utgave nr 11 1996
Tellus varm flytedress
TEST: Tellus uværsklær
Varm flytedress
Tekst: Anne Marit Klokk
"Motorbåtfolk trenger hverken overlevningsdresser eller flytedresser. De sitter beskyttet med varmeapparatet på. Det er bare seilere som behøver den slags plagg."
Slike uttalelser har vi fra motorbåtfolk som begrenser sesongen til to sommermåneder og som befinner seg innaskjærs det meste av tiden. Er man ute hele året og til og med drar ut alene, en situasjon som en del av de mest barka må innfinne seg med, burde en flytedrakt, enten helskåren eller todelt, være en selvfølge. Den holder deg varm og tørr når du sitter stille ombord og holder liv i deg lenger om du er uheldig og ramler overbord. Når folk faller i sjøen, er ikke alltid dødsårsaken drukning. Like ofte fryser de i hjel. En redningsvest eller flytevest holder deg flytende, men gir ingen varmebeskyttelse.
De tradisjonelle overlevningsdraktene som brukes av proffe sjøfolk, offshore-arbeidere og fiskere under ekstreme forhold, har vært tunge, stive, klamme og til dels vanskelige å bevege seg i. I dag har vi en ny generasjon varme flytedresser som er behagelige å ha på, de puster, varmer og holder deg flytende i sjøen.
Tellus eksperter
Tellus i Kragerø har i mange år produsert arbeidstøy til folk i bygg og anlegg, fiske og offshore, fryserier og energiverk. Til folk i arbeid utendørs hele året eller innendørs under ekstreme temperaturer. Markedet for sportsfolk og fritidsbåter har kommet til de siste årene. Bedriften produserer i hovedsak tre forskjellige typer plagg som passer båtfolket.
Flyteklærne er vanntette kombidresser, enten i kjeledresser eller jakke og bukse. Det er disse plaggene vi har testet i sjøen. Dressene er lette og myke i stoffet og foret med 4 mm flytemiddel. I kjeledressen er det faktisk en egen innerdress (flytemiddel) som kan tas ut.
Thermo regntøy i mykt vanntett materiale og med vattert for. Jakker, bukser og hele dresser som skal være lette og komfortable i bruk.
Oljehyre er helt vanntett regntøy i jakke og bukse. Slitesterke plagg som tåler alle slags temperaturforhold.
Du flyter høyt
Vi gikk i vannet med flytedressene, både den helskårne og den todelte. Etter å ha krabbet rundt og testet bevegeligheten, fant vi ut at sammenlignet med forrige generasjon overlevningsdrakter, var bevegelsesfriheten svært bra. Stoffet er mykt og det holder seg slik, også når det er kaldt i været.
Både kjeledressen og den todelte har svært effektiv støtte i nakken når du ligger i vannet. På ryggen flyter man høyt og du kjenner hvordan hele kroppen er støttet opp av flytemiddelet som er gjennomgående i bukseben og jakkeermer. Snur du deg over på magen for å svømme, er det faktisk ikke helt enkelt fordi du flyter så høyt i vannet.
Unngå nedkjøling
Vi har ikke testet flytedressene i isvann, men i følge tester utført på Svalbard, lå det folk i minus tre graders sjøvann i 70 minutter og varmetapet i kroppen lød kun på 0,3 grader. Dette er ekstreme forhold vi håper å unngå, men begrepet hypodermi, som vi bruker i forbindelse med nedkjøling av kroppen, brukes ofte i forbindelse med drukningsulykker, havarier også for småbåter om sommeren. Tall fra Norges Livredningsselskap viser at overlevningstiden i vann reduseres kraftig når sjøtemperaturen går nedover mot null. Er man lett kledd og har redningsvest, kan overlevningstiden i null grader på vinterstid kun dreie seg om ti minutter.
Som en våtdrakt
Tellus-dressene har en rekke funksjonelle detaljer som doble lommer, hette med isolasjon, regulerbar ermlukning, belte med spenne og ring til sele, refleks og lukninger med elastiske mansjetter for håndledd og ankler. Men det aller viktigste er at når du ligger og flyter, sørger konstruksjonen for at vannet inn til kroppen blir oppvarmet på samme måte som i en våtdrakt. Det er det samme flytemiddelet som virker som isolasjon slikat kroppen holder på varmen når du er ombord.
Det finnes forskjellige merker flytedresser. Både norske og importerte. De koster fra 2.000 til 3.000 kroner, en investering som kan lønne seg. Særlig for de som drar ut på egenhånd nå i den kaldeste og mørkeste årstiden.
Opplysninger: Tellus A/S. Tlf.: 35 99 44 44. Fax: 35 99 45 00.