrangørene god støtte og hjelp fra Bud Småbåtforening.
Man kan spørre seg hvor alle gjestene kom fra og hvor de sov. Mange bodde selvsagt om bord i kystlagets båter og andre gjestebåter, men Bud med omegn har mange senger å tilby når man inkluderer alle rorbuer, hytter til leie og andre overnattingsmuligheter. Campingplasser på idylliske, men værharde sletter ut mot havet finnes det flere av. Det er dessuten bare 40 km til Molde og nesten like kort til Kristiansund.
Bud arrangerte med bravur det siste riksmøte i 1533 den gangen stedet var det største handelsstedet mellom Bergen og Trondheim. Da lå båtene så tett at man kunne gå tørrskodd over Vågen. Forbundet Kysten sitt landsstevne 2001 var i samme ånd, og flertallet av de besøkende ønsker seg nok tilbake til vakre Bud og havna der en stille feriedag når alt er i normalt gjenge.