utgave nr 4 1993
Garnfiske krever kunnskap
Et godt garnfiske krever kunnskap
Nordmenn har satt garn i sjøen i flere hundre år. I dag er garnsetting en yndet hobby for tusenvis av fritidsfiskere. Noen driver med garnfiske hele året, men langt de fleste tar frem garna først når båten blir satt på vannet om våren. Å sette et garn kan synes ganske enkelt, men det er bare kunnskap og erfaring som gir de gode fangstene.
For en nybegynner kan utvalget av garntyper, farger, senetykkelser og omfar virke svÆrt forvirrende. Båtmagasinet skal derfor forsøke å forenkle det hele litt og gjøre valget noe greiere.
For nybegynneren er det viktig at garnsettingen, trekkingen og rensingen ikke blir alt for plundrete. Det betyr blant annet at garnet ikke bør vÆre alt for høyt. Et flyndregarn med høyde på 1,25 meter er enkelt å behandle. Det har en maskestørrelse med omfar 9.
Hva er omfar?
Først litt om hva begrepet omfar står for. Det er en gammel betegnelse som forteller hvor mange knuter det går på en alen. En alen er 63 centimeter og et garn med omfar 10 har derfor en maskestørrelse på 63 millimeter. Da forstår man lett at omfar 30 betyr maskestørrelse på 21 millimeter. Vårt flyndregarn ovenfor har maskestørrelse på 70 millimeter.
Selve garnmaskene kalles bus. øverst og nederst er det festet en tykkere tråd til busen, såkalt overtelne og undertelne. Overtelnen har flytere, undertelnen en innlagt blytråd. Dermed synker garnet ned til bunnen, hvor flyterne sørger for at det blir stående som en vegg i vannet.
Over- og undertelnen er adskillig kortere enn busen. Fra gammelt av hadde et garn på 27 meter gjerne en bus på 55 meter. Det betyr at garnet riktignok utgjør en vegg i vannet, men den er ikke plan. Maskene på et slikt garn blir stående bare delvis åpne, og garnet fisker bedre. Skal du imidlertid fiske hurtigsvømmere som sei, bør garnbusen vÆre mer plan og stram.
Vårt flyndregarn er 50 meter langt, mens et høyere fjordgarn (1,80 meter) er 25 meter langt. Det har dessuten mindre masker, vanligvis omfar 12 til 14.
Lover og regler
Det greie med fjordgarnet er at det også kan brukes i helgen. Norsk lov begrenser nemlig bruken av garn i helgen til ett garn på 30 meter pr. båt. Det finnes en del lover og bestemmelser knyttet til garnfiske, og vi anbefaler dem som skal fiske etter spesielle fiskelag å undersøke fredningsbestemmelser etc. For enkelthet skyld nevner vi bare at garn i fredningstiden for laks og sjøørret ikke skal settes slik at de kan fange disse fisketypene. Det vil si at garnet minst skal stå 3 meter under vannflaten. I tillegg er det utenfor elveutløp laget vernesoner, der man ikke har lov til å sette garn. Endelig skal alle garn merkes med eiers navn og adresse, enten på garnbøyen eller på selve garnet. Å merke på bøyen er selvsagt det beste, slik at et fiskerioppsynet skal slippe å dra opp garnet ditt.
Å sette et garn slik at det fisker godt, krever kunnskap og erfaring. Garvede garnfiskere har etterhvert tilegnet seg kunnskaper om hvor det beste fisket er til bestemte årstider. Stort sett henger dette selvsagt sammen med fiskens gytevandringer. Ofte gir også navn på grunner i fjorden beskjed om at det her har vÆrt gode fiskeplasser langt tilbake i tiden.
Skal du finne igjen en god garnplass, må du bruke méd (krysspeiling). Er det dårlig sikt, kan du gå på kompass og ta tiden ut til garnplassen, eventuelt kontrollere dybden med ekkolodd, hvis du har det.
Å sette og trekke garn
Garnet vil stå best i vannet hvis bunnen er noenlunde jevn. Setter du det over en bratt skrent, vil det her bare klemme seg sammen og ikke fange i det hele tatt. Hvor mye du skal forankre garnet med stein, lodd eller garndregg er avhengig av strømmen i vannet. Best fanger garnet om det får stå mest mulig fritt og det bør ikke vÆre for stramt. Det gjør derfor ikke noe om du ikke får satt det helt rett. Ingen grunn til å kjefte for mye på roeren, altså! Men hvis du setter garnet på en større dybde enn garnets lengde, sier det seg selv at det før det når bunnet står loddrett ned under båten. Når du har nådd bunnen, må du derfor ro vekk og strekke garnet pent bortover, slik at det ikke legger seg i en haug på bunnen.
Det er trekkingen av garnet som er det mest spennende. Det er da erfaringene skal settes på prøve. Du kan gjerne rense garna så mye som mulig samtidig som du trekker dem. Kråkeboller, sjøstjerner og tang bør man kvitte seg med så fort som mulig. Legges de opp i garnkassa har man sikkert skaffet seg ytterligere arbeid med rensing senere. Bruk gjerne gummihansker når du trekker garnet. Da unngår du for det første på fryse deg fordervet i vinterhalvåret og dessuten kan du få fjernet brennmaneter i garnet med en gang.
Fisk som sitter i garnet kan også tas ut under trekkingen, hvis de da ikke har tullet seg skikkelig inn. Forsøk ikke å presse fisk ut gjennom for små garnmasker. Da ødelegger du enten fisken eller garnet. Fisken må imidlertid bløgges med en gang. Å få blodet av fisken er av stor betydning for kvaliteten.
Når du skal rense garnet hjemme er det viktig at du gjør en skikkelig jobb. Mange tror at det ikke er så nødvendig å fjerne smårusk som setter seg på knutene, men det er klart at fisken vi se et slikt garn mye lettere enn om det var helt rent. Spyl gjerne garnet, hvis du har muligheter til det.
Å velge garn
Når du skal velge garn kan du ha stor nytte av å snakke med enten en erfaren garnfisker eller en forhandler med gode kunnskaper. Vi spurte Sam Herholdt hos den 80 år gamle garnforhandleren Herholdt Andersen A/S i Tønsberg om hvilket råd han ville gi:
- De fleste begynner med flyndregarn eller fjordgarn. Flyndregarnet er lettest å rense. Fjordgarnet er en god del høyere og krever derfor litt mer når det skal settes. Det vi nå selger mest av er et lavt torskegarn som vi selv har utviklet. Det består av lett tvunnet sene (4 stk. a 0,20 mm) og er mykt og fint. Det fører seg bra og er lett å rense, ikke minst når det er kaldt. Det blir dessuten lite bus i båten, selv om det er 1,85 meter høyt og 50 meter langt, sier Sam Herholdt.
- Mange sverger til trollgarn?
- Ja, og det er ingen tvil om at trollgarna fisker bra, men de krever mer av fiskeren. Og får du det fullt av krabber er det bare å ta frem saksa eller kniven. Da er garnet ødelagt. Skal du fiske krabbe er det eneste riktige spesielle krabbegarn som ikke er mer enn 80 cm. høye.
Trollgarn består egentlig av tre garn. Et finmasket i midten (12-14 omfar) og et grovmasket på hver side. Når fisken går mot det finmaskede garnet presser den dette ut gjennom det stormaskede og låses fast. Det sier seg selv at rensingen her blir mer tidkrevende.
Garn bindes enten av nylon eller sene og de er enten røde eller grå. Herholdt Andersen selger mest grå garn nord for Oslo og røde sørover, uten at han man helt vet grunnen. Alle garna monteres i Norge. Jo tynnere garnet er, desto bedre fisker det. 0,20-0,40 er en vanlig senetykkelse.
Det finnes garn tilpasset mange fiskeslag. Silde- og makrellgarn er krevende å bruke og rense, fordi de ofte er mer enn 4 meter høye.
Noen vil sikkert påstå at garn er dyre. Men det skal ikke mange settene til før du har tjent inn et garn mange ganger. Prisen ligger fra 250 kroner for et fjordgarn til 600 kroner for et sildegarn. Og behandler du garnet ditt pent, kan det holde i mange år.