utgave nr 7 1994
Hvitting på kroken
Med tærne i vannet
og hvitting på kroken
Av Svein Aurmark
Solvarmt svaberg. En lett bris over havet så langt du kan se. En svarttjæret sjekte dupper fredsommelig utenfor et lite skjær. Noen spredte måkeskrik. Du har tærne i vannet og hvitting på kroken. Det er ferie.....
Jeg har en gang lest at sportsfiske er den mest utbredte fritidsbeskjeftigelsen i Norge. Det skal være over en million nordmenn som er sportsfiskere. Hva statstikken bygger på, er jeg ikke i stand til å huske, men hvis den inkluderer alle som i løpet av sommermånedene bruker en del av ferien på nettopp litt avslappende båtfiske, er tallene neppe overdrevne.
For det er først og fremst rekreasjonen som forbindes med båtfisket om sommeren. Og selvsagt spenningen ved at det napper, særlig for ungene som synes nettopp fisketurene er blant høydepunktene i ferien. Har de foreldre som enten er lidenskapelige fiskere selv, eller iallfall synes det er storveis med fersk fisk til middag, bør det være duket for mye familiehygge og moro ombord.
Sommerhvittingen
Sommerhvittingen kan være på hugget både morgen og kveld, så fangstene blir ofte riktig fine. Størrelsen varierer selvsagt som i alt fiske, men vanligvis er det den mellomstore (og beste!) som er mest tallrik i sommermånedene.
Å fiske hvitting er ingen kunst, er det mange som påstår. Nei, alt er lett - bare man kan det! Imidlertid er det et faktum at hvittingen ikke er kravstor, hvis det er mange av den. Da blir det kamp i matfatet, og fisken glefser i seg agnet på en måte som gjør at du ikke behøver å være spesielt avansert i tilslaget. Men er det lite hvitting, blir den mer forsiktig og kan nappe på en slik måte at du knapt kjenner det. Da kan du ha glede av å bruke en gjemse eller bikkje. Det er en trekloss med tykk pianotråd eller en tynn kvist som nappindikator. Du plasserer klossen på ripa og trekker den rett inn i båten når du ser det napper.
Hvittingsnøret
La oss titte litt på hvittingsnøret. For å si det enkelt, er det en sene med tykkelse rundt 0.40, et blysøkke og et par blanke kroker. Blysøkket kan enten være vanlig eller et såkalt sprisøkke. Det sistnevnte har to metallstenger som spriker ut fra bunnen av søkket, og som derfor bidrar til at krokene blir hengende med ca. 15 centimeters avstand. Krokene festes til metallstengene med 10-15 centimeters fortommer, gjerne litt tynnere enn hovedsena. Da mister du nemlig bare kroken, hvis du skulle sette deg fast i bunnen.
For dette er først og fremst bunnfiske. Likevel kan du også finne hvittingen "oppover" i vannet, så det lønner seg å prøve seg frem, hvis det ikke skjer noe på bunnen. Det beste agnet du kan bruke er småsild. Langs kysten er det en del butikker som har agnsild, og det kan være en god investering. Agnbitene skal være 2-3 centimeter lange. Stikk kroken først gjennom fiskebiten og sett deretter agnoren tilbake inn i biten igjen. Det er viktig at agnet sitter bra. Får du ikke tak i agnsild, kan du skjære biter av sildefilet, eller makrellfilet. Og det siste finnes iallfall fra Frionor og Findus.
Dermed er hvittingfisket igang. Kanskje det aller morsomste fisket fra båt når det biter som best. Også så godt det er å spise når den er sprøstekt og blodfersk! Hvittingen er ingen fisk som er spesielt velegnet for nedfrysning og lagring, så du kan like godt sette til livs delikatessen med en gang.
Makrellen
Sommer betyr også makrell, tatt på dorg eller agn. Makrellen kommer på forskjellige tidspunkter rundt om i landet, men nå midtsommers skulle det være makrell langs hele kysten.
Du fisker makrell som du fisker hvitting. Med sildebiter som agn. Men nå foregår vanligvis ikke fisket på bunnen. Makrellen jager hvileløst høyere opp i vannmassene, og fiskes gjerne på fra 7 til 12 favner. Her er det viktig å prøve seg frem eller å spørre i nabobåten hvor dypt de fisker, hvis du ser at de drar makrell.
Makrellen er lurere enn hvittingen. Ofte kjenner du nesten ikke at den biter og det gjelder å slå lynraskt til. Etterhvert som du får fisk, blir teknikken bedre. Det gjelder å få den rette følelsen i tilslaget. Når du fisker makrell, er det dessuten viktig å få agnet raskt ut igjen. Det er vanligvis flere fisk som går sammen, men etter bare noen minutter kan de være strøket forbi. At makrellen aldri er i ro, henger sammen med at den ikke har svømmeblære. Den er derfor dømt til et evig svømmende liv.
Makrellen kan du også fiske med stang og dupp, og som nevnt på dorg. Dorgingen skjer med relativt sakte fart. Hvilken fart som er riktig, lærer du ganske raskt, det er nemlig som regel mange erfarne dorgefiskere som er ute i samme ærend som deg. 30-50 meter etter båten har du enten et avlangt dorgesøkke eller en paravan. Sistnevnte styrer snørene ut til siden. Det er vanlig å bruke iallfall to snører ute samtidig. De festes gjerne til noen korte stenger på båtripa, slik at man ser når det napper. Forsøk også her å fiske på litt forskjellig dybde. Med dorgesøkke endrer du da farten på båten, mens pravanene kan innstilles på forskjellig dybde.
Etter sjøørreten
Om sommeren er det også lov å fiske sjøørret, sjørøye og laks fra båt. Men husk at det skal betales fiskeavgift først. Den får du på postkontoret. Da kan du bruke stang, håndsnøre, laksedorg og oter. Slikt fiske er bare tillatt i tiden 1. juni til 4. august. Fra land kan du fiske disse fiskene i sjøen med stang hele året. Fisker du med agn, vær oppmerksom på at bruk av reker ikke er tillatt. Det er videre tillatt med inntil 3 dorgeredskaper pr. båt og hver dorg kan ha maksimalt to oppheng. Ved bruk av oter er inntil åtte oppheng tillatt.
Sjøørreten er nok den laksefisken som er lettest å få. Ikke minst i indre Oslofjord, som de senere år er blitt karakterisert som Norges beste ørretvann. Riktigheten av en slik karakteristikk bekreftes, ikke minst av det store antall fluefiskerne som vi ser langs strendene.
Fluefiske kan være et morsomt alternativ nå om sommeren. Litt avlange streamerfluer, for eksempel blå med sølvkropp, er fristende for ørreten. Når det gjelder fluevalg, bør du likevel helst snakke med noen lokalkjente fluefiskere. Ellers tas nok de fleste sjøørretene på sluk som enten kastes med stang eller dorges etter båten. 12-18 grams sildeliknende sluk er et godt valg.
Krabbegodt
Å fange eller fiske krabber, er kanskje en av de aller hyggeligste sommeraktivitene fra båt. Enten du setter krabbegarn eller plukker krabbene fra svaberget en sommernatt. Gleden over å fange krabber overgås formodentlig bare av en opplevelse: Å spise dem. Med noggå attåt.
God sommer!