utgave nr 12 1993
Sene eller snøre i moderne form?
Sene eller gammeldags
snøre i moderne form?
I gamle dager var flettede fiskesnører enerådende på markedet. Etter krigen overto sener, eller monofilament. Er det på tide å vende tilbake til snøre igjen?
- Det er ingen tvil om at moderne dacron-snører er velegnet til det meste sjøfiske. De strekker seg lite og faller pent i bunnen av båten når man drar dem inn, slik at vaser er mye lettere å unngå enn ved bruk av sene, sier Aksel H. Karlsen i Sportguide AS i Oslo til Båtmagasinet. Sportguide er forøvrig direkte etterfølger til J. Chr. Johannessens Enkes Eftf. A/S, en fiskeutstyrsforretning med over 150 års tradisjoner i hovedstaden, kjent under navnet "enka".
Aksel Karlsen påpeker hvor viktig det er å tilpasse linen man bruker til det fisket man bedriver. Variablene er tykkelse, bruddstyrke og strekkfasthet. Når det gjelder pris, må du betale mer for en tynn sene med like stor bruddstyrke og strekkfasthet enn en tykkere.
Til laks og sjøørret
-Skal du dorge etter laks og sjøørret, i den tiden det er lov om sommeren, er det fornuftig å bruke en tynn sene som kombinerer stor bruddstyrke og liten tykkelse. Fisken er sky, derfor må sena være tynn. Både den og redskapen du bruker er dyr, kanskje kostbare wobblere, og man bør ikke ta sjansen på å miste noen av delene. Dessuten bør sena ha liten elastistitet, slik at den kroker fisken raskt, sier Karlsen.
Han mener at samme sene bør brukes til dypdorging med dyrt utstyr, det såkalte trollingfisket. Men når det gjelder tradisjonell dorging med dorgestein eller paravan, kan man velge annerledes.
-Torsk, lyr, makrell og sei er ikke så var, så her kan du uten videre velge en tykkere sene. De nederste 4-5 metrene bør likevel være av en tynnere kvalitet, slik at det bare er dette du mister om du skulle sette fast i bunnen. En slik sene trenger ikke være dyr. Dorger man med harpe, er det greit å bruke en tykk, billig og gjerne klar hovedsene, igjen med en større bruddstyrke enn selve harpa.
Til dorging etter torsk bruker Karlsen selv 0.45 sene fra dorgesteinen og bakover, mens han foretrekker et flettet dacronsnøre som hovedline, fremfor en billig, tykk sene. Til pilking har han enten en lang pilkestikke som vinsel for et snøre, eller en kort båtstang med sene.
Dacron på store dyp
-Det er særlig på dyp over 35-40 meter at et flettet dacronsnøre har overlegne egenskaper. Da vil den store elastisiteten til en billigere sene ødelegge krokingsegenskapene. Enten må man altså velge en dyr sene med stor strekkfasthet, eller et dacronsnøre ned til fortommen. Dacronsnørene har lang levetid, og selv om de koster fra 1 krone meteren, vil totaløkonomien være god, sier Karlsen.
Det finnes i dag også spesielle saltvannssener som er konstruert for liten strekk og flettede monofilamentsnører som er ekstra tynne i forhold til bruddstyrken, såkalte corastrong-snører.
-Fordelen ved dacronsnørene er at de faller så pent ned på bunnen av båten når man trekker dem inn. Fisker man for eksempel med 50-60 meter sene, vil den bygge en ganske stor "haug" i bunnen av båten, med sjanse for mye kaos hvis man ikke er påpasselig. Husk at snørene slites raskt mot undersiden av båten av båten hvis det er rur der.
Sena vi kjøper i dag kommer hovedsakelig fra Tyskland eller USA, med Bayer og DuPont som de store produsentene. De lager sener under en lang rekke varemerker, fra de supertynne til over millimeter tykke.Den tykkeste vi selger er 1,4 millimeter. Den selges hovedsakelig til hagefolk som har bruk for ny tråd på kantklipperne sine, ler Aksel H. Karlsen.