utgave nr 12 2002
Kysten Rundt
Tut-tut
"Tut-tut sier onkels båt". En lett omskrivning av en barnesang, men som passer bra i denne sammenhengen. Blant de mange megayachtene på båtutstillingen i Fort Lauderdale i Florida fant vi en med dette megaorgelet av horn i fronten. Eieren skal ikke bare være sikker på å bli sett, men også hørt!
Ubåt cabriolet
Hva med å ta søndagsturen under vann dersom det regner og er grått ute? Med denne cabrioletversjonen av en ubåt med det velklingende navnet AquaGlider, kan man iføre seg våtdrakt (eller bare badedrakt dersom vanntemperaturen tillater det) og dykkerbriller og sette seg godt til rette mens man blir fraktet under vann i inntil 3 knops fart og ned til maksimalt 30 meters dyp. Farkosten er utstyrt med elektromotorer og oksygenflasker og det er plass til 3 personer om gangen, alle kan dessuten prate med hverandre underveis via interkomsystem. Om man ønsker det, kan egne surstofflasker medbringes og man kan parkere doningen i dypet og når som helst ta utflukter på egen hånd. Batterikapasiteten varer til kontinuerlig kjøring i to timer, og det tar bare tre timer å lade batteriene igjen.
Huhei hvor det går!
Sjelden har vi sett så mange badeengler til sjøs som denne herlige og varme sommeren. Unger har lært å svømme over hele landet, det har vært mange rare oppblåsbare lekedyr og badebåter utpå, men vi syntes denne uniformerte fyren i sin ubestemmelige slepefartøy tok kaka!
Stor i London
I verdensmålestokk er Polimoon Cipax som produserer Pioner-båtene på Bjørkelangen i Akershus en liten båtprodusent, men i Skandinavia hører de til de større hva antall båter angår. Bemerkelsesverdig er det da at denne "lille" produsenten forsyner omtrent samtlige av Londons parker med tråkkebåter og robåter.
På Serpentine Lake i Hyde Park, som er et par hundre meter bred og ca. 900 meter lang og som hører til The Royal Parks, har utleieselskapet 30 av Pioners Tamaran-tråkkebåter som de er veldig fornøyd med. De ønsker seg ytterligere 30, muligens av den nye Trio-modellen, eventuelt å selge de gamle Tamaranene og kjøpe kun nye Trioer. Noen småjusteringer må i så fall gjøres på Trio, sier Dave Duncan i utleieselskapet til Båtmagasinet etter at Pioner nylig introduserte Trioen i London gjennom sin britiske importør, Caley Marina i Inverness i Skottland.
Men det er ikke bare i Hyde Park det finnes Pionerbåter. I Regents Park som har et enda mindre vann enn Serpentine Lake, finnes en mengde Pionerbåter, hovedsakelig 12 og 13 fots robåter. Også i St. James's Park og i Battersea Park finnes det Pionerbåter for utleie.
Miljøgifter i småbåthavner
Idyllen slår sprekker i småbåthavnene i Sogn og Fjordane. Fylkesmannen slår nå fast at det miljøskadelige stoffet Tributyltin (TBT), et tinnorganisk stoff, er funnet i store mengder i flere småbåthavner i fylket. Tidligere ble dette stoffet tilsatt for å hindre groing på båtene. I dag blir det fremdeles brukt på større skip. Det er bare lovlig på yrkesbåter, men det er et stoff man ønsker å fjerne helt. Seks tilfeldige småbåthavner i Sogn og Fjordane er undersøkt. Dette gjelder Askvoll, Nordfjordeid, Krokane, Leikanger, Lærdal og Innvik. I og med at man har funnet så pass høye verdier i disse havnene, tror man at det også er miljøgifter i de andre småbåthavnene i fylket. Det ble gjort liknende undersøkelser i Møre og Romsdal i fjor, og alle gir samme resultat.
Man går nå ut med informasjon til alle kommunene i Sogn og Fjordane, som man kan bruke i planleggingen av småbåthavner fremover. I tillegg skal Fylkesmannen vurdere hvordan miljøgiftene som allerede er der skal håndteres. I framtiden kan det bli vanskeligere å få tillatelse til å grave og mudre opp massene i havnene. Samtidig påpekes det at båteiere må bli flinkere til å håndtere diesel og bensin, og få dette levert til spesialmottak og ikke bare slippe det ut i fjorden.
Midt i Rondane
Dette kreative skiltet kom vi over midt i hjertet av Rondane. Det er M/B "Glitra" som frakter passasjerer over den idylliske Furusjøen. Båten er blitt et populært innslag midt i Rondanes mektige fjellheim. Kanskje er det takket være det artige skiltet som får alle til å stoppe opp for å studere det nærmere og så blir fristet til en båttur…
Flytende legekontor
Ambulansebåten Rygedoktoren vakte oppsikt på honnørbrygga i Oslo nylig da den pyntet til fest var på "visning" og inviterte til åpen båt. Som den første rendyrkede lege- og ambulansebåten i Norge er den et resultat av et industrielt forsknings- og utviklingsprosjekt hvor Brødrene Aa har stått for byggingen, Hardeide Design Mill. for designløsninger mens rederiet L. Rødne & Sønner har hatt fokus på ambulansefunksjonen og å skape optimale forhold for lege og mannskap.
Med en toppfart på 44 knop skal Rygedoktoren kunne nå størstedelen av Ryfylke innen 20 minutter, og totalt skal båten betjene ca 30 000 innbyggere pluss sommergjester og båtfolk. Båten fungerer som legevaktkontor for en rekke kommuner, en ordning som fungerer meget bra. Her er venteværelse og legekontor midt i båten og ambulansen er helt akter. Det har vært en hektisk sommer for mannskapet med barnefødsler og syke og skadde som er bragt lynkjapt til sykehus.
Nye sjøvettregler
Sjøfartsdirektoratet har i samarbeid med sjøvettutvalgene og Sakkyndig råd for fritidsfartøyer utarbeidet nye sjøvettregler. De er enkle og lettfattelige og setter fokus på viktige temaer for båtfolket.