utgave nr 7 1993

Makrellen- gøyal og god sommerfisk

Publisert Sist oppdatert
Makrellen

gøyal og god sommerfisk

AV SVEIN AURMARK

Til sommerens ubetinget største gleder på sjøen hører makrellfisket. Denne hurtigsvømmeren byr på spennende fiske og gir i sprøstekt versjon noen timer senere, en utsøkt kulinarisk opplevelse.

Når sommeren kommer, begynner ivrige fiskere å speide etter makrellen. Det er nemlig mulig å se makrellen komme i stim innover fjorden. Måkeflokkene slår da ofte ned på småsild som den glupske makrellen jager til overflaten. Mange ganger spretter vettskremt småsild ut av vannet. Da er det på tide å finne frem makrellutstyret.
Den minste makrellen kalles pir eller spir. Det er fisk som er klekket om sommeren og som på høstparten når 10-15 centimeters lengde. Mellomstor makrell kalles ofte for kult, og den største for stormakrell.
Makrellen skal kunne bli 3 kilo. En slik veteran får du neppe, men fisk på over kiloen burde du kunne komme borti. Om vinteren og våren er makrellen gjerne mager, men på forsommeren - når den tar seg innover i fjordene - legger den raskt på seg. På høsten er den på sitt feteste. Derfor er det høstmakrellen som egner seg best til salting og røking.

Dorging eller agnfiske?

Det finnes flere former for makrellfiske. Mest vanlig er dorging, hvor man henger sluk eller makrellblink etter båten, og går med relativt sakte fart. Er det mye makrell, kan det imidlertid være vel så effektivt å ligge stille og agnfiske.
Mange synes dorgefiske er morsomst. To eller flere snører settes ut fra båten på stenger eller kortere nappestikker på rekka, slik at man kan se når makrellen slår på. Det er da vanlig å bruke paravaner, som stilles i forskjellig dybde. Da oppdager du relativt raskt hvilken dybde som gir best tilslag, slik at de andre paravanene kan stilles på samme måte. Etter paravanen henges en sluk eller makrellblink på noen meters fortom. Jeg bruker en fortom på fire-fem meter. Fortommen bør være litt tynnere enn hovedsena. Da vil du ikke miste paravanen om du skulle sette deg fast eller om storlaksen skulle slå på.
Sluk eller makrellblink, er en smaksak. Av sluker foretrekker jeg slanke typer med litt blått på. Mest bruker jeg makrellblink, og min erfaring er at typen med to kroker fanger best.

Spennende agfiske

Agnfiske etter makrell er spennende. Når det er konstatert at makrellen er i fjorden, samler det seg gjerne mange båter der de beste fangstene gjøres. Her kan du ankre opp og enten agnfiske med stang og dupp, eller holde snøret på fingeren. Bruker du dupp, må den være slank, slik at du kan se det minste napp uten at makrellen kjenner motstand når den biter.
Håndsnøret lages med et enkelt blysøkke med en meters fortom og en enkelt blank krok. Agnet er vanligvis småsild, som selges mange steder langs kysten nå om sommeren. Er silda liten, kan du bruke hel fisk, er den større, skjærer du av hode og hale og deler den i to. Tre kroken gjennom biten og før agnoren inn igjen i sildebiten. Da sitter den best. Så kaster du søkke og krok litt vekk fra båten, slik at du unngår at fortommen bare sklir nedover på hovedsnøret og ikke fisker skikkelig. Pass opp når du kaster. Måkene er snare til å stupe!
Makrellen kan bite svært forsiktig. Ved den minste antydning på duppen eller fingeren, gjør du tilslag. Trekk raskt inn, slik at ikke makrellen får anledning til å svømme rundt andre snører som eventuelt står ned fra båten.

Lykken er en sildebolle

Måker som stuper mot småsild, er som nevnt et godt tegn på at makrellen er i anmarsj. Enkelte ganger tvinger makrellstimene silda sammen i store, kompakte søyler i vannet, såkalte sildeboller, der småsilda nærmest fosskoker i overflaten. Ser du en slik sildebolle, har du et godt utgangspunkt for et givende fiske. Legg deg et stykke unna bollen, slik at du kan nå frem med slukstanga. Kast noen meter til side for bollen. På denne måten kan du fange mange makreller. Går du for nær, vil du skremme makrellen, og da oppløser bollen seg.
Dorgefiskere bør ta hensyn når de ser en medfisker ligge og kaste på en sildebolle. Det kan selvsagt være fristende å legge kursen tvers over bollen, men da får du neppe mer enn en enkelt fisk før bollen er oppløst og sild og makrell forsvunnet alle vegne. Da er kanskje også stangfiskeren oppløst - i tårer!

Husk å flu!

Makrellen er en utrolig hurtig svømmer og kan derfor være langt av sted før du er kommet skikkelig igang med fisket. Å flu er derfor gunstig, hvis du ikke vil miste makrellstimen. Bruk gjerne biter av småsild her også, eller bare sørg for å kaste ut hode og haller etter hvert som du skjærer agn.
Makrellen liker varme. Det er det som gjør at den ikke søker inn i fjordene før det er blitt ganske varmt i vannet. Den er dessuten en varmblodig fisk. Temperaturen i makrellkjøttet kan faktisk ligge opptil 15 grader over vanntemperaturen. Det siste gir en økt effekt til svømmemuskulaturen, som hos makrellen er mørk. I motsetning til det hvite fiskekjøttet hos andre fiskeslag, gir dette en stor grad av utholdenhet. Og utholdenhet trenger da også makrellen. På grunn av at den ikke har svømmeblære, er det henvist til et liv i konstant bevegelse.
Makrellkjøtt er lett fordervelig. På varme sommerdager bør du derfor ikke vente for lenge før du begir deg til lands med fangsten. Da får du et garantert herlig fiskemåltid.
Sommeren er her. Makrellen er her. Da bør du også være der! Skitt fiske og god sommer!