utgave nr 9 1995
Fiskekroken
FISKEKROKEN
AV SVEIN AURMARK
Torskerugg i Haugesund
Ikke rart Arne M. Tysse fra Haugesund ser blid ut. Han er medlem av Nordsjøklubben og med denne torskeruggen på 22,8 kilo har han satt ny klubbrekord. Det er trolig ikke mange som hittil i år har fått torsk av et slikt kaliber.
Nordsjøklubben har gjennom noen måneder drevet fiske med Mørepilken fra Remen Slukfabrikk i Måndalen. Det er fisket med pilker på 150, 300 og 500 gram, og Haugesundstorsken ble tatt på den tyngste utgaven, med rød rygg.
Er det flere som har fått storfisk i sommer? Send oss et bilde, da vel!
Møresilda 40 år
Nyheter presenteres stadig når det gjelder fiskeredskap. Noen produkter går imidlertid aldri av moten, men gir fiskerne de samme gleder gjennom generasjoner. Møresilda er et slikt produkt. I år er det 40 år siden den første gang ble kastet ut i vannet av en forventningsfull fisker. Hvor mange tonn den har dratt på land og ombord i båter langs norskekysten etter det, er det ingen som vet. Møresilda er fortsatt en av våre absolutt mest brukte sluker. Nyhet i år er forøvrig Møresild med blå rygg. Formodentlig en godbit både for seien og sjøørreten.
Wobbler i sjøen
Wobbleren er ikke så mye brukt til sjøfiske. Det er kanskje ikke så merkelig, for mye av litteraturen som beskriver sportsfiske i sjøen, dreier seg om stangfiske fra land. I og med at wobbleren er lett og ikke lar seg kaste så langt, er den ikke noe alternativ til tyngre sluker.
I båt er det derimot all grunn til å prøve wobbleren til dorging. Særlig på relativt grunne områder (5-10 meter) kan wobbleren være et effektivt redskap til torsken. Men det er stor forskjell på egenskapene til de enkelte wobblere, og derfor bør du ta en prat med utstyrsforhandleren, slik at du får en som dykker godt. Vil du ha den til å gå enda dypere, kan du sette et søkke på sena et stykke fra wobbleren. Et slikt søkke vil også kunne fange opp tang og gress, slik at det ikke når ned til krokene. Under dorging gjelder det likevel å ta en sjekk en gang iblant, slik at du fisker med ren redskap.
Tid for høstmakrellen
Fisket etter høstmakrellen kan gi flotte fangster, ikke minst av stor makrell. Fra nå av og utover er den dessuten på det feteste, slik at den er perfekt for røking. Selvsagt kan det dorges etter den, men jeg foretrekker å ankre opp og drive agnfiske. "Fiske på leie" er dette blitt kalt. Er det god strøm i vannet, er det gunstig å flu, altså slippe ut jevnt med små biter av agn, slik at markrellen trekkes til båten. Det beste agnet er biter av småsild, eventuelt biter av sildefilet, alt etter hva du kan få tak i.
Det er ikke godt å vite på hvilket dyp makrellen går, så du bør prøve deg frem med to-tre snører på forskjellig dyp. Bruk et lett søkke og ca en meter sene frem til kroken. Holder du snøret på fingeren, må du være på vakt. En stor makrell stjeler agnet ditt før du vet ordet av det. Er det en skikkelig stim på gang, biter de hardere. Da blir det en viss kamp om agnet, og fisken er ikke lenger så forsiktig.