utgave nr 1 2005

Gjør det selv: Lag nødantenne til VHFen

Publisert Sist oppdatert

Gjør det selv

Lag VHF nødantenne

I nød er VHF-radioen aller mest nødvendig. Dersom båtens faste antenne blir satt ut av spill kan en nødantenne utgjøre forskjell på liv og død. Se hvordan du lager den selv.

TEKST: TERJE BØLSTAD

NØDANTENNE. Antennen kan henges vertikalt hvor som helst – fortrinnsvis lengst mulig vekk fra annet metall om bord. Den tynne delen – som var en del av kabelens innerleder – henges alltid opp. Jo høyere antennen henger, desto lenger rekker VHF-radioen.

DETTE TRENGER DU: Verktøy: Tape, elektrikertang, skrutrekker, syl, kniv og loddebolt. Materialer: Antenneplugg, 1 meter line, loddetinn og 50 ohms koaksialkabel.

Du er på sjøen i uvær, langt fra land. En kjempebølge slår over båten og river med seg mye av utstyret som er montert over dekk – inklusiv VHF-antennen! Mobiltelefonen nytter det ikke å bruke, du er langt utenfor dens dekningsområde. VHFen – som skulle være din livsforsikring ved en ulykke – synes å være totalt slått ut. Det er da du er glad du har en nødantenne om bord.

Enkel å lage

Denne antennen lager du på kort tid. Det trengs ingen spesialverktøy – kanskje bortsett fra en loddebolt. Til gjengjeld er det kun én enkel lodding som skal utføres. Har du ikke loddebolt selv – eller er usikker på hvordan det skal gjøres – har du sikkert noen kjente du kan få hjelp av. Materialene koster bare litt over hundrelappen, noe avhengig av hvor lang kabel du trenger. Ønsker du ikke å lage antennen selv, finnes også nøyaktig samme type nødantenne til salgs i enkelte butikker.

Byggebeskrivelse

Antennen er en vertikal halvbølge dipol. De to kvartbølge-delene (som selve antennen består av) lages i enden av antennekabelen, som er av koaksial-typen. Antennedelen som skal henge opp, lages ved å trekke ut innerlederen av kabelen. Den gjenværende tomme ytterlederen vil utgjøre den andre/nedre delen av antennen. Lengden av kabelen mellom antennepluggen og selve dipolen kan være så lang du ønsker.

START. Merk av et punkt 43 cm fra den ene enden av kabelen. Der skal du starte med å fjerne litt av ytterisolasjonen – men bare på den ene halvsiden av kabelen. Bruk en skarp kniv.

LAG HULL I SKJERM. Stikk forsiktig en skarp syl så vidt inn mellom de tynne trådene i ytterlederen (som også kalles strømpen eller skjermen). Bikk sylen frem og tilbake, og forsøk å utvide hullet uten å kutte for mange av trådene rundt hullet.

SYL UNDER INNERLEDER. Når hullet er stort nok, stikker du sylen inn under den isolerte innerlederen. Nå skal du forsøke å begynne å lirke den isolerte innerlederen ut gjennom hullet du har laget i skjermen. Vær forsiktig så du ikke ødelegger skjermen eller isolasjonen ytterst på kabelen.

LIRK UT INNERLEDER. Snart har du fått ut en liten sløyfe av innerlederen. På dette stadiet kan det lønne seg å bytte ut sylen med en tykk skrutrekker.

TREKK UT MED TANG. Nå kan du ta i bruk en tang for å kunne trekke/lirke mer av innerlederen ut. Men ta det med ro, og vær forsiktig så du ikke ødelegger kabelen.

ENDA MER UT. Etter hvert får du mer og mer av innerlederen ut. Vær tålmodig.

TREKK UT RESTEN. Til slutt er hele innerlederen ute.

GJØR VANNTETT. Stedet hvor du har laget hull i kabelen (og trukket ut innerlederen) bør gjøres så vanntett som mulig, ved for eksempel å bruke plast-tape.

FEST LINE. I enden av innerlederen knyter du en enkel knute, hvor du fester linen som skal brukes til å henge opp antennen. Tynne liner er ofte svært glatte, så du bør bruke en knute som ikke går opp og løsner så lett.

MONTER PLUGG. I enden av koaksialkabelen monteres en plugg som passer på VHF-radioen. Hvis din radio krever en antenneplugg av typen PL-259, så følg den detaljerte monteringsanvisningen for denne plugg-typen.

Test

Før du kopler antennen til radioen, må du forsikre deg om at det ikke er kortslutning mellom kabelens inner- og ytterleder. Sjekk også at det er elektrisk forbindelse mellom pluggens innerleder og den antennedelen som skal henge opp, og mellom pluggens ytterleder og antennedelen som skal henge ned.
Test antennen så snart den er ferdiglaget. Ikke vent til den dagen du trenger den! Sjekk at antennen fungerer ved radiokontakt med andre stasjoner som befinner seg relativt langt unna. Sammenlign nødantennens effektivitet med båtens faste antenne. For å gardere deg mot at eventuelle feil i nødantennen skal kunne ødelegge VHF-radioen din, bør du bare sende i noen få sekunder av gangen, inntil du er sikker på at antennen er OK..

Bruk

Ved bruk bør antennen henges så høyt som mulig, helst lengst mulig vekk fra annet metall i båtenHvis du ikke har noe å henge antennen opp i, kan du lage en spesialutgave som ikke trengs å henges opp. Da kan du trekke hele antennen inn i et elektriker-rør av plast og lime den fast der. Røret kan skrus eller tapes fast i vertikal stilling omtrent hvor som helst om bord. Men fortsatt høyest mulig. Koaksialkabelen kan komme ut nederst i røret. Finner du ingen måter å henge opp antennen på, kan du i et nødsfall til og med la den henge fra hånden din.

VERTIKAL HALVBØLGE DIPOL. For å fungere best mulig, må en antenne være avstemt til den frekvens den skal benyttes på. Nødkanalen (kanal 16) i det maritime VHF-båndet har en frekvens på 156,800 Mhz. Det tilsvarer en radiobølge-lengde på 1,91 meter. Lengden på en halvbølge dipol for denne frekvensen skal dermed i teorien være omtrent 95 cm. Av forskjellige grunner viser det seg i praksis at den må være litt kortere. Hver av delene i denne antennen har en lengde på en kvart bølgelengde, eller ca. 43 cm. Hvis man kopler en VHF-radio til en antenne som ikke er korrekt avstemt, kan radiosenderen ødelegges.

Materialer

50 ohms koaksialkabelVanlig typebetegnelse er RG-58U. Du trenger en lengde som tilsvarer avstanden fra VHF-radioen, pluss 1 meter. Hos Clas Ohlson fant vi RG-58CU i lengder på 10 og 25 meter til henholdsvis kr. 69 og 159. Varenummer 49-2186. Hos Biltema finnes samme kabel i lengder fra 3 til 10 meter med FME antennekontakter (kanskje passer de til din radio?) til priser fra kr. 40 til 70. Varenummer 31-176 til 31-178.

AntennepluggMange fastmonterte maritime VHF-radioer krever en UHF-plugg av typen PL259. Sjekk på din radio hva slags plugg du trenger. Du får kjøpt den der du kjøpte VHF-radioen, eller i en annen forretning som selger kommunikasjonsradioer.

1 meter lineTil å henge opp antennen. Vil du feste nedre del av antennen også – hvilket ikke er absolutt nødvendig – trenger du ca. 2 meter.