utgave nr 3 2006
Kysten Rundt - mars 2006
Tryggere havn
TØNSBERG: Til sommeren kan sommergjester med båt gå på land på Torgersøya, uten frykt for å bli sittende fast i gjørma.
Innløpet til småbåthavna på øya er i vinter mudret til to meters dybde, og selve havna til halvannen meter. Steinmoloen, som har vært i en sørgelig tilstand, bygges opp på nytt med store steinblokker og betongdekke på toppen. Innenfor moloen blir det en steinbrygge, med stein fra Vestre Bolærne. Der har den ligget i en stor fylling fra den gangen Forsvaret sprengte ut store haller.
Tysnes Rundt
TYSNES: 158 personer stilte opp med 58 robåter av alle slag for å ro regattaen Tysnes Rundt den andre uken i juli. Arrangementet ble holdt for tiende gang i 2005.
Årbakka Handelstad er startsted, presis kl 1830 fredag. Værgudene stilte med godt sommervær i fjor, og hundrevis av tilskuere var kommet for å se starten. Tre timer senere ankom feltet Flakkavågen, der det var servering og første overnatting. Solstråleøya var målet for lørdagens etappe, med markering av tiårsjubileet og ny overnatting. Søndagen gikk med til å ro resten av de 36 nautiske milene tilbake til utgangspunktet.
Tysnes Kystlag håper enda flere blir med neste gang, i juli 2006. Les på nettet: flakkavaag.no/kystlag-tysnes/
Krok for langtur
STILLEHAVET: Du skal være borte i over 100 dager. Tiden skal tilbringes drivende på en flåte i Stillehavet, med lite plass til mat. Hvordan pakker du?
Da Thor Heyerdahl la ut på Kon-Tiki-ekspedisjonen i 1947, var Mustad en viktig støttespiller og leverandør av fiskekroker. I april legger Tangaroa-ekspedisjonen ut på samme reise, med blant annet Heyerdahls barnebarn Olav om bord. Også denne gang er Mustad med som leverandør av fiskesaker. Mustads "Dr. Hook" har blant annet utviklet en egen krok for ekspedisjonen. Mustad 39948 Expedition Circle Hook har den egenskapen at den arbeider seg sakte inn i fiskens munnvik. Fisken kroker seg selv, uten behov for å gjøre tilslag.
Nytt liv for gammel traver
SOGN: Den gamle lokalbåten M/S Stavenes kan få en ny vår. Hun ble bygget i 1904 ved Bergen Mekaniske Verksted, og ombygget i 1934 og 1954. Frem til 1972 gikk hun i fjordtrafikk i Sogn og Fjordane. Etter endt tjeneste ble hun solgt til England. I 1991 ble hun slept tilbake til Norge igjen, ribbet og nedslitt.
I dag er det krefter i sving for å restaurere gamle Stavenes. Foreløpig mangler hun maskin, men ildsjelene har kjøpt inn en maskin fra 1893, som skal drive henne når restaureringen er avsluttet. Et langt og møysommelig arbeid står igjen, før båten er tilbake i den stand hun en gang var.
Går det som entusiastene håper, vil båten være i drift om tre år, i frakt av turister på Sognefjorden.
Tekst: Frode Klokkernes
Forfall og nytt liv
NYKSUND: Få fiskevær er så myteomspunnet som Nyksund. Et av de travleste og største stedene i Vesterålen rundt århundreskiftet, etter at det rundt 1870 ble bygd molo og flere rorbuer. På det meste bodde det cirka 250 fastboende her, men i sesongen kunne innbyggertallet firedobles. På grunn av sin nærhet til de rike fiskefeltene var Nyksund et attraktivt fiskevær som trakk til seg fiskere fra hele kysten. Men så ble fiskebåtene større og krevde bedre havneforhold, og stedet fikk en økonomisk knekk. I løpet av noen år rundt 1970 ble stedet totalt avfolket. Menneskene som bodde her fikk bidrag fra Staten til å flytte, og Nyksund ble en spøkelsesby nærmest over natten.
Gjennom årene er det blitt gjort mange forsøk på å stoppe forfallet og restaurere fiskeværet med denne spesielle arkitekturen. Ideer om museum, feriested, leirskole, kunstnersenter og et internasjonalt møtested for ungdom har vært lansert. Det er fortsatt håp om at stedet skal reddes - men det haster. I de senere år har det vært økt aktivitet, med sommerkafé, enkel form for overnatting, kunstnere og forskjellige aktiviteter. Uansett er det en fascinerende opplevelse å komme til Nyksund, enten du kommer landveien eller med egen båt.
Mer om stedet: www.nyksund.com
Tekst: Trond J. Hansen
Båtfestival på Færøyene
I begynnelsen av mai samles færøyske og utenlandske fritidsbåter til festival i Toftir, ved innløpet til Færøyenes lengste fjord Skàlafjørdin. Det blir arrangert utstillinger, auksjoner, underholdning, dans og mye for barna. Festivalen er en gylden anledning til å fiske i farvannet ved Færøyene.
Reisebyrået Flesjar - spesialister på Færøyene - tilbyr norske båtfolk en pakkeløsning for å frakte båt og mannskap over Nordsjøen med ruteskipet Norrøna. 13.500 kroner koster det for båt og fire personer tur/retur.
Båtfestivalen går av stabelen 2.-9. mai, med høydepunkt lørdag 6. mai. Festivalarrangøren legger opp til flere fellesturer for utenlandske båter. Blant annet til de høyreiste og ville øyene nordøst i øygruppen og til Vestmannabjørgini med et fantastisk fugleliv. Lokale kjentfolk er med som guider etter ønske.
For mer informasjon: www.flesjar.no eller ring 915 79 731.